Diyarbakır'ın Kulp ilçesinde 7 kişinin öldüğü patlamanın "şüphelisi" olarak tutuklanarak görevden alınıp yerlerine kayyum atanan Kulp Belediye Eşbaşkanları Fatma Ay ve Mehmet Fatih Taş ile Belediyenin Fen İşleri Müdürü Şener Aktaş ve HDP Kulp İlçe Eşbaşkanı Abidin Karaman ve Mehmet Emin Ay'ın avukatları tutuklamaya itiraz etti.

İtiraz dilekçesinde iddiaların delilden yoksun, niyet okumacı ve zorlama bir yaklaşımla meydana gelen olaydan suçlu tayin edildikleri belirtildi.

Avukatlar itiraz dilekçesinde, sorgu aşamasında, "Olayın meydana geldiği gün neredeydin, olayı nasıl öğrendin, sence olayı kim yapmış olabilir, belediye araçlarının nereye gideceğiyle ilgili bilgin var mı, olaydan önce oraya gittin mi?" gibi sorular sorulduğu, sorulan sorularla dosyadaki kişiler hakkında delil olmadığını gösterdiğini, kamuoyunu yanıltmak için müvekkillerinin isimlerinin dosyaya dahil edildiğini ifade etti.

'OLAYLA MÜVEKKİLLERİ İLİŞKİLENDİREBİLECEK HİÇBİR DELİL YOKTUR'

İtiraz dilekçelerinde müvekkillerinin olayla ilgilerinin olmadığını kanıtlamalarına rağmen tutuklandığını kaydeden avukatlar, tutuklanma gerekçeleri arasında bulunan "kuvvetli suç şüphesi ve tanıklar üzerinde baskı kurma" noktasına işaret ederek, itirazlarını şöyle dile getirdi:

"Madem müvekkillerin suçu işlediğine dair kuvvetli suç şüphesini gösteren olgular varsa sorguda bu durum niye müvekkillere sorulmadı? Madem dosyada tanık varsa tanıkların müvekkiller aleyhine beyanları neden sorguda müvekkillere sorulmadı? Hakimlik yeni delillerin çıkma ihtimalinden bahsetmiş. İhtimaller üzerine tutuklama kararı verilmesi kişi özgürlüğü ve güvenliği hakkının elinden alınması ne kadar hukuki ise müvekkillerin tutuklanma kararı o kadar hukukidir. Dosya kapsamında müvekkillerin olay yerine gittiğine dair tek bir delil yoktur, tanık beyanı yoktur, HTS kaydı yoktur, teknik takip yoktur, parmak izi yoktur, kısacası dosyada olayla müvekkilleri ilişkilendirebilecek hiçbir delil yoktur."

TUTUKSUZ YARGILANMALARI TALEP EDİLDİ

Müvekkillerinin beraat etmesinin kuvvetle muhtemel olduğu, dolayısıyla tutukluluklarının telafisi mümkün olmayan üzücü sonuçlar doğuracağının açık olduğu belirtilen itiraz dilekçesinde avukatlar, tutuklama kararının itirazen kaldırılmasını, şüphelilerin tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılması istedi.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı