Cumartesi anneleri, özel harekatçı Ayhan Çarkın'ın, Ayhan Efeoğlu'nu devletin öldürdüğünü itiraf etmesinin ardından, "Peki kardeşi Ali'ye ne yaptınız? Sorumlular belli ne bekliyorsunuz" diye sordu.

Nilay VARDAR / BİA

Galatasaray Meydanı'nda 328.kez buluşan cumartesi anneleri/insanları iki yıl arayla gözaltında kaybedilen kardeşler Ali ve Ayhan Efeoğlu'nun akıbetini sordu.

Kardeşlerin babası Osman Efeoğlu, eyleme sağlık sorunları nedeniyle katılamadığı için mektup göndererek şöyle dedi:

"Ayhan Çarkın'ın ifadelerinden sonra şoktayım. Anneleri üzüntüden fekç oldu, benim de mecalim kalmadı. Ama yine de iyileşince yanınızada olacağım."

Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencisi 25 yaşındaki Ayhan Efeoğlu'nun 6 Ekim 1992'de okulun önünde elinde telsiz telefon bulunan sivil polisler tarafından gözaltına alınarak kaybedildi.

"Savcılar daha ne kadar susacaksınız?"

Açıklamaya göre, anne Feriha ve baba Osman Efeoğlu Ayhan'ı sordukları devletin tüm kurumlarından "biz almadık, bizde yok" cevabını aldı.

* Ayhan'la aynı zamanda Gayrettepe siyasi şubede sorguda olan Hacer Arıkan, polsilerin kendisine, üç kez Ayhan'ın fotoğrafını göstererek "Aslan bu mu?" dediğine, altı gün önce gözaltına alınan Halil Önder de şubede sorgu şefinin "Ayhan'ı neden almadınz? Onun işini daha önce bitirmeliydik" dediğine tanıklık etti.

* Devletin özel harekat polisi Ayhan Çarkın da itirafında Efeoğlu'nun işkencede parçalanmış bedenini kendisinin taşıdğını ve "Müdür" dediği görevliyle birlikte Trakya'da ormanlık bir alana gömüldüğünü, infazların Milli Güvenlik kararıyla gerçekleştiğini söylüyor.

* Ayhan'ı işkenceyle sorgulayan timin şefinin Fikret Işınkaralar, bedenini torbaya koyanın Ali Osman Akar olduğunu biliyoruz. Soruşturmayı yürüten savcılar daha ne kadar susacaksınız?

"Ali'nin de gözaltına alındığı inkar edildi"

Açıklamada, Ayhan Efeoğlu'nun kardeşi 29 yaşındaki Ali'nin de 5 Ocak 1994'te İznik İstanbul yolunda gözaltına alındıktan sonra kaybedildiği öne sürüldü.

"Avukatları Ali'nin suç isnatları sebebiyle Terörle Mücadele Şube Ekipleri tarafından arandığını biliyordu. Ali daha öncede gözaltına alınmış ve işkenceye maruz kalmıştı. Ayhan gibi Ali'nin de gözaltına alındığı inkar edildi."

Ayhan ve Ali Efeoğlu'nun kaybedilmesinde sorumluluğu olan Süleyman Demirel, Başbakan Tansu Çiller, Emniyet Genel Müdürü Mehmet Ağar ve diğerlerinin yargılanması talep edildi.

"Soruşturmanın kapatılmasından endişeliyiz"

Ailenin avukatı ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Bursa Şube Başkanı Mustafa Yağcı, Çarkın ile cezaevinde görüştüğünü ve kendisine "tertemiz yüzü gözümün önünden gitmiyor" diyerek Ayhan Efeoğlu'nu öldürdüğünü haykırdığını söyledi.

"Çarkın yaptıklarını, tanık olduklarını, bildiklerini olduğu gibi Cumhuriyet Savcısı'na anlattığını, bu nedenle huzurlu olduğunu ifade etti. Anlattıklarının samimi, gerçeğe uygun olduğu izlenimini taşıyoruz.

Yağcı, Çarkın'ın şikayet dilekçesi tevdiinden altı ay geçmesine rağmen açılan soruşturmada ilerleme kaydedilmediğini ve soruşturmanın "sınırlılık" kararı ile kapatılacağı endişesi yaşadıklarını söyledi. (NV)