Mezopotamya Kültür Merkezi'nin 18 yıldır faaliyet gösterdiği binadan çıkartılmak istenmelerine tepki gösteren merkez çalışan Ferit Elalmış, kazandıkları ihalelerin iptal edildiğini konuyu yargıya taşıyacaklarını belirtti. Elalmış, herkesi kendilerine destek sunmaya çağırdı.

Mezopotamya Kültür Merkezi’nin (MKM), 18 yıldır hizmet verdiği İstanbul Beyoğlu’ndaki binası boşaltılıyor. 2019 yılı içinde sözleşmeleri olmasına rağmen kiracılara bilgilendirme yapılmadan bina Vakıflar Müdürlüğü tarafından 3 kez ihaleye çıkarıldı. Farklı şekilde ihaleden haberdar olan, 3 kez girdikleri ihaleden 2'sini kazanan MKM yetkilileri, Vakıflar Müdürlüğü'nün “Yeterli rekabet oluşmadı” gerekçesiyle ihaleleri iptal ettiğini söyledi.

‘TEBLİGAT İMZA YETKİSİ OLMAYAN BİRİNE YAPILMIŞ’

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre son ihaleyi kaybettiklerini belirten MKM çalışanı Ferit Elalmış, Vakıflar Müdürlüğü'nün 4 ay önce kuruma binanın boşaltılması için tebligat gönderdiğini, ancak tebligatı kurumda imza yetkisi olamayan bir müzisyenin imzaladığını ifade etti. Bu durma itiraz ettiklerini dile getiren Elamış, “Vakıflar Müdürlüğü'ne imza yetkisi olmayan bir kişinin tebligata imza atamayacağını söyledik. Fakat, Vakıflar Müdürlüğü bunu dikkate almayarak binayı bu gün boşaltmamızı aksi takdirde zorla boşaltacaklarını söyledi” dedi.

‘BEYOĞLU BELEDİYESİ’NE TAHSİL EDİLECEK’

Binayı hemen boşaltamayacaklarını Vakıflar Müdürlüğü'ne bire bir ilettiğini söyleyen Elalmış, kendilerine “Size gerekli süreyi verdik, bu yüzden ya binayı siz boşaltırsınız ya da biz gelir boşaltırız” denildiğini aktardı. Uzun süre Vakıflar Müdürü ile görüştüğünü dile getiren Elalmış, müdürün çözümden yana bir tavır sergilemediğini belirtti. Bunun üzerine Vakıflar Müdürlüğüne bina ile ilgili siyasi bir tutum içinde olduklarını söylediğinde müdürün, “Binayı Beyoğlu Belediyesi istiyor. Bina Beyoğlu Kaymakamlığına devredildi. Dolayısıyla Kaymakamlık bir an önce boşaltılmasını istiyor ve Beyoğlu Belediyesine tahsil edilecektir” dediğini ifade etti.

‘ŞİMDİLİK GEREKLİ EŞYALARIMIZI VE ARŞVİMİZİ ALACAĞIZ AMA BUNU YARGIYA TAŞIYACAĞIZ’

18 yıldır Kültür Sanat çalışmalarını bu binada icra ettiklerini dile getiren Elalmış, binanın her köşesinde emeklerinin olduğunu ve bunun böyle ortadan kaldırılmasına izin vermeyeceklerini dile getirdi. Yapılan uygulamanın siyasi bir tutum olduğunu ifade eden Elalmış, “Daha önce 49 yıllığına kiralamıştık ama Vakıflar Müdürlüğü bunu iptal ederek her yıl ihale usulü ile binayı elimizden almak istedi. Biz yapılan ihaleleri kazanınca bu seferde ihaleler iptal edildi. Şimdi de binamız kaymakamlık eliyle AKP’li belediyeye verilmek isteniyor. Biz şimdilik kendi arşivlerimizi ve gerekli eşyalarımızı alacağız ancak konuyu yargıya taşıyacağız ve dava açacağız” diye konuştu.

DUYARLILIK ÇAĞRISINDA BULUNDU: DÜNYA KÜLTÜRÜNÜ YANSITIYORUZ

Kamuoyuna duyarlılık çağrısında bulunan Elalmış, “Yılladır sadece Kürt kültürünü değil dünya kültürünü de yansıtan kumrumuza sahip çıkalım herkesi MKM binası önünde bekliyoruz” diye konuştu.

Öte yandan MKM kursiyerleri, sivil toplum örgütü ve siyasi parti temsilcilerinin kültür merkezine gelmeye başladığı aktarıldı.