Ay ile Dünya arasındaki mesafenin  en düşük seviyeye inecek olmasının depremlere yol açacağı iddialarının ardından Japonya'da arka arkaya yaşanan depremler kafaları karıştırdı. Ancak daha da ilginci büyük depremden önce Japonya'ya yakın bölgelerde en düşüğü 5.7 olan çok sayıda depremin gerçekleşmesiydi.

Japonya'yı vuran 8.9 büyüklüğündeki deprem, Ay ile Dünya arasındaki mesafenin en düşük seviyeye inecek olmasından sadece bir hafta önce meydana geldi.

2005'te Endonezya'da 200 binden fazla insanın ölümüne neden olan deprem ve tsunami de Ay'ın Dünya'ya yaklaştığı sırada meydana gelmişti.

ABD'li astrolog Richard Nolle, depremden 2 gün önce, 19 Mart'ta Ay ile Dünya'nın birbirine yaklaşacağını belirterek, dev kasırga ve depremler olacağına dair uyarıda bulunmuştu.

Ancak bilim adamları Nolle'nin deli oldauğunu iddia etmişti.

'Süperay' olarak adlandırılan bu olayın meydana geldiği 1955, 1974, 1992 ve 2005'te dünyada iklim değişiklikleri meydana gelmiş ve felaketlere yol açmıştı.

19 Mart Cumartesi günü, Ay'ın yeryüzüne en yakın noktası, 356 bin 577 kilometre mesafede olacak. ABD'li bazı gökbilimciler, 'Süperay' olarak adlandırılan bu durumun deprem, tsunami ve ani iklim değişikliklerini tetikleyebileceğini iddia ediyor.

Genel olarak bilim adamları Ay'ın çekim etkisinin depremlere yol açabileceği düşüncesinde ancak bunun bilimsel olarak kanıtlanamadığının altı özellikle çiziliyor.

Japonya'da yaşanan iki depremden önce de depremler yaşanmıştı. İşte son günlerdeki dikkat çeken depremler:

11 Mart - Japonya 8.9

10 Mart - Japonya 7.3

10 Mart - Çin 5.8

10 Mart - Papua Yeni Gine  6.6

9 Mart - Japonya 6.3

6 Mart - Şili 6.2

4 Mart - Filipinler 5.7

22 Şubat - Yeni Zelanda 6.3

CNNTurk.com/ Sercan Tezcanoğlu