Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Diyarbakır’ın Bağlar ilçesinde yüzde 70 oy oranı ile seçilen Bağlar Belediye eşbaşkanları Zeyyat Ceylan ve Zübeyde Zümrüt ile meclis üyeleri, Yüksek Seçim Kurulu'nun (YSK) Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile ihraç edilen belediye eşbaşkanlarına mazbata verilmemesi kararını protesto etmek için Bağlar Belediyesi önüne gelerek basın açıklaması yaptı.

Eşbaşkanlara HDP milletvekilleri Musa Farisoğulları ve Saliha Aydeniz, HDP Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Selçuk Mızraklı ile çok sayıda yurttaş da destek verdi.

Polis ablukası altında olan belediye binası önünde açıklama yapan KHK’li olduğu gerekçesiyle mazbatası verilmeyen Bağlar Belediyesi Eşbaşkanı Zeyyat Ceylan, protesto eylemlerini ve karara karşı tepkilerini sürdüreceklerini söyledi. Yerel seçimlerin antidemokratik bir sürece dönüştüğünü dile getiren Ceylan, HDP’nin tüm baskı ve engellemelere rağmen Diyarbakır’da başarı sağladığını kaydetti.

‘HAK GASPINI KABUL ETMEYECEĞİZ’

YSK’nın seçim öncesi başlayan ihlallerinin seçim sonrası hak gaspı olarak devam ettiğini ifade eden Ceylan, “KHK’li bahanesiyle halkımızın iradesinin gasp edilmesi hukuksuz bir sürecin ifadesidir. Bu hak gaspını kabul etmeyeceğiz. Buna karşı sürekli ayakta olacağız. Hukuksuzluğa karşı mücadeleyi yükselteceğiz” diye konuştu.

YSK’ye yaptıkları aday başvuru sürecini hatırlatan Ceylan, “Bir tuzak mı kuruldu? Bu kararlar yok hükmündedir” dedi.

‘KARAR TECRİT İLE BAĞLANTILIDIR’

YSK kararının İmralı Adası’nda sürdürülen tecrit sistemiyle bağlantılı olduğuna işaret eden Ceylan, “Kürtlere yönelik siyasi soykırım operasyonları ve hak gaspı tecritle bağlantılıdır. Tecrit sadece Sayın Abdullah Öcalan’a yönelik bir tecrit değildir. Toplumun tümüne yönelik bir baskı ve zulümdür. Her gün Kürtlerin kriminalize ve terörize edildiği süreci yaşıyoruz. Çözüm sürecinin sonlandırılması ile ilgilidir. İktidar, devletin ilgili organları ve Adalet Bakanlığı bu süreci sağlıklı bir şekilde değerlendirirse, Leyla Güven’in, cezaevlerinin ve bizlerin talebi olan kanunların uygulanması gerekiyor. İlgili kanunların uygulanmasıyla birlikte tecrit ve açlık grevlerinin sonlandırılması gerekiyor” şeklinde konuştu.

Seçim sürecinin antidemokratik uygulamaların devamı olduğunu söyleyen Ceylan, “Halkımızın iradesini gasp edip, mazbata alanları meşru görmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

Partililer, yapılan açıklama ardından belediye önünden ayrıldı.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı