Hükümet tarafından geçen hafta aceleyle geçirilen yargı paketi için sürpriz bir gelişme yaşandı.

AKP, “terör”le mücadelede görev alan askerlere soruşturma iznini MİT yasasında olduğu gibi bakan ve başbakan iznine bağlayan yasa tasarısı ile 30 yılın üzerinde çalışan memurlara emekli ikramiyesi verilmesini öngören tasarı geçtikten sonra Meclis’in bayram tatiline sokulmasını önerdi.

Ayşe Sayın'ın Cumhuriyet'teki haberine göre, AKP'nin yangından mal kaçırırmış gibi Meclis'e oradan da Adalet komisyonu'na sunarak hızla geçirdiği yargı paketi gündemden çıkartıldı.

CHP ve MHP grup başkanvekillerini arayan AKP grup yöneticileri önümüzdeki haftaların programları hakkında konuştu. Bayram ve sonrasını tatil olarak planlayan AKP'liler Yargı paketi hakkında konuşmadılar bile. AKP'liler Meclis için 9 günlük bayram tatili ve sonrasındaki haftayı da tatil olarak planlıyor.

CHP TEMKİNLİ YAKLAŞIYOR

AKP ve MHP, söz konusu iki düzenlemeye de kısmi itirazları olmasına karşın, olumsuz bakmıyor. Ancak CHP kanadı, Bakanlar Kurulu’nun dün akşam Saray’da toplandığına dikkat çekerek, oradan çıkacak nihai sonucu görmeden, somut bir yanıt vermemeyi tercih etti.

CHP grup yöneticileri, AKP’nin sadece bayram öncesi ve sonrasındaki bir haftaki tatille ilgili takvimlendirme önerdiğine dikkat çekerek, “Saray’da yeni bir plan da şekillenmiş olabilir. AKP’nin asıl niyetini yarın (bugün) getirecekleri grup önerileriyle görmüş olacağız. Ama yine de bayram öncesinde yargı paketini getirmemeleri önemli bir gelişme” değerlendirmesini yaptılar.

KULİSLERDE YARGI PAKETİ HAREKETLİLİĞİ

AKP’nin hızla komisyondan geçirdiği ve bayram öncesinde Meclis’ten çıkarmayı planladığı yargı paketini, bayram sonrasına ertelemesi, kulisleri hareketlendirdi. Yargı kanadından sert eleştirilerin gelmesi nedeniyle, paketin bir süre ertelenmiş olabileceği değerlendirilirken, yeni yasama yılına yani sonbahara da kalabileceği yorumları yapıldı.

YARGITAY ÜYELERİNDEN TEPKİ

Yargı paketinin Meclis’e sevk edilmesine ilk tepkiyi bir grup Yargıtay üyesi, ortak bildiriyle dile getirdi. Ardından da iktidara yakınlığıyla bilinen Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, paketle Yargıtay üyelerinin görev süresinin 12 yılla sınırlanmasını “doğru bulmadığını” ifade etmişti.