Tüm dünya Irak Şam İslam Devleti’ne (IŞİD) katılan yabancı savaşçıları konuşurken, Amerikan medyasının gündeminde de Türkiye üzerinden Suriye’ye geçerek YPG’ye katılan 28 yaşındaki Jordan Matson var. Eski bir asker olan ve Mayıs 2006-Kasım 2007 arasında Amerikan ordusunda görev yapan Matson, şimdi YPG saflarında.

‘BU İNSANLAR EVLERİ İÇİN SAVAŞIYOR’

YPG’ye katılmadan önce karınca bile öldüremediğini söyleyen Jordan Matson, USA Today‘e Suriye’ye neden gittiğini şu sözlerle anlattı: “Hristiyanların katledilmesini oturduğum yerde seyretmete daha fazla dayanamadım. ‘Online’ ilgi gösterilerinden bıktmıştım. Beş dakikalık ‘yapmacık saygı’ hiçbir işe yaramıyordu. Bu insanlar evleri için, tüm sahip oldukları için savaşıyor.

Diken'in yer verdiği habere göre Beyaz Saray’ın IŞİD politikasını da eleştiren Matson, “ABD, bir vatandaşı öldürülene kadar hiçbir şey yapmadı. Canavarın her geçen gün daha da büyümesine izin verdik. Washington yönetimi için önemli olan insan hayatı değil, kamuoyu yoklamalarından çıkan sonuçtur” dedi.

‘İNTERNETTEN BULDUM’

Matson, Suriye’ye gitmeye karar verdikten sonra hem yol masraflarını karşılamak hem de bu ülkede üç yıl boyunca kalmasını sağlayacak miktarda para kazanabilmek için altı ay şoför olarak çalışmış. Matson, YPG’ye nasıl katıldığını ise şöyle anlattı: “IŞİD’e karşı savaşan ve terör örgütü olmayan askeri bir güç bulmak için Google’da Suriye’deki iç savaş hakkında arama yaptım ve Facebook üzerinden YPG’yi buldum. Terörist bir grup değillerdi, bu nedenlerle onlarla irtibata geçtim. Bana, IŞİD’i desteklemediğimden emin olmak için birkaç soru sordular, sonra da Suriye’ye gelebileceğimi söylediler.

‘DİYARBAKIR’DA KARŞILADILAR’

Chicago’dan Polonya’nın başkenti Varşova’ya, ordan da İstanbul’a gelen Matson, karayoluyla Diyarbakır’a, kendisini karşılayan YPG üyesiyle birlikte de Irak’a geçtiğini belirtti.

Matson, Suriye’ye gitmek içinse sınırda doktor olduğunu söylemiş: “Para ödemiyorlar ama bana ailelerinden biri gibi davranıyor; bir ihtiyacım olduğunda benimle ilgileniyorlar.

‘IŞİD’LE SAVAŞANLARIN ÇOĞU ÇOCUK’

Kürt güçlerinin çoğunun çok genç olduğunu ve hafif silahlarla savaştığını söyleyen Matson, “Bazıları sadece çocuk. Durum bu. Benim sadece kalaşnikofum var. Hepsi bu. Karanlıkta, gece görüş gözlüğü olmadan IŞİD militanları görmüyoruz. Geçen gece 12 karartı üssümüze doğru geldi ve üzerimize ateş açtı.

Bu saldırıda yaralanan ve şimdi Suriye’nin kuzeyindeki bir hastanede tedavi gören Matson, iyileşir iyileşmez geri döneceğini belirtti.