CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine yanıt veren Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi, ülkeye girişi yapılan ürünlerde genetiği değiştirilmiş ürünler için ayrı bir sınıflandırma bulunmadığını açıkladı.

CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, ithal edilen GDO’lu (genetiği değiştirilmiş organizma) ürünlerle ilgili olarak Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına yazılı soru önergesi sundu.

Bakan Bülent Tüfenkçi ise Gümrük Tarife Cetvelinde genetiği değiştirilmiş ürünler için ayrı bir sınıflandırma bulunmadığını açıkladı. Bu açıklama; her yıl bakanlar kurulu tarafından yenilenerek kabul edilen ulusal, eşya ve ekonomik değer sınıflandırma listesi olan Gümrük Tarife Cetveli’nde, ithalatı belirli sektörlerde yasak olan GDO’lu ürünler için kesin verilerin olmadığını gösteriyor.

Alınan en son kararla beraber şu anda Türkiye’de sadece ithalatına izin verilen GDO’lu ürünlerin sayısı 36. Sırada onay bekleyen 14 tanesi pamuk, 6 tanesi kanola olmak 20 ürün daha var. Bu ürünlerin sadece hayvan yemi olarak kullanılmasına izin verilse de, Ziraat Mühendisleri Odası Genel Başkanı Özden Güngör gerçeklerin biraz farklı olduğunu belirtiyor.

Evrensel gazetesine verdiği demeçte Güngör, bir kısmı hayvancılıkta ve tavuk yeminde enerji kaynağı olarak kullanılan mısırın, en yaygın kullanıldığı alanlardan birisinin de Nişasta Bazlı Şeker sanayisi olduğunu savunuyor. Bu da çikolata, şekerleme, ketçap, cola, meyve suyu gibi işlenmiş şeker içeren ürünlerde GDO’lu ürünlerin kullanıldığı anlamına geliyor.

YETERLİ ARAŞTIRMA YOK

GDO’lu ürünlerin insan sağlığına etkileri konusunda yeterli araştırma maalesef yok. Dünyaca ünlü GDO uzmanı ve UC Berkeley Üniversitesi Mikrobiyal Ekoloji Laboratuvarının kurucusu Prof. Dr. Ignacio Chapela ile Yeşilist’in yaptığı röportajda, akademik kurumların GDO araştırmaları konusunda yetersiz kaldığını ve yapılan araştırmaların küçük görüldüğünü belirtmişti.

Chapela, kendi yaptıkları araştırmalarda insan ve farelerin sindirim yolu dokularının üzerinde GDO’lu ürünlerin etkilerini görebildiklerini savunmuş ve özellikle bağışıklık sistemlerinin GDO’lu ürünlerden etkilendiğini belirtmişti.

Buna ek olarak GDO’lu ürünler ile beraber kullanılması gereken tarım ilaçlarının insan sağlığına etkileri de son dönemlerde en çok konuşulan konulardan biri. Özellikle biyoteknoloji devi Monsanto tarafından üretilen glifosat bazlı tarım ilaçlarının sayısı yeniden artışa geçmiş durumda. Türkiye’de de kullanılan bu tarım ilacının kansere yol açtığını gösteren çalışmaların sayısı giderek artmakta.

Monsanto’nun ABD’de birden fazla eyalette yasaklanan Roundup adlı kimyasal tarım ilacının ana içeriği glifosat.

Türkiye de geçtiğimiz yıllarda tavukçuluk endüstrisinin GDO’lu ürünleri yem olarak kullanması kamuoyunda bu konuya büyük bir dikkat çekmişti. Bu yıl da Adana’da bir ekmek üretim merkezinde GDO tespit edildiği yönündeki haberlerin basında yer alması üzerine bakanlık söz konusu iddiaların araştırıldığını duyurmuştu.

GDO'LU ÜRÜNLERİ AÇIKLAYIN ÇAĞRISI

GDO’lu ekmek haberlerinden sonra konuyu değerlendiren kamu sağlığı üzerine araştırmalar yapan biliminsanı Bülent Şık maalesef yetersiz veriler ve araştırmalar yüzünden kamu sağlığını etkileyen maddelerin bilgisine ulaşılamadığını belirtmişti.

Şık, sorumlu kurumlar üzerinde baskı oluşturmamızı, halk sağlığını korumak için hangi çalışmaların yapıldığını sorgulayıp bu çalışmalardan elde edilen sonuçların kamuya açık, erişilebilir olmasını talep etmemiz gerektiğini savunmuştu.

GDO’lu ürünlerin etiketlenmesi bir çok ülkede talep edilmekte.

Greenpeace Akdeniz Gıda ve Tarım Kampanya Sorumlusu Tarık Nejat Dinç ise yetiştirilirken GDO’lu yem ile beslenen hayvanların ürünleri satılırken bunun bir etiket ile tüketicilere bildirilmesini öneriyor. Dinç, tüketici olarak, aldığımız sütte yumurta da o hayvanın GDO ile beslenıp beslenmediğini bilme hakkımız olduğunu belirtiyor.

Yakın zamanda Ayşe Bereket tarafından change.org’da başlatılan bu kampanya ise Gıda Tarım Hayvancılık Bakanlığının Türkiye’deki GDO’ olduğunu tespit ettikleri ürünleri açıklamaya çağırıyor.

Kaynak: Yesilist.com