MİT Müsteşarı Hakan Fidan'ın KCK'ya yönelik soruşturma çerçevesinde şüpheli sıfatıyla ifadeye çağrılmasıyla ortaya çıkan MİT-Emniyet çekişmesi iddialarını Batman eski Valisi Salih Şarman'ın açıklamaları yeni bir boyut kazandırdı.

 

11 kişiyi öldüren bombacıyı, MİT muhbiri diye elimden aldılar” diyen Şarman’ın Aksiyon Dergisi’ndeki açıklamaları, son dönemde PKK-KCK operasyonlarında MİT muhbirlerinin yakalandığı iddialarıyla paralellik taşıyor. Şarman, Batman’da valilik yaptığı döneme ilişkin bir olayla ilgili bilgi verirken, “Bombayı koyan MİT elemanıydı. Polis olayı çözdü. Ama, kurumlar arasında çatışma çıktı. Baskılardan şahsı teslim ettim” şeklindeki sözleri dikkat çekti. Terörün en yoğun yaşandığı 1993 yılında Batman’a vali olarak atan emekli Vali Şarman, görevli olduğu şehirde terörle mücadeleye karşı proje hazırladığını ve dönemin Başbakanı Tansu Çiller’e sunduğunu ve projenin de kabul gördüğünü kaydetti.

 

Valiliği süresince yaşadıklarını anlatan Şarman, “Koruculuk sistemini kabul edenlere özel cezalandırma operasyonu yapılıyordu. Batman merkezine yakın bir köyümüz uzun süre korucu olmamak için direndi. PKK, imamını öldürdü. Gittik anlattık, 20 kişiye silah verdik. Bir hafta sonra şehir merkezinden o köye kalkan minibüslerin durağını TNT kalıplarıyla patlattılar. 11 kişi öldü o olayda. Kolları, bacakları bahçelerden topladık. 5 dakika sonra patlasaydı en az 50 ilkokul çocuğu ölecekti, çünkü okul dağılacaktı” değerlendirmesinde bulundu.

 

“MİT ‘BİZİM ELEMANIMIZ’ DİYE DEVREYE GİRDİ'

Vali Şarman, minibüs durağına bomba koyan kişiye ulaşıldığını, 11 korucunun öldüğü minibüs durağı saldırısıyla ilgili teknik takibe yakalanan kişinin şifreli konuştuğunu ancak bu konuşmanın çok kapalı olmadığını ve şüphe üzerine bu kişinin evinden alındığının altını çizdi. Şarman, saldırıya yönelik şüphelenilen kişinin gözaltına alınmasının kurumlar arasında gerginliğe neden olduğunu kaydederek, OHAL Valisi Ünal Erkan’ın, kendisini aradığını, Diyarbakır’dan ‘konuyla ilgilenmek üzere’ Batman’a geldiğini söyledi. Şarman, “O olayda kimseyi evine yollamadım, bir kişi teknik takibe yakalandı. Alındı, fakat MİT ‘bizim elemanımız’ diye devreye girdi. Bayağı ciddi gerginlik oldu. Ünal Erkan kalkıp Diyarbakır’dan geldi.

 

Toplantılar yapıldı. Konuyu devrettim” diye konuştu. Şarman’ın, “Aldığınız kişinin rolü neydi” sorusuna verdiği “Olayın faili olarak alındı. Öyle rastgele alınmadı. MİT’in elemanı, ama kadrolu değildi. Terör örgütünün eline malzeme vermemek için MİT muhbirini teslim ettim” yanıtı, PKK’ya yönelik operasyonlarda Emniyet ile MİT arasındaki çekişmeye dikkat çekti. Şarman, görev yaptığı 1993-1997 yılları arasında MİT’in, kendisine ciddi istihbarat vermediğinin de altını çizdi. (haberpan)