Hükümet, “FETÖ”den hüküm giyen Diyarbakır eski Valisi Hüseyin Avni Mutlu’dan sonra kente ikinci kez Fethullah Gülen yapılanmasıyla yolları kesişen bir vali gönderdi. Gülen Cemaati’nin hükümete ortaklık ettiği 2009-2013 yılları arasında Van Valiliğine atanan Münir Karaloğlu, bu kentte Gülencilere sağladığı kolaylık ve kaynak aktarımıyla gündeme geldi. Gülen Cemaati’nin kentte düzenlediği 10’uncu Türkçe Olimpiyatları’na katılan Karaloğlu, cemaate methiyeler dizdi.
 
Rize’nin Çayeli ilçesi Kaptanpaşa köyünde 1964 yılında doğan Münir Karaloğlu’nun akrabaları, Gülen Cemaatiyle kurduğu ortaklığın bürokraside etkisinin iyice hissedildiği 2007-2013 tarihleri arasında kamu bürokrasisinde yükselişleri dikkati çekiyor.
 
AİLEDE FETÖ AĞIRLIĞI 
 
Karaloğlu’nun ağabeyi Burhan Karaloğlu, Yargıtay üyeliğinden sonra 2015’te 9. Daire Başkanlığı’na atandı. 2015 yılı öncesi “Ergenekon” davalarına bakan bu daire, daha sonra FETÖ dosyalarına bakmaya başladı. FETÖ üyeliği için telefonlarında Bylock programının olmasını yeterli görülmesi de Burhan Karaloğlu döneminde Yargıtay tarafından karar altına alındı.
 
Ancak Burhan Karaloğlu’nun FETÖ’den doktorluktan ihraç edilen oğlu Furkan Karaloğlu’nun da telefonundan 280 defa Bylock görüşmesi olduğu kayıtlara geçildi. Furkan Karaloğlu “FETÖ üyesi” olduğu gerekçesiyle hakkında Ankara 32. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 5 yıldan 10 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanıyor.
 
SORULARIN ÇALINDIĞI YILDA BİRİNCİLİK
 
Karaloğlu’nun yeğeni Bünyamin Karaloğlu, Fethullah Gülen yapılanmasının sınav sorularını çaldığı 2010 yılında dikkati çekici bir başarı sergiledi. Bünyamin Karaloğlu, 2009 yılında Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi’nden mezun oldu. 'FETÖ’nün bürokraside hâkimiyetini kurduğu 2010 yılında, kaymakamlık sınavına girdi. Mülkiyelileri ve hukukçuları geride bırakan Bünyamin Karaloğlu, sınavı birincilikle kazanarak kaymakam oldu. Stajını da o dönemde Bursa Valisi olan amcası Münir Karaloğlu’nun yanında gördü.
 
KAYMAKAMLIKLA BAŞLAYAN YÜKSELİŞİ
 
Vali Münir Karaloğlu’nun diğer bir yeğeni Yusuf Karaloğlu’nun da yükselişi, Gülencilerin hükümetin gayri resmi ortağı olduğu 2004 yılında başladı. Yusuf Karaloğlu, 2007 yılında kaymakamlık stajını dönem birinciliği ile bitirip asaleten Kaymakamlığa atandı. 2011 yılına kadar çeşitli ilçelerde kaymakamlık yapan Yusuf Karaloğlu, 10 Ağustos 2018 tarihli Cumhurbaşkanlığı Kararnameleriyle Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı Güvenlik İşleri Genel Müdürü olarak atandı.
 
AYNI AİLEDEN KAYMAKAM
 
Karaloğlu’nun diğer bir akrabası Murat Karaloğlu’nun da yükselişi Gülencilerin etkin olduğu döneme denk geliyor. Murat Karaloğlu, 2016 yılında 103’üncü Dönem Rize Kaymakam Adayı olarak Mülki İdare Amiri yapıldı. Daha sonra kaymakamlığa atandı. Kamu yönetimi bürokrasisinde görev almaya başlayan aile bireylerinin dikkati çeken başka özellikleri ise hepsinin, ya Amerika ya da İngiltere’de devlet bütçesinden “dil eğitimi” görmüş olmaları.
 
TASFİYE STRATEJİSİ 
 
Liderliğini Fethullah Gülen’in yaptığı cemaat yapılanmasının hükümetten Kürt illerinin yönetimini talep ettiği 2009 yılında, Kürt hareketinin tasfiye edilerek kendine alan açma stratejisi doğrultusunda 2009 yılında KCK operasyonları başlatıldı. Gülencilerin tek merkezden planladıkları sivil siyasetin tasfiyesi operasyonlarında belediye başkanları, eski milletvekilleri, gazeteciler, Kürt örgütlerinin yöneticileri gözaltına alındı. Valiliklerin yürütücüsü olduğu tasfiye operasyonları sırasında Diyarbakır Valisi ve daha sonra FETÖ’den hüküm giyen Hüseyin Avni Mutlu, Van Valisi ise Münir Karaloğlu’ydu.
 
Mutlu ve Karaloğlu’nun ismi, 2009-2013 yılı arasında KCK operasyonlarına karşı başlatılan “sivil itaatsizlik eylemlerine” ve "barış çadırlarına" yönelik sert müdahalelerle hafızalara kazındı.
 
GÜLEN’E METHİYELER DİZDİ
 
Van’da Kürtçe aleyhine kampanyalar başlatan ve buna ilişkin demeçler veren Karaloğlu, 2012 yılında Gülencilerin düzenlediği Türkçe Olimpiyatlarında Gülen hareketine methiyeler dizen konuşmayla dikkatleri çekmişti. Türkçe Olimpiyatları şöleninde yaptığı konuşmada Karaloğlu, “Medeniyetimizin sözünü Türkçemizin duruluğuyla yedi kıtaya yayan gizli kahramanlarımızı sizin huzurunuzda selamlıyorum. Onlara teşekkür ediyorum” dedi.
 
DEPREMZEDELERE MÜDAHALE
 
Karaloğlu’nun ismi Van’da yaşanan depremdeki tutumuyla da çok gündeme geldi. Karaloğlu, 2011 yılında meydana gelen depremde, yardımın dağıtılmaması, kış koşullarında insanlara barınak sağlanamaması ile çadır temin edilmemesini protesto eden yurttaşları dağıtmak için kış ortasında sıkılan tazyikli su ve biber gazı, tepkilere neden oldu.
 
Deprem sonrası sergilediği yetersiz performansı eleştiri konusu olan Karaloğlu, ilk depremin ardından insanları evlerine girmeleri için çağrıda bulunması ve bundan dolayı evlerine giren depremzedelerden ikinci depremde 42 kişinin yaşamını yitirmesi öfkeye neden oldu.
 
BÜTÇESİNİ BEĞENMEDİ
 
Karaloğlu’nun tepki çeken bir başka faaliyeti ise Van İl Genel Meclisi’nin bütçesi oldu. Meclis 2011 yılı bütçesini hazırladı ve valiliğin kullanması için "temsili ağırlama gideri" rakamını 50 bin TL olarak belirledi. Bütçe valiliğe sunuldu, ancak Van Valisi Münir Karaloğlu, temsili ağırlama gideri için belirlenen rakamın 3 milyon 100 bin TL'ye çıkarılması istemiyle bütçeyi veto etmişti. 

Kaynak: MA