Başpiskopos Aram Ateşyan Surp Giragos Ermeni Kilisesi’nin onarımına yaptığı katkılardan dolayı Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Başkanı Osman Baydemir’e Dikran Kralı’nın altın madalyasını takdim etti.

Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ve Surp Giragos Kilisesi Vakfı’nın katkılarıyla onarımı devam eden Surp Giragos Kilisesi’nde yapılan ayine katılmak üzere ABD ve Kanada’da yaşayan Diyarbakırlı Ermeniler Diyarbakır’a geldi.

Ermeni Patrikhanesi Genel Vekili Başpiskopos Aram Ateşyan, Kilise Vakfi yöneticileri, Yazar Mıgırdıç Magrosyan ve çeşitli ülkelerden gelen Ermenilerden oluşan 30 kişilik grup Baydemir’i ziyaret etti.

Ateşyan Baydemir’e Surp Giragos Kilisesi’ne yapmış olduğu katkılardan dolayı M.Ö 95’te İmparatorluk yapan Dikran Kralı’nın altın parası olan madalyayı takdim etti.

Ateşyan konuşmasında 12 Eylül 1980 sonrası son kalan Ermenilerin de ülkeyi terk ettiklerini ancak akıllarının hep ilk yuvalarında kaldığını anımsatarak “Bu yuvalar tabi ki Diyarbakır’ın içindeydi” dedi. Birkaç hafta önce Newyork ve Toronto’da verdikleri yemeklerde Baydemir’in Ermenilerin ruhani doğuş yeri olan kiliseyi onardığından söz ettiklerini anlatan Ateşyan “Maddi ve manevi katkılarınızdan dolayı ayakta alkışlandınız. Sizlere sevgi ve şükranlarını iletmek istediler. O nedenle bu grubu oluşturarak sizi ziyarete geldik” dedi.

O GÜNÜN VİCDANSIZLIĞI İLE YÜZLEŞİYORUZ

Madalyayı kabul eden Baydemir, “Bu değerli takdimi almaktan büyük bir onur duyduğumu paylaşmak istiyorum. Şükürler olsun ki bugün böylesi bir anı yaşamak bana nasip oldu” dedi. “İnancım o ki bu kent sizindir, bu kent, Ermenilerindir, Süryanilerindir, Keldanilerindir, Müslümanlarındır, Kürtlerindir. Bu kente emeği geçen herkesindir” diye konuşan Baydemir bugün insanlığın gelmiş olduğu noktada Mezopotamya’da yaşayan halkların emeğinin çok büyük olduğunu ifade etti.

Baydemir konuşmasını şöyle sürdürdü: “Geçmişte Ermeni, Süryani, Keldani hemşerilerim, kardeşlerim maalesef çok büyük travmalar yaşadılar. Biz bugünkü kuşak o günün vicdansızlığıyla yüzleşiyoruz. O günkü vicdansızlığı vicdanımızda mahkum ediyoruz.”

Yeni başlangıçlar yapmanın olanaklı olduğuna inandıklarını belirten Baydemir, “Bundan sonraki zaman dilimi içerisinde hem size karşı hem insanlığa karşı mahcup olmayacağız” diye konuştu.

TEKLEŞİRSEK YOKSULLAŞIRIZ

Tanrı’ya dua etme yerleri olan cami, havra, kilise ve diğer mabetlerin hepsini çok değerli bulduğunu ifade eden Baydemir, “Surp Giragos Kilisesi bir inanç merkezi olmakla birlikte oranın inşasına katkı sunmak bir kimliğe sahip çıkmaktır. Çünkü bütün farklılıklar ve inançlar bu kentin vazgeçilmez bir parçasıdır ve böyle kalmak durumundadır” dedi.

“Tekleşirsek yoksullaşırız” diyen Baydemir, “Herkesin farklı ama herkesin eşit olduğu bir kent, bir toplum, bir dünya yaratmak için daha fazla çaba sarf etmek gerek. Bir kez daha bu kentte çan sesi ile ezan sesinin duyulmasını sağlamalıyız” dedi.

Konuşmaların ardından Baydemir Ateşyan’a Büyükşehir Belediyesi Sanat Atölyesi’nde üretilen cam üzerine yapılmış Surp Giragos Kilisesi’nin tablosunu hediye etti.

ANF