Halkların Demokratik Partisi (HDP) Mersin İl Örgütü’nün, Cumhuriyet Halk Partisi'nin (CHP) Akdeniz Belediye Başkan Adayı olan Sabit Yelkovan’ın adaylık koşullarının sağlamadığından kaynaklı İlçe Seçim Kurulu’na yaptıkları itiraz reddedildi.

Bunun üzerine HDP'liler İl Seçim Kurulu'na itirazda bulundu. İtiraz öncesi Mersin Adliyesi önünde açıklama yapılan açıklamaya HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, HDP'li yöneticiler ve çok sayıda yurttaş katıldı.

HDP Mersin İl Eşbaşkanı Mustafa Işık, İl ve İlçe Seçim kurullarına geçersiz sayılan 8 bin oy ve CHP’li Yelkovan’ın adaylık koşullarının sağlamadığından kaynaklı seçimin iptal edilmesine ilişkin olduğunu kaydederek, "Bu seçimin iptalini gerektirecektir. Biz bunun takipçisi olacağız” dedi.

‘DEMOKRASİ KAYBETTİRDİ’

Ardından konuşan HDP Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, HDP’nin seçimlerde ortaya koyduğu demokrasi gücü projesinin AKP iktidarına büyük kaybettirdiğini dile getirdi.

Hatimoğulları, "Bugün hilelere rağmen, YSK’yı ve AA’yı elinde bulundurmasına rağmen, yargının tamamını emir kulu haline getirmesine rağmen, Cumhur İttifakı büyük bir yenilgi almıştır. Akdeniz Belediyesi olmak üzere Türkiye’nin birçok yerinde şaibeler üzerinden kazanç sağlamaktan geri durmayan AKP, şunu bilmelidir ki çifte standart bir hukuk uygulayarak hiç bir yere varamaz.  Yolun sonuna geldiler. Şırnak’a binlerce kolluk gücü ailesiyle birlikte aktarıldı. Oradan çok ciddi belgeli itirazlar olduğu halde hiç bir itiraz kabul edilmedi ve belki ilk mazbatasını alan Şırnak Belediye Başkanı oldu. Bu şaibeye bir kez daha imza atıldı. Akdeniz seçimlerinde yaşanan hukuksuzluğun bizler burada takipçisi olacağız” ifadelerini kullandı.

‘ÖZEL BİR OPERASYON YAPILDI’

HDP Akdeniz Belediye Eşbaşkan Adayı Reşat Aşan da, Mersin’de iktidarın siyaseten özel bir operasyon yaptığını söyledi.

Aşan, “İlk açıklanan Akdeniz Belediye Eş Başkan adayımız olan Alaeddin Erdoğan’ın adaylığının reddedilmesi seçim süresi ve sonrasında bu hukuksuzlukların devam edeceğinin bir göstergesiydi. Bugün seçilme yeterliliği olmayan bir adayın başvurusunun kabul edilmesi ve bugüne kadar gelmesinin bir nedeni var. İktidar da dahil olmak üzere herkes Akdeniz’i bizim alacağımızı biliyordu. Nitekim öyle oldu 8 bini aşkın oyumuz iptal edildi. Ancak birileri bir partinin adayını kendileri için ikinci bir B planı olarak gördü. Eğer oylarımız iptal edilmeseydi bugün iktidarın yapacağı şey Sabit Yelkovan’ın seçilme yetersizliği sebebiyle seçimi iptal edecekti bu özel bir projedir. Türkiye’de oluşan birlikteliğe bazıları Akdeniz’de izin vermiyor. Kutuplaştırmaya müsaade etmeyeceğiz” diye konuştu.

‘DESTEK BEKLİYORUZ’

Son olarak konuşan HDP Akdeniz Belediyesine Meclis Üyesi seçilen Avukat Özgür Çağlar ise, İl ve İlçe Seçim Kurulu’na yaptıkları itirazların teker teker reddedildiğini aktardı. Çağlar, “Burada yargının çifte standardını açıkça görmekteyiz. İstanbul’da kaybedenler milyonlarca seçmenin oyunu 4 gündür sayıyor, ancak biz burada 8 bin geçersiz oya itiraz etmemize rağmen hiç bir şekilde sayılmıyor. Akdeniz İlçe Seçim Kurulu dün itibariyle seçimlerin iptaline ilişkin yaptığımız başvuruyu reddetti. Bugün İl Seçim Kurulunun saat 15.00’te hukuki ve vicdani bir karar vermesini bekliyoruz. Tüm halkımızın buradan çıkacak sonucu beklemesini ve destek vermesini adil bir kararın çıkması için baskı kurmasını bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Açıklama ardından yurttaşların adliye önündeki bekleyişi sürüyor.