Amedspor futbolcusu Deniz Naki hakkında sosyal medya hesaplarında "örgüt propagandası yaptığı" iddiasıyla 5 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açıldı.

Amedspor Basın Sözcüsü ve Deniz Naki'nin avukatı Soran Haldi Mızrak, müvekkili hakkında açılan davanın asılsız, hukuki dayanaktan yoksun olduğunu söyledi.

Süper Toto 2. Lig Beyaz Grup'ta mücadele eden Amedspor'un tecrübeli futbolcusu Deniz Naki hakkında Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından "örgüt propagandası yapmak" iddiasıyla başlatılan soruşturmanın sonucunda iddianame hazırlandı.

İddianamede, Naki'nin Facebook ve Twitter hesaplarından yaptığı 7 ayrı paylaşımda "örgüt propagandası yaptığı" gerekçesiyle 1 yıldan 5 yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi.

İddianamede savcı, Naki'nin Facebook hesabından 4 Ocak 2016 günü yaptığı "Bir baba düşünün iki evladı da vurulmuş ve yanlarında öylece çaresizce cansız bedenlerine bakıp duruyor, Cizre'de yasak var diye onları gömemiyor" paylaşımı üzerinde durdu.

Bu mesaj ile birlikte yaşamını yitiren iki çocuğa ait fotoğrafın paylaşıldığına yer veren savcı, ancak fotoğrafın 8 Ocak 2009 tarihinde İsrail saldırılarında yaşamını yitiren Filistinli çocuklara ait olduğuna işaret etti.

Savcı, Deniz Naki'nin yine 16 Aralık 2015’te yaptığı, "Bir taraftan galibiyetimizin sevinci diğer yandan halkımıza karşı yürütülen kirli savaşın getirdiği acıyla yanıyoruz. Faşizme mezar olacak bu topraklar. Burası Delila'nın, Egid'in, Mazlum Doğan'ların memleketi" ifadelerinin yer aldığı paylaşımın altında Naki'nin kendi fotoğrafının olduğunu kaydetti İddianamede, futbolcu Naki'nin "örgüt propagandası yaptığı" iddiasına gerekçe olarak öne sürülen bir diğer sosyal medya paylaşımı ise, Amedspor'un 31 Ocak 2015 tarihinde Ziraat Türkiye Kupası çeyrek final maçında Bursaspor'u kendi sahasında 2-1 yenerek yarı finale yükseldiği maçtan attığı mesaj oldu.

Deniz Naki paylaştığı o mesajında "Bu galibiyeti topraklarımızda 50 günden fazladır süren zulümde hayatlarını kayıp eden ve yaralılarımıza adıyoruz armağan ediyoruz. Her Bijî Azadî" demişti.

'BARIŞ İÇİNDE YAŞAMA İSTEĞİMİ DİLE GETİRMEK İÇİN'

Yaptığı bu paylaşımları nedeniyle hakkında başlatılan soruşturma kapsamında 8 Ağustos'ta ifadesi alınan Deniz Naki hakkında jet hızıyla iddianame hazırlanıp 9 Ağustos'ta dava açıldı.

Naki, savcılıkta verdiği ifadesinde "Benim bu paylaşımları yapmaktaki amacım barış mesajları vermekti. Ben her zaman bu fikrimi dile getirmişimdir. Bir insanın ölmesine hiç kimse sevinmez. Benim paylaşımlarımın kendi kişisel görüşüm bu ülkede kardeşçe birlikte eşit bir şekilde yaşamak isteğimi ortaya koymak ve bunu sağlamaktadır. Yukarıda belirttiğim gibi bu paylaşımları örgüt propagandası yapmak amacıyla değil, barış içinde yaşamak istediği dile getirmek amacıyla yapılmış paylaşımlardır. Üzerime atılı suçlamayı kabul etmiyorum" ifadelerini kullandı.

'BARIŞ İSTEMEK SUÇ OLMAMALIDIR'

Naki hakkında açılan dava ile ilgili ajansımızın yönelttiği soruları yanıtlayan Amedspor Basın Sözcüsü ve Deniz Naki'nin avukatı Soran Haldi Mızrak ise şunları söyledi:

"Davanın iddianamesinde suç delili olarak gösterilen sosyal medya paylaşımların birçoğu müvekkilim tarafından yapılmayan paylaşımlardan oluşuyor. Müvekkilim sosyal medyadaki paylaşımlarında yaşadığı coğrafyada meydana gelen çatışmalı ortamın biran önce sona ermesi temennisinde bulunmuş, kan ve gözyaşının sona ermesini istemiştir. Kanımızca barışı ve kardeşliği istemek suç olmamalıdır."

'SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAĞIZ'

"Bu paylaşımlar nedeniyle müvekkilim Deniz Naki hakkında asılsız hukuki dayanaktan yoksun dava açılmıştır" ifadesini kullanan Mızrak, "Yargılama sonucunda müvekkilimin beraat edeceğine olan inancım tamdır. Dava ile ilgili haberin medyada veriliş tarzı ve işlenme şekli kulübümüze ve futbolcularımıza yönelik başlatılan linç kampanyasının devamıdır.

"Haber tek taraflı hazırlanmış iddianamede yer alan müvekkilimin beyanına yer verilmemiştir. Tek taraflı habere dayanılarak müvekkilim hakkında sosyal medyada linç kampanyası başlatıldı. Bu tarz haberleri basına servis eden ve bunu yayınlayan ilgili medya kuruluşları hakkında halkı kin, nefret ve düşmanlığa tahrik ettiği gerekçesiyle savcılığa suç duyurusunda bulunacağız. Bunun yanında davanın dosyasını içeriğini bizim bilgimiz dışında basına servis eden mahkeme kalemi çalışanları hakkında da suç duyurusunda bulunacağız" diye kaydetti.

(Kaynak: DİHA)