Van’ın Ahtamar Adası’nda bulunan tarihi Surp Haç Kilisesi (Kutsal Haç Kilisesi), 3 yıl aranın ardından yeniden bir ayine ev sahipliği yapıyor. Yurtiçi ve Yurt dışından birçok kişinin katılacağı ayin için Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy da Van'a gitti. Güvenlik gerekçesiyle kilisede 3 yıldır ayin yapılamıyordu. 

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, “Geçmişte olduğu gibi bugün de Türkiye’nin eşit ve hür vatandaşları olarak Ermeni kardeşlerimizin kültürel mirasına sahip çıkmaya yönelik çalışmalarımız devam edecektir” ifadelerini kullandı.

Türkiye Ermenileri Patrikliği Patrik Genel Vekili Başpiskopos Aram Ateşyan ise Ahtamar Adası’nın özelliğini, üstünde bulunan Surp Haç Kilisesi’nden aldığını belirterek, “Surp Haç Kilisesi bizim için hem tarihi hem de dini yönden çok önemli bir değere sahip. Bin yıldan fazladır varlığını sürdüren kilisemiz aynı zamanda başpatriklik merkezi” ifadelerini kullandı.

“Hem İstanbul’dan hem de dünyanın birçok ülkesinden Ermeni vatandaşlar bu ayine katılacak” diyen Ateşyan, “Yaklaşık 2 bin kişiyi bekliyoruz. Sayın Bakanın katılımı bizim için çok değerli ve önemli. Ermeni cemaati olarak mutluluk duyuyoruz” dedi.