Değerli Dostlar,

TÜBİTAK üç yıldan beri Nesin Matematik Köyü’nde yapılan lise ve lisans ögrencilerine yönelik programları desteklemeyi ısrarla reddetmektedir.

Geçen yaz bu durumu protesto etmek için TÜBİTAK baskanı Sayın Prof. Dr. Nüket Yetiş’e bir açık mektup yazmıştım ( http://www.nesinvakfi.org/Nuket_Yetis.pdf ).

Ülke çapında yankı uyandıran bu mektup ne yazık ki TÜBİTAK yönetiminde sadece tepki ve düsmanca duygular uyandırmıs ve yönetim, aldıgı son kararlarla Nesin Matematik Köyü’ne düşmanlığını yeni bir mertebeye çıkarmıstır.

Nitekim, özellikle bize karsı çıkarıldıgı çok bariz olan yeni kararlarla Nesin Matematik Köyü’nde yapılacak bir etkinlik için artik TÜBİTAK’a basvurulamayacaktır bile.

TÜBİTAK’ın bu düsmanlıgı, Darwin skandalında sorumlu olan kisiyi tiye alan bir karikatürü yaziişleri müdürü olduğum Matematik Dünyası dergisinde kapak yapmamdan kaynaklanmaktadır. (http://www.matematikdunyasi.org/images/kapaklar/2008-IV.jpg)

Anlaşılan TÜBİTAK yöneticileri demokrasilerde belli bir yere gelenlerin eleştirilebileceklerini, hatta mizah konusu yapılabileceklerini sindirebilmiş değiller.

Yönetimde belli bir seviyeye gelmis kisilerin adil olmaları gerektigini, öç alma dürtüsüyle hareket edemeyeceklerini de kavrayabilmis degiller. Hele asil görevlerinin bilimi geliştirmek olduğunu hiç mi hiç anlayamamışlar.

Sayın Nüket Yetiş’e yazılan mektupların sonuçları ortada oldugundan, bu sefer hiyerarşinin bir üst kademesinde bulunan bilimden sorumlu bakan Sayın Prof. Dr. Mehmet Aydın’a bir mektup yazıp imzaya açtık. Mektup asagıdadır. İmza için http://www.tubitaki-protesto-ediyoruz.net/ adresine girmelisiniz.

Nesin Vakfı’nın uğradığı haksızlıklarla sizleri sürekli rahatsız etmekten doğrusu rahatsızlık duyuyorum ve bundan dolayı özür dilerim. Ama bizim arkamızda halktan başka hiçbir güç yok, tek güvencemiz sizlersiniz. Sizin için ve sizin sayesinde varız.

Ali Nesin

Mart 2011

 

Sayın Devlet Bakanı Prof. Dr. Mehmet Aydın, TÜBİTAK yönetimi, Nesin Matematik Köyü’nde düzenlenecek bilimsel etkinlikleri desteklememek için başvuru formuna özel koşullar eklemiştir.

Sayın Bakan, Matematik Köyü dünyada bir ilktir. Halkımızın katkısıyla ve imece usulü kurulmustur. Kâr amacı gütmedigi gibi, tam tersine, matematiğe gönül verenlerin gönüllü katkısıyla zorlukla ve inatla ayakta durabilmektedir.

Kurulduğundan bu yana, her seviyede ve her yaşta binlerce genç Köy’de matematik öğrenmiş, matematiği sevmiş ve temel bilimlerde eğitim görmeye karar vermiştir.

Hocalarımız Türkiye'nin ve dünyanın en iyi üniversitelerinden, yol paralarını bile kendileri ödeyerek gönüllü olarak gelmektedir. Bu kalitede matematik yazokulları dünyada pek enderdir, belki de hiç yoktur.

Matematik Köyü, Türkiye'nin bilimsel geleceğini etkilemek amacıyla kurulmuştur ve popülaritesine bakılacak olursa bu amacına ulaşmaktadır.

Oysa birkaç yıldan beri, TÜBİTAK lise ve lisans öğrencilerine yönelik Köy etkinliklerini sudan sebeplerle desteklemeyi reddetmektedir. Bu yıl sudan sebeplerini gerekçelendirebilmek için özel olarak Matematik Köyü’nü dıslayıcı kosullar getirmistir. Bu koşullarla TÜBİTAK projelerine basvuru yapmamız bile engellemektedir.

Görevi ve kuruluş amacı ülkemizde bilimi desteklemek olan TÜBİTAK’ın Matematik Köyü’ne olan bu olumsuz tavrı kesinlikle bilimin ve Türkiye’nin hayrına değildir.

TÜBİTAK’ın bu tavrını protesto ediyorum. Bilimden sorumlu bakan olarak geregini yerine getireceginize dair inancımı korumak istiyorum.

Saygılarımla

Ek: TÜBİTAK’ın Matematik Köyü’ne karsı aldıgı yeni kosulların bazıları:

TÜBİTAK'ın http://www.tubitak.gov.tr/home.do?ot=1&sid=524&pid=453 adresindeki şartnamelerden özetle:

1. Etkinlikte ders vereceklerin tamamı düzenleme kurulunda yer alır ve etkinlik, düzenleme kurulunda yer alanlardan birinin baglı oldugu bir isletmede yapılamaz. Net sonuç: Ali Nesin, kurucusu oldugu Matematik Köyü’nde ders veremez.

2. Etkinligin yapılacagı ve konaklanacak mekân tercihan bir resmî kurum olmalıdır. Aksi halde her biri en az üç yıldızlı üç otelden teklif alınacaktır. Net sonuç: Nesin Matematik Köyü’nde etkinlik yapılamaz.

3. Katılımcıların hepsi aynı seviyede olmalıdır. Yani lise 1 ile lise 4 ayni sınıfta olamaz. Lisans ve lisansüstü ögrencileri aynı sınıfta olamazlar. Ögretmenlerle ögrenciler aynı sınıfta ders göremezler. Net sonuç: Nesin Matematik Koyu'nun temel egitim felsefesi reddedilmektedir.

4. Odalarda en fazla üç ögrenci kalabilir, ayrıca tuvaletler odalarda olmalı. Net sonuç: Çadırlara ve 6 ila 10 arasında ögrenci barındıran ve toplu yasamı özendiren koğuslara elveda!

DEMOKRAT HABER