Silikon malzemesinden yapılan bir kalıbın en önemli özelliği, içine dökülen döküm malzemesinin kalıba yapışmamasıdır. Silikon'un kendinden kalıp ayırıcı özelliği olması diğer kalıp malzemelerden kendisini ayıran en önemli özelliktir. RTV ingilizce ROOM TEMPERATURE VULCANIZING kelimelerinin kısaltmasıdır. RTV türkçe olarak oda sıcaklığında kürlenen (oluşan) anlamındadır.

Reçine rtv2 silikon oda sıcaklığında (25 derecede) katalizör ile karıştırıldığı zaman 24 saat sonra kauçuk haline gelmektedir. Silikon ve katalizörün tepkimeye girme hızı sıcaklıkla doğru orantılır.  Sıcak bir ortamda silikon reçinenin kauçuk kalıp hale gelmesi 24 saatten daha kısa bir zamanda olabilmektedir. Soğuk bir ortamda ise tam tersi bir durum oluşacaktır.

Kalıp yapımında epoksi, poliüretan, silikon ve diğer özel polimerler kullanılmaktadır. Fakat silikon haricindeki bu malzemelerin hepsinde de dökümü yapılan malzemeyi kalıptan ayırmak için özel bir yağ veya kalıp ayırıcı kullanılmaktadır. Kullanılan bu kalıp ayırıcı dökümün yüzeyine yapışır ve özel temizleme sıvısı (tiner, alkol gibi) kullanılarak yüzeyden temizlenir. Dökümün yüzeyine boya yapılacaksa tiner gibi solventlerle yüzeyin çok iyi temizlenmesi gerekir. Bazen solvent yerine zımparalama ve kumlama yüzeye yapılır. Dökümün yüzeyindeki yağ tabakası iyi çıkarılmazsa uygulanan boya yüzeye yapışmaz ve dökülür.

 Silikon reçineden yapılan kalıpta, kalıp ayırıcıya veya yağa gerek yoktur. Dökülen malzemenin yüzeyinde yağımsı bir tabaka olmaz. Bu nedenle yüzey temizliğine veya zımparalama işlemine gerek olmaz.

RTV2 Kalıp Silikonu Nasıl Yapılır?

Silikon kalıplar 5 Shore A'dan 50 Shore A sertliğe kadar üretilebilir. Hangi sertlikte kalıp yapılmak isteniyorsa,  o sertlikte reçine siparis edilerek kalıp üretimine başlanır. Silikon reçine ve katalizör üreticinin belirttiği oranda tartım yapılarak temiz bir kapta karıştırılır. Karışım için el mikseri veya spatula kullanılabilir. El mikseriyle yaklaşık 3 dakika, spatula ile karışım yapılacaksa 5 dakika karıştırmak yeterli olacaktır. Oda koşullarında karıştırılan silikon karışım 30 dakika sonra jelleşmeye başlar. 30 dakika karışımın büyük kalıplara bile dökümüne fırsat verebilmektedir. Ortam sıcaklığı 25 dereceden fazla ise jelleşme süreside 30 dakikadan daha az olacaktır. Elde edilen silikon karışım öncden hazırlanan modelin üzerine dökülerek, modelin şeklinin alınması sağlanır. 24 saat sonra silikon kalıp hazır olmuş olacaktır.

RTV kalıp silikonu oluşum hızı sıcaklıkla doğru orantılıdır. Sıcaklık arttıkça kalıp oluşum hızı artacaktır ve daha kısa zamanda kalıp oluşumu elde edilecektir. Dolayısıyla 12 saatten daha kısa zamanda silikon kalıp elde edilmek istenirse, silikon karışımını 60 derecelik bir fırında bekletmek gerekecektir. 60 derecenin üzerine çıkmak silikonun yüzeyini bozabilir.

RTV silikon reçinenin vizkositesinin yüksek olmasından dolayı katalizör ile karıştırılınca içine çok fazla hava kabarcığı alır. Bu hava kabarcıkları silikon kalıp yüzeyinde bazı pürüzlüğe neden olabilir. Bunu önlemek için silikon karışımı 5 dakika vakum altında tutmak, hava kabarcıklarını ortadan kaldıracaktır. Bu da silikon kalıbın yüzeyini pürüzsüz hale getirecektir.

Kaliteli RTV Kalıp Silikonu Nasıl anlaşılır?

Silikon kalıbın belli bir döküm (poliüretan, epoksi) ömrü vardır. Vasat silikonlarda bu oran 30-40 döküm sayısı kadardır. Kaliteli bir silikonda bu oran 120 döküme kadar çıkmaktadır.

Silikon rtv reçinenin dibinde tortunun bulunmaması gerekir. Bazı üreticiler malzemeyi ucuzlatma için içine kalsit, mermer tozu gibi katı cisimler ekler. Bu da silikonun döküm sayısını ve mekanik özelliklerini azaltır. Elde edilen kalıbın yağ kusmaması gerekir. Yine bazı üretici firmalar ucuzlatmak için reçinenin içine silikon yağ koyarak, kalıp kalitesini azaltır.

Özetle döküm sayısı, reçinenin dibinde tortu olmaması ve kalıbın yağ kusmaması kaliteyi belirleyen parametrelerdir.

RTV2 Kalıp Silikon Fiyatı

Silikon kalıp fiyatını belirleyen en önemli özellik alınabilen döküm sayısı, yani kalitesi. Kalite her üründe olduğu gibi fiyatı belirleyen özelliktir. Silikon hammaddesini dünya da ortalama 4 firma üretir. RTV  silikon üreticileri ise hammaddeyi bu 4 firmadan alır. Dolayısıyla fiyatları genellikle bu 4 firma belirler. Birçok hammadde de olduğu gibi reçine fiyatları küreseldir ve fiyatı birçok ülkede birbirine yakındır. 2019 yılında 30-40 döküm alınabilen bir rtv kalıp silikon fiyat 6,5-8 USD/kg arasında değişti. 120 ve üzeri döküm alınabilen bir kalıp silikon reçinesinin fiyatı ise 14-16 USD/kg arasında değişti.

Silikon kalıp ile ilgili daha detaylı bilgi için http://www.cestelkimya.com adresini ziyaret edebilirsiniz.