HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergelioğlu, yaklaşık üç aydır yürüttüğü görevinden istifa eden Ankara Barosu Başkanı Kemal Koranel'e tepki gösterdi.

Gergerlioğlu, "İşkence raporunu açıklamayan başkan olarak gidiyorsun Kemal Koranel. Ne desen boş artık!" dedi.

Gergelioğlu'nun Koranel'in istifasına ilişkin Twitter'dan paylaştığı mesajı şu şekilde:

"56 gündür Ankara Barosuna soruyordum 'Niye işkence raporunu açıklamıyorsun' diye. Sonunda istifa etmiş! İstifa ederken "aslında raporun yayınlanmasından yanaydım ama çoğunluğa uydum" demiş. İşkence raporunu açıklamayan başkan olarak gidiyorsun Kemal Koranel. Ne desen boş artık!"

NE OLMUŞTU?

Ankara Barosu Başkanı Erinç Sağkan’ın Türkiye Barolar Birliği Başkanlığı’na seçilmesinin ardından yönetim kurulu kararıyla başkanlık koltuğuna oturan Kemal Koranel, yaklaşık üç aydır yürüttüğü görevinden istifa etti.

TARTIŞILAN İŞKENCE RAPORU

Ankara Barosu, yaklaşık iki ay önce İnsan Hakları Merkezi tarafından Ankara Emniyet Müdürlüğü’nde yaşanan işkence iddialarıyla ilgili hazırlanan raporu yayınlamadı. Söz konusu raporun yayınlanmaması, İnsan Hakları Merkezi yöneticilerinin istifasıyla sonuçlanan bir krize dönüştü.

Göreve geldiği günden bu yana sistemli bir şekilde çalışmalarına engel olma planlarının devreye sokulduğunu ifade eden Koranel, bu aşamada yaşananları şu şekilde anlattı:

“Başkanlık görevini üstlendikten sonra vesayeti gelenek haline getiren zihniyetin taleplerini yerine getirmemem üzerine aleyhime algı operasyonu başlatılmıştır. Bu doğrultuda Ankara Barosu İnsan Hakları Merkezince hazırlanan Ankara Emniyet Müdürlüğü’nde işkence ve kötü muamele yapıldığına dair rapor, yönetim kurulunda görüşüldü. Raporun İnsan Hakları Merkezi Yönergesindeki hükümlere aykırı hususlar içermesine rağmen, yayınlanması konusundaki şahsi düşüncemi yönetim kurulunda yer alan arkadaşlarımla paylaştım. Ancak suç ihbarında bulunulması ve akabinde suç ihbarı dilekçesi ile ekinde raporun Web sitemizde yayınlanması, görüşüme rağmen çoğunluğun oyu ile raporun yayınlanmaması için aksi yönde karar alınmıştır. Gelinen süreçte bu karara muhalefet şerhinde bulunmadığım için hata yaptığımı anlamış bulunmaktayım.”