Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Thorbjorn Jagland’ın Perşembe günkü Ankara ziyareti çerçevesinde AB – Türkiye hattında vize serbestisi müzakere süreci başladı.

Jagland, Türkiye’nin vize serbestisi için gerekli şartları yerine getirdiğini kaydederek yol haritasını sunmasının ardından AB tarafınca ilk müzakereleri yürütmek üzere Ankara’da temaslar yürütüyor.

Perşembe günü neredeyse Türkiye’deki üst düzey yönetimde yer alan bütün isimlerle görüşen Jagland, Cuma günü de Türkiye’deki bazı meslek örgütleri ve sivil toplum örgütleri temsilcileriyle basına kapalı bir toplantıda buluşacak.

Jagland’ın bu toplantıda Türkiye’deki mevcut olağanüstü hal (OHAL) uygulaması ve insan hakları ihlalleri hakkında meslek örgütleri ile sivil toplumun görüşlerini alması bekleniyor.

Jagland, Perşembe sabahı önce Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik’le bir araya geldi. İkili kameralar karşısında kısa birer açıklama yaptı.

Çelik, “Çok yakın bir işbirliğimizin olduğu, çok değerli bir devlet adamıdır kendisi. Avrupa Konseyi ile çok yakın bir işbirliğimiz var. Bugün aramızdaki meseleleri görüşeceğiz” diyerek konuğunu karşıladı. Türkiye’de olmaktan memnuniyet duyduğunu kaydeden Jagland da, AB ile Türkiye arasındaki diyaloğu sürdüreceklerini ve buna önem verdiklerini vurguladı.

ÇAVUŞOĞLU: TERÖRLE MÜCADELEDE KONSEY’DEN BEKLENTİLERİMİZİ SÖYLEDİM

Jagland’ın sonraki teması Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile oldu. Basına kapalı görüşmeye ilişkin Çavuşoğlu, Twitter’dan açıklamada bulundu.

Çavuşoğlu, Türkçe mesajında, “Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Jagland ile görüşmemizde, ülkemizin terör örgütleriyle mücadelesinin önemini bir kez daha vurguladık, bu mücadelede Avrupa Konseyi’nden ve üye ülkelerden beklentilerimizi yineledik. Türkiye-Avrupa Konseyi ortak gündemini ele aldık” dedi.

Çavuşoğlu, İngilizce mesajında ise Jagland ile görüşmesinde Avrupa Konseyi ve konseye üye ülkelerden Türkiye’nin terörle mücadelesi konusunda beklentilerinin altını çizdiğini söyledi.

Jagland, beraberinde Çavuşoğlu ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından kabul edildi. Jagland’ın Erdoğan’la görüşmesi Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda basına kapalı şekilde 1 saat 10 dakika sürdü.

Jagland, ayrıca TBMM’yi de ziyaret ederek burada TBMM Başkanı İsmail Kahraman ile görüştü.

JAGLAND: AVRUPA’DA TÜRK KARŞITLIĞI KAMPANYASI OLMADIĞINI SÖYLEDİM

Sonrasında Avrupa Konseyi Genel Sekreteki Jagland, Ankara ziyareti kapsamında, Türkiye’nin özellikle insan hakları açısından sorunlu alanı olarak nitelendirilen “yargı” başlığını da görüşmek üzere Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ile bir araya geldi.

Bu görüşmeye ilişkin Adalet Bakanı Gül, Twitter mesajıyla Türkiye ve Konsey ilişkileri üzerine verimli bir görüşme yapıldığını açıkladı.

Ancak Jagland ise, Twitter hesabı aracılığıyla Bakan Gül’e, Avrupa’da Türk karşıtlığı kampanyası bulunmadığını söylediğini duyurdu. Jagland, Türkiye ile dostça, ortak ve Avrupa Konseyi’nin uzun süreli üyesi olarak konuştuklarını ifade etti.

JAGLAND HDP YÖNETİMİYLE DE BULUŞTU

Jagland, ayrıca HDP Genel Merkezi’ni de ziyaret etti. Görüşmeye ilişkin açıklama HDP tarafınca yapıldı.

HDP’nin açıklamasında, “Jagland ile yapılan görüşmede tutuklu siyasetçilerin durumu, Afrin işgal girişimi ve Ortadoğu politikaları, son dönemde artan gözaltı ve tutuklama operasyonları, OHAL uygulamaları ve Türkiye-Avrupa Konseyi ilişkileri ele alındı” denildi.

Kaynak: Amerika'nın Sesi