AB Komisyonu'nun Göç, İçişleri ve Vatandaşlıktan Sorumlu Üyesi Dimitris Avramopoulos, Türkiye'ye vize serbestisine ilişkin açıklamalarda bulundu.

Avramopoulos, Türkiye vatandaşlarına vize muafiyetiyle ilgili "Yerine getirilmesi gereken 72 kriteri tamamlamaya çok yakınız. Türkiyeli yetkililer kriterleri en kısa sürede tamamlama konusunda kararlı" dedi.

'TERÖR SALDIRILARI TÜRK HALKININ TRAVMA YAŞAMASINA NEDEN OLDU'

Avramopoulos, Türkiye'nin geçmişte yaşanan başarısız darbe girişimi ve terör saldırıları nedeniyle büyük bir baskı altında kaldığı değerlendirmesinde bulunarak, "Türkiye'yi, başarısız darbe girişiminin ardından ziyaret ettim. Terör saldırıları bizi şoke ettiği kadar Türk halkının da bir travma yaşamasına neden oldu" diye konuştu.

AB-Türkiye Yüksek Düzeyli Siyasi Diyalog Toplantısı yaklaşık 1.5 sene sonra geçtiğimiz günlerde toplanmış, burada konuşan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu "Gümrük birliğinin güncellenmesi her iki tarafın yararınadır. Son zamanlarda AB tarafında İPA kesinti gördük. Bu kesintiler Türkiye ekonomisini batırmaz ama Avrupa Birliği imajını olumsuz etkiler. Vize muafiyeti konusu ele aldık. Vize serbestisi için 72 kriterden 7 kriter kalmıştı. 6'ya düştü. Ne yapacağımızı bugünkü toplantıda da ele aldık. İnşallah bir an önce vize serbestisine de geçmiş olacağız. Balkanlar, Suriye, Irak, Libya, Yemen gibi konuları ele alacağız" demişti.

AB yöneticileri, Türkiye’ye ‘vize serbestisi’ için ‘terörle mücadele yasası’nın yumuşatılması gerektiğini vurguluyor.

Belçika Dışişleri Bakanı Didier Reynder şubat ayında Bulgaristan'daki AB Gayrıresmi Dışişleri Bakanları toplantısında konuyla ilgili yaptığı açıklamada, "Türkiye bu yasayı AB değerleriyle uyumlu hale getirirse, vize kolaylığı konusunda ilerleme sağlanır" demişti.

AB'nin Genişlemeden Sorumlu Üyesi Johannes Hahn da Sofya'daki toplantıda yaptığı açıklamada, Türkiye'nin gönderdiği belgelerin AB Komisyonu tarafından incelendiğini belirterek, "Türkiye Avrupa'nın kendisi için en güvenilir komşu olduğunu prensipte biliyor ve iyi bir ilişki onların yararına olacaktır" demişti. Türkiye hükümetinden bazı işaretler geldiğini söyleyen Hahn, ancak hukukun üstünlüğü konusunda durumun hala tatmin edici olmadığını kaydetmişti.