Hükümet tüm dünyanın kaygıyla izlediği gelişmelere karşı duyarsız açıklamalar yaparken, ve hükümete yakın olduğu iddia edilen yayın organları ve Mehmet Ali Şahin gibi isimlerin de bu çerçevede söylemleri devam ederken iki kaygılı ses çıktı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Zaman Gazetesi yazarı Fehmi Koru toplumdaki kaygıları paylaşan açıklamalar yaptılar.

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, "Yasaların gereği... gazeteciler kendi meslektaşlarına da dönüp baksın" dedi.

Necip Fazıl Kısakürek’in şair, gazeteci ve yazar olduğunu, cezaevlerinde çok kaldığını hatırlatan Şahin, Kısakürek’in “Bir Adam Yaratmak” adlı eserinde kahramanlardan birinin diğerine “Hırsız, ciğerini söküp almaya gelmişse ciğerine soracaksın ne suç işledin diye” dediğini ifade etti. Gazetecilere “Hakimleri, savcıları değerlendirin, onları bir noktada eleştirin. Bütün bunları yaparken kendi meslektaşlarımızı da değerlendirelim” diye seslenen Şahin, gazetecilerin hangi iddialarla ilgili tutuklandığını, haklarında hazırlanan iddianamenin kabul edilmesiyle gizliliğin kalkmasından sonra öğrenilebileceğinin söyledi.

CUMHURBAŞKANI GÜL: KAYGI DUYUYORUM

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, "Olup bitenleri takip ettiğimde intibaım şu ki; kamu vicdanında kabul görmeyen bazı gelişmeler oluyor. Bu hal, Türkiye'nin geldiği ve herkes tarafından takdir edilen görüntüsünü gölgelemektedir. Bundan kaygı duyuyorum" dedi.

Cumhurbaşkanı Gül, Milliyet Gazetesi Ankara temsilcisi Fikret Bila'ya Ergenekon'daki son göz altıları değerlendirdi. Gül değerlendirmesine, yargının, hakim ve savcıların "işine karışmasının" söz konusu olamayacağını ifade ederek, "Ancak olup bitenleri takip ettiğimde intibaım şu ki; kamu vicdanında kabul görmeyen bazı gelişmeler oluyor. Bu hal, Türkiye'nin geldiği ve herkes tarafından takdir edilen görüntüsünü gölgelemektedir. Bundan kaygı duyuyorum" dedi.

Savcı ve hakimlerden beklentisini de dile getiren Gül, "Savcılardan ve mahkemelerden sorumluluklarını yerine getirirken daha titiz davranmalarını; insanların ve kurumların onur ve hukuklarının zedelenmesine yol açmayacak şekilde davranmalarını beklemekteyim" şeklinde kaydetti.

FEHMİ KORU: ERGENEKON SÜRECİNE CİDDİ BİR DARBE

Zaman yazarı Fehmi Koru, CNNTÜRK'te katıldığı programda gazetecilerin tutuklunmalarına isyan etti...

Zaman gazetesi yazarı Fehmi Koru, gazeteciler Nedim Şener ve Ahmet Şık'ın tutuklanmalarının Ergenekon sürecine ciddi bir darbe vurduğunu söyledi. CNN TÜRK yayınına katılan Koru, hükümetin de titiz davranması gerektiğini söyledi.

Fehmi Koru daha önce de şöyle yazmıştı:

Kamuoyunun dikkatle izlediği bir süreçtir `Ergenekon` ve bu yüzden onunla ilintili her yeni gelişmenin de müthiş titizlikle sürdürülmesi beklenir. Sorunca cevabı alınabilecek meraklar için gözaltına alma işlemi başlatmak yanlıştır; gazetecilik sınırları içinde yorumlanabilecek faaliyetleri `ağır cezalık` saymak da öyle...

Koru şöyle devam etti:

SON DALGA ERGENEKON'LA DALGA GEÇİYOR!


Sadece bir yanlış bile üzerine titizlenilmesi gereken süreci ciddi biçimde yaralayabilir.

Bol ödüllü gazeteciden, Ergenekon`u yakından izleyen muhabirden `suçlu` üretmeye kalkışmanın bir anlamı yok. Tabii esas amaç, `basın özgürlüğü` konusunda hassas iç ve dış çevreleri ayağa kaldırmak, Ergenekon sürecine olumlu bakanları bunu alenen yapamaz hale getirmek değilse...

Son 'dalga' sanki Ergenekon'la dalga geçiyor gibi geldi bana.