İçişleri Bakanlığı ad ve soyadların mahkeme kararı olmaksızın değiştirilmesine izin verdi.

Mahkeme kararı olmadan, adında veya soyadında yazım hatası bulunan, ilginç soyadlarının değiştirilmesine imkan sağlayan uygulaması sonrası bir yılda 56 bin 212 kişi soyadını değiştirdi, 22 bin 40 kişi ise ismini düzeltti.

İçişleri Bakanlığı’nın bu uygulamasında değiştirilen soyadlardan bazıları ise ‘Karakoyun, Top, Karpuz, Danabaş, Ördek, Kör, Camuz, Ahmak, Çakal, Malak, Armut, Davul’ oldu.

Nüfus Hizmetleri Kanunu’nda geçen yıl yapılan değişiklikle Soyadı Kanunu’nun 3’üncü maddesine aykırı yazılan, yazım ve imla hatası veya düzeltme işaret kullanılmasından kaynaklanan anlam değişlikleri bir kereye mahsus değiştirilebilecek.

Değiştirilen soyadlarından bazıları, “Karakoyun, Top, Karpuz, Danabaş, Ördek, Kör, Camuz, Ahmak, Çakal, Malak, Armut, Davul” olurken düzeltilen isimlerden bazıları ise şu şekilde: Keser-Kevser, Fedme-Fadime, Erturun-Ertuğrul, Fiyaz-Feyyaz, Hebibe-Habibe, Vurkan-Furkan, Turğut-Turgut, Bünyami-Bünyamin, Birifan-Berivan, Buğlum-Buğlem, Müzüyen-Müzeyyen, Ristan-Rüstem, Yonis-Yunus.

2019’A KADAR DEVAM EDECEK

Ad ve soyadın değiştirilebilmesine olanak sağlayan uygulama 2019 yılı sonuna kadar devam edecek. Adında imla veya harf hatası bulunanlar ile soyadları alay konusu olan veya ahlaka aykırı anlam ifade edenler bu haktan yararlanabilir. Başvurular nüfus müdürlüklerine yapılırken, yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları ise dış temsilciliklere başvuru yapabiliyor.