HRANT KASPARYAN / DEMOKRAT HABER

İzmir’in Şirince köyünde kendi arazisine yaptığı “kaçak inşaat” suçlamasıyla hakkındaki iki yıllık hapis cezası onaylanan, 2 Ocak 2014’te Torbalı Açık Cezaevi’ne giren ve daha sonra “disiplin cezası” nedeniyle kapalı cezaevine konulan yazar ve turizmci Sevan Nişanyan’ın cezaevi koşullarına ilişkin açılan davanın duruşması geçtiğimiz hafta (27 Mart 2014) görüldü.

Nişanyan’ın avukatı Murat Akçi’nin, Nişanyan’ın yeniden açık cezaevine alınması için yaptığı itirazı değerlendiren İnfaz Hakimliği, olumlu karar verdi. Ancak cezaevi yönetimi yeni disiplin cezası verildiği gerekçesiyle kararı uygulamadı. Avukat Akçi, karara itiraz ederek müvekkilinin açık cezaevine nakledilmesini talep etmesine rağmen, Sevan Nişanyan kapalı cezaevinde tutuluyor.

Durumu değerlendiren Nesin Vakfı Başkanı Ali Nesin, Nişanyan’ın durumu hakkında, “İyi değil ama kahramanca direniyor. Dört kişilik bir koğuşta kalıyor ve diğer mahkûmlarla görüşemiyor, yemeği bile koğuşta yiyorlar” dedi.

“ÜRETMESİ İNSANOĞLU İÇİN GEREKLİ”

Bilgehan Uçak’ın sorularını yanıtlayan Ali Nesin şunları söyledi:  “Sevan için önemli olan çalışabilmesi, yani üretebilmesidir. Çalışma imkânları sunulursa hapis vız gelir tırıs gider. Çalışması için ise bilgisayara ve internete ihtiyacı var. Sevan müthiş yetenekli, bilgili ve zeki biri. Onun eserleri insanlığa bir katkıdır. Dolayısıyla Sevan’ın çalışabilmesi insanoğlunun zenginliği için de elzemdir. İnsanları hapsetmek, onları her şeyden mahrum etmek anlamına gelmemeli.”

“KARAR USÜLE AYKIRI”

Nesin, Nişanyan’ın açık cezaevine alınmamasını şu sözlerle değerlendirdi: “İşte burası bir muamma. İlk gittiği cezaevi açık idi. Sonra disiplin suçu bahanesiyle kapalıya aldılar, Buca İşkencehanesi’ne. Uzunca bir süre orada kaldıktan ve acı çektikten sonra çok daha uygar bir cezaevi olan Aliağa Kapalı Cezaevi’ne alındı. Burada disiplin cezasına itiraz etti. Savunması çok sağlamdı, hiçbir hâkim bu savunmaya direnemezdi. Nitekim karar olumlu çıktı. Disiplin cezasının “tüm sonuçlarıyla birlikte” kaldırılmasına hükmolundu. Bundan, Sevan’ın tekrar açık cezaevine alınmasını beklersiniz değil mi? Hayır öyle olmadı. Aliağa Cezaevi yasadışı bir biçimde toplanarak Sevan’ın iki kere iki yıllık cezası olduğunu öne sürerek kapalıda kalmasına karar verdi. Oysa hukuken hâkimin kararını by-pass edip böyle bir karar alması mümkün değil. Hatta bu konuyu görüşmek üzere toplanmaları da yönetmelikte yok. Öç duygusuyla hareket eden ilkel birkaç bürokratın vahşice bir kararı.”