Adalet Bakanlığı, güneydoğuda operasyonlar sırasında hayatını kaybeden yurttaşların sokağa çıkma yasakları nedeniyle gömülemeyen cenazelerini vali ve kaymakamların defnetmesinin önünü açacak yeni bir yönetmelik yayınladı.

AİLELERİN HABERİ OLMADAN GÖMÜLECEK

Adli Tıp Kurumu Uygulama Yönetmeliği’ndeki değişiklik bugün Resmi Gazete’de yayınladı.

Önceden, otopsinin sonuçlanması ve kimliğinin tespitinden sonra ailesine veya yakınlarına 15 gün içinde cenazelerin verilmesi görevi belediyeye aitken, yönetmeliğe ‘belediyeye veya mülki idare amirliğine teslim edilir’ ibaresi eklendi.

Aynı bölüme şu cümle de dahil edildi: “Kimliği tespit edilmiş olmasına rağmen ailesi veya yakınları tarafından üç gün içinde teslim alınmayan cesetler de belediyeye veya mülki idare amirliğine gömülmek üzere teslim edilir.”

Böylece sokağa çıkma yasakları nedeniyle ailelerin defnedemedikleri cenazeleri üç gün sonra ailelerin haberi olmadan mülki idare amirliğinin defnetmesinin önü açıldı.

Benzer bir değişiklik de yabancı uyruklu kişilerin cenazeleri için getirilerek, ailerin cenazeyi üstlenmelerine rağmen alamamaları durumunda da mülki idare amirliğince defnedebileceğine karar verildi.

TAYBET İNAN’İN AİLESİ AYM’YE BAŞVURMUŞTU

Operasyonların devam ettiği Silopi, Cizre ve Sur’da devlet hastanelerinin morglarının cenazelerle dolu olduğu gündeme getirilmiş, HDP milletvekili Osman Baydemir, bazı cenazelerin üst üste konduğunu, bazılarının da yemekhane buzhanelerinde saklandığını söylemişti.

Silopi’de hayatını kaybeden Taybet İnan’ın yedi gün boyunca yerde kalan cenazesini defnetmek isteyen ailesi son olarak, Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurmuştu. Başvuruda, yaşam ve gömme hakkı gibi temel hakların savaş halinde dahi ihlal edilemeyeceği kaydediliyordu. (DİKEN)