Ankara ve Kocaeli'de Feminist Gece Yürüyüşü'ne katıan kadınlara müdahale etti, 78 kadın gözaltına alındı.

Akşam saatlerinde Yüksel Caddesi'nde bulunan İnsanlık Anıtı önünde bir araya gelen yüzlerce kadın "Hayır" temalı döviz ve pankartlar açıp, müzik dinletisi yaptı.

Etkinliğin ardından dağılmak isteyen kadınlara polis "pankartlarınızı indirin" uyarısı yaptı.

Uyarıya itiraz eden Yeryüzü Kadınları üyesi, Özge Tekin, Gül Nurşin Dinler, Aysun Çeliksöz ve Özgecan Özgeç isimli kadınlar darp edilerek gözaltına alındı.

Müdahale sırasında polis gaz bombası kullandı. Kadınlar müdahaleye tepki gösterirken, polislerin, “Türk polisine güvenin” şeklinde slogan atması da dikkat çekti.

KOCAELİ

Kocaeli Kadın Platformu’nun 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinlikleri kapsamında yapmak istediği yürüyüşe müdahale eden polis 74 kişiyi gözaltına aldı.

Gözaltına alınanların Seka Devlet Hastanesi’ne götürüldüğü öğrenildi.

Müdahale sonrası kadınlar Eğitim-Sen şubesinde bir arya gelerek açıklama yaptı.

Kocaeli Kadın Platformu üyesi Sibel Yılmaz Yurdakul yaptığı açıklamada “Bugün dünyanın her yerinde 40 ülkeyi kapsayan uluslararası grevle birlikte kutlanan 8 Mart kadınların uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma günü, Kocaeli'de içinde KESK'e bağlı sendikaların yönetim kurulu üyelerinin de bulunduğu 65'i aşkın kadınımızın gözaltına alınması ve polis şiddeti ile noktalandı” dedi.

Yurdakul, “Şunun bilinmesini istiyoruz ki 8 Mart kadınların canları pahasına mücadelelerini sonucudur. Biz bu tarihsel mirası sahipleniyoruz. Her gün şiddete, tacize, tecavüze uğradığımız; çocuklarımızın tarikat, cemaat evlerinde istismar edildiği, evlerin içinde hapsedilmek istendiğimiz, gericiliğin sarmalında ki bu ülke kadınlar için eşit ve özgür olana kadar mücadeleye devam edeceğiz” şeklinde konuşmasını sonlandırdı.

(Kaynak: Dihaber)