Rojava'da IŞİD'e yönelik operasyon sırasında mayın patlaması sonucu yaşamını yitiren ve cenazesi günlerdir sınırda bekletilerek ailesine teslim edilmeyen Birleşik Özgürlük Güçleri (BÖG) Rojava Karargâhı Komutanı Aziz Güler'in HDP İstanbul Kongresi'ne Kobani'den yapılan canlı yayın ile katıldığı ve "Kobanê, devrimin kalesidir, Kobane Kızıldere'dir. Kobanê Gezi'dir. Tüm Kürdistan'dır. Tüm güçleri Rojava devrimi ile dayanışmaya çağırıyoruz. Kobanê'ye devrime çağırıyoruz," dediği öğrenildi.

O anları, Dicle Haber Ajansı'ndan Çağdaş Kaplan DİHA'da şöyle aktardı:

Birleşik Özgürlük Güçleri (BÖG) Rojava Karargâhı Komutanı Aziz Güler (Rasih Kurtuluş), 21 Eylül tarihinde DAİŞ çetelerine yönelik düzenlenen operasyon sırasında çetelerin yerleştirdiği mayının patlaması sonucunda yaşamını yitirdi. İstanbul'da öğrencilerin, emekçilerin, ezilenlerin eylemlerinde tanınan Aziz Güler, Kobanê'de yaşanan tarihi direnişini takip etmek için Kobanê'ye savaşın 100'üncü gününde girdiğimiz Kobanê'de karşımıza çıkmıştı. Şehri dolaşırken karşımıza çıkan ve her zamanki gibi yüzünde hiçbir zaman eksilmeyen gülümsemesi ve umuduyla göz göze geldiğimizde aslında şaşırmamıştık. Çünkü onun yerinin her zaman direnişin yanı olduğu bilinirdi.

Aziz'le kucaklaştıktan sonra BÖG'ün karargahında diğer enternasyonalist devrimcilerle tanışmıştık. Adı Rasih Kurtuluş'tu artık. Rasih ve arkadaşları ile birçok kez görüştük daha sonraları. İstanbul'dan, devrimden, çatışma sahalarında yaşananlardan, Kobanê'nin cephelerinden konuştuk. Kobanê'de direniş 112'nci gününde sürerken, aynı gün İstanbul'da düzenlenen HDP İstanbul İl Kongresi'ne Kobanê'den kısa bir canlı yayın yapma teklifi geldi. Teklif üzerine gazeteciler olarak bizim de savaş sahasında olmamızdan kaynaklı imkanlarımızın kısıtlı olduğunu ancak internet bağlantısı üzerinden kısa bir bağlantı yapabileceğimizi söyledik. Ardından YPG Kobanê Komutanı Cemil Mazlum'a ve Rasih'e canlı yayında İstanbul'u Kobanê'den selamlamalarını istedik. Her iki komutan da teklifimizi geri çevirmediler.

'DÜN FİLİSTİN'DEYDİK BUGÜN KOBANÊ'DE'

Yayın saati geldiğinde Kobanê'nin batı cephesinde bulunan mahallesinde hazırlıklarımızı tamamladı. Rasih, geç kalmamıştı, söylediğimiz saatte yanımızdaydı. "Yayına kırmızı maskemi takarak çıkacağım" demişti, halkları da BÖG savaşçısı Bayram Kurtuluş ismiyle selamlamak istediğini söylemişti. Yayın sırasında kameranın karşısına geçtiği sırada önce zafer işareti yaptı. Rasih o gün Türkiye halklarına "Yoldaşlar Kobanê'deyiz. Dün nasıl Filistin'deysek bugün de Kobanê'deyiz. Çünkü Kobanê, devrimin kalesidir, Kobane Kızıldere'dir. Kobanê Gezi'dir. Tüm Kürdistan'dır. Tüm güçleri Rojava devrimi ile dayanışmaya çağırıyoruz. Kobanê'ye devrime çağırıyoruz" diye seslenmişti. Yayın bittiğinde her iki komutan birlikte el sallayarak selamlamışlardı. Salondan duyduğumuz alkış sesleri onları, onların sözleri ise halkları heyecanlandırmıştı.