Maldivler Gezi Rehberi

Kalacak bir yer ayarlamak için, konaklanacak yer önceden rezerve edilmelidir ve adres, Göç formuna girmelidir.

KONUK EVLERİ :

İster konuk odası olan evler, ister özel resepsiyon alanı ve nabyolu, klimalı yatak odaları olan, amaca özel olarak inşa edilmiş yapılar olsun, otellerde yerleşimin bulunduğu adalarda yer alan ve Turizm Bakanlığına kayıtlı olan konuk evlerinin toplam sayısı 2016 yılının Eylül ayında 392'ydi. Düşük bütçeli gezginler için uygun olan bu konuk evleri, yerel mutfağın bulunduğu Maldivler hayatını deneyimleme ve Maldivler kültürünü anlama fırsatı verir. Bazı adalarda turistlerin kullanımına yönelik plajlar vardırr; su sporları ve dalma aktiviteleri düzenlenebilir. Yerleşim olan adalarda kapalı bir kıyafet yönetmeliği uygulanır ve alkol yasaktır. Ancak, turistlerin ara sıra yakınlardaki tatil adalarını veya demirlenmiş teknelerini ziyaret ederek yemek yiyip şarap içebilir.

OTELLER :

Konuk evlerden daha iyi imkanlara sahip 17 otel vardır; ancak bu otellerin başta Male olmak üzere yerleşim olan adalarda bulunması nedeniyle alkol yasaktır ve konuklar, halka açık yerlere giderken kapalı giyinmelidir.

TESİSLER :

Kayıtlı turist tesislerinden biri, kendi boş adasında bulunur. Bu tesislerin konaklama yerleri ise, üstün mimari tasarımlı denize nazır odalar ya da su üzeri villalarıdır. Buraların dekoru moderndir ya da tropik ada stilindedir, konfor oldukça lükstür, yiyecek çeşitleri ise dünyanın dört bir yanındaki gurme tatlardan seçme büfelere kadar uzanır; ayrıcalıklı bir gizlilik içinde unutulmaz bir tatil geçirmeniz için barlar, akşam eğlenceleri, dalış okulları, su sporları ve iyi eğitimli personel bulunur.

MALDİVLER HAVAALANI

Gelen yolcular pasaport bilgilerini, Maldivler'de kalacakları adresi ve kalacakları süreyi yazarak bir Göç formu doldurmaktadır. İbrahim Nasır Uluslararası Havaalanı kndi adasında bulunur. Burası yolcu vapuruyla Male'den yaklaşık 10 dakika uzaklıktadır. Tesis temsilcileri gelen yolcuların tümünü karşılar. Bazı tesislerde ise konuklara yönelik özel salonlar bulunur. Kamuya açık alanlarda bir spa/kaplıca, bir eczane, pstane, cep telefonu ofisi, banka, ATM, emanet bagaj ofisi ve bir kaç kahve dükkanı yer alır. Gümrükten muaf alışverişler yalnızca ayrılış sırasında yapılır. Hızlı Göç gişesinin yanı sıra, havayollarının Business Class yolcularına yönelik VIP salonları bulunur.

MALDİVLER ALKOL

Alkolle, yalnızca yabancıların tesislere ya da turistlere yönelik LiveAboard teknlerde tüketmesi koşuluyla izin verilir. Kayıtlı bir konuk evinde ya da otelde kalıyor dahi olsanız, yerleşimin olduğu adalarda alkol tüketimi yasaktır. Ancak, barlarda ve restoranlarda, birçok kaliteli alkol çeşidi, gelenekse ve tropikal kokteyller ve dünyanın dört bir yanından seçkin şaraplar bulunur.

MALDİVLER SU SPORLARI

Muz bot, body boarding, katamaran yelkeni, kano, flyboarding, fun tube riding, cam tabanlı tekneyle yolculuk, jet ski, uçurtma sörfü, knee boarding(dizler üzerinde yapılan sörf), kürek sörfü, deniz paraşütü, tüple dalış, şnorkelle yüzme, amatör balıkçılık, yüzme, wake boarding, su kayağı, dalga sörfü ve rüzgar sörfü, adalarda yapılabilecek su sporlarıdır.

AYURVEDA

Bitkisel tedavilerden ve terapilerden oluşan bu Asya tarzı doğal şifa sistemi birçok tesiste mevcuttur.

KİTAPÇILAR

Male'de, popüler romanların ve kırtarsiye malzemelerinin yanı sıra Maldivlilierin hayatıyla ilgili kitapları da bulabileceğiniz kitapçılar yer almaktadır.

MALDİVLER ÇALIŞMA SAATLERİ

(Pazar-Perşembe)

  • Bankalar : 08.00-13.30
  • Hükümet : 08.00.14.00
  • Özel sektör : 08.00-17.00 (Cumartesi : 08.00-14.00)

ÇOCUKLAR

Bazı tesisler, sekiz yaş altı çocuk kabul etmemektedir; bazıları ise çocuklar için bakıcı, çocuk yuvası ve oyun alanı hizmeti sunmaktadır. Tesisler, çocuklar için güvenli ve eğlencelidir.

MALDİVLER GİYİM

Sıcak iklim nedeniyle pamuktan yapılmış giysiler giymeniz önerilir.Tursitler, yerel kültüre saygı göstererek kapalı giyinmelidir; yerleşim olan bir ada ziyaret edilirken veya bu tür bir adada kalınırken, vücudun omuzlardan dizlere kadar olan bölümü kapatılmalıdır.

MALDİVLER PARA BİRİMİ

Maldivler Rufiyaası (MVR), başka para birimlerine çevrilmeyen ve yalnızca Maldiver'de bulunan bir para birimidir. Ancak 1,00 dolar 15,42 MVR'ye denk gelecek şekilde bir kurla, ABD doları Maldivler'in her yerinde yasal para birimi olarak kabul edilir. Turist tesislerinde başlıca tüm kredi kartları ve Euro, İngiliz Sterlini gibi para birimleri de kabul edilir.

MALDİVLER GÜMRÜK

Turistlerin şunları ülkeye sokması yasaktır : alkol, kimyasal maddeler, köpekler, putlar, barut ve patlayıcı maddeler, canlı bitkiler ve canlı hayvanlar, ilaçlar ve steroidler, İslam ile çelişen materyaller, narkotik maddeler, psikotrop maddeler, domuz ve domuz ürünleri, pornografi materyaller, zıpkın, ateşli silahlar ve mühimmat.

ENGELLİ BİREYLERE SAĞLANAN KOLAYLIKLAR

Male'de, talep üzerine tur rehberleri engelli konuklara yardımcı olur ve gerekirse tekerlekli sandalye ayarlar. Tesislerin tümünde kullanıma hazır tekerlekli sandalyeler bulunur. Ayrıca, çoğu tesisin kamuya açık alanlarında rampalar bulunur ve tekerlekli erişemediği odalarda bu rampalar odalara erişim sağlanacak şekilde ayarlanır.

GÜMRÜKSÜZ ALIŞVERİŞ

İbrahim Nasır Uluslararası Havaalanında, yalnızca ülkeden çıkış yapılırken satın alınabilecek üst kalite hediyelik eyşaların, seçkin markalara ait parfümlerin ve seçkin alkollü ürüünlerin satıldığı bazı gümrüksüz ürüm mağazaları yer alır.

MALDİVLER EKONOMİ

Turizm, Balıkçılık, Deniz Taşımacılığı.

MALDİVLER ELEKTRİK

240 Volt.

ACİL DURUM TELEFON NUMARALARI

  • Ambulans 102
  • Sahil Güvenlik 191
  • İtfaiye 118
  • Polis 119

MALDİVLER GÜZEL YEMEK

Egzotik kahvaltı, öğle yemeği ve akşam yemeği büfelerinin yanı sırai bir çok tesisin mimari tasarımlı alakart restoranlarda, hatta su altı restoranlarda bile seçkin lezzetlerden oluşan fine dining seçeneği bulunur. Modern iletişim araçları, hızlı ulaşım ve uzman şefler sayesinde, Maldivler'de her türlü leziz yemeği tadabilirsiniz.

MALDİVLER DÖVİZ

İbrahim Nasır Uluslararası Havaalanındaki bankada ve Male'de yer alan döviz bürosunda para ve seyahat çeki buzdurulabilir. Tesislerde kredi kartı geçerlidir.

AYAKKABI

Genellikle ayağınızdakileri çıkarıp yalın ayak yürümek isteyeceğiniz için, sandaletler en iyi seçenektir.

HÜKÜMET

Maldivler, her beş yılda bir, siyasi partiler tarafından aday gösterilen kişiler arasından seçilen Başkanın yönettiği ve halkın katıldığı oylamayla seçilmiş 85 üyenin oluşturduğu tek meclisli bir Cumhuriyettir.

EL İŞİ ZANAAT ÜRÜNLERİ

Kırmızı, siyah ve altın rengi desenleri olan cilalı el işi ürünleri, kurutulmuş yapraklardan dokunan keçeler (kunaa), yapraklardan ve kabuklardan yapılan Hindistan cevizi eşyaları, altın ve gümüş danteller, iki adet beyaz şeridi bulunan siyah bir eteklik olan feyli gibi pamuklu giysilerr, ada halkı tarafından yapılan geleneksel el işi ürünleri arasındadır.

MALDİVLER İNTERNET DURUMU

Turist tesisleinde kablosuz internet bağlantısı bulunur ve genellikle ücretsizdir.

MALDİVLER DİLİ NEDİR?

Dhivehi ve İngilizce

İşe yarayabilecek bazı ifadeler;

  • Plaj : Gondu Dhoh
  • Hindistan cevizi ağaçları : Ruhh
  • Affedersiniz (pardon): Maa-aafu kurey
  • Balık : Mahss
  • İyi : Ran'Galhu
  • Hoşça kal (resmi olmayan kullanım) : Dhanee
  • Merhaba/selam : Assalam Alaikum
  • Merhaba (resmi olmayan kullanım) : Kihineh
  • Nasılsınız? : Haalu kihineh?
  • Bunun fiyatı nedir? : Agu kihaa vareh?
  • Kaç yaşındasınız? : Umurun lihaa varetha?
  • Ada : Rahh
  • Lagün : Falhu
  • Fotoğrafınızı çekebilir miyim? : Photo eh negi dhaa netha?
  • Ben ... yaşındayım : Aharen gee namakee...
  • Benim adım ... : Aharen ge umurakee...
  • Hayır : Noon
  • Resif : Faru
  • Restoran : Kaa Thahnn
  • Oda : Kotari
  • Dükkan/Mağaza : Fiharaa
  • Teşekkürler : Shukriyya
  • Tuvalet : Faahana
  • Su : Fen
  • Hoş geldiniz : Maruhabaa
  • Mesleğiniz nedir? : Vazefaa akee kobaitha?
  • Adınız nedir? : Name kaa kobaitha?
  • Nerde yaşıyorsunuz? : Dhiri ulhenee kon thaneh gai?
  • Hangi adadansınız? : Kon rasheh tha?
  • Evet : Aan

BAGAJ

Maldivler'e gelirken yanınızda olabildiğince az eşya getirin; zira sadece plaj giysilerine, pamuklu günlük giysilere ve güneş losyonuna ihtiyacınız olacak.

TIBBİ YARDIM

Bazı tesislerde,oralarda kalan sağlık görevlileri bulunur ve Male'de özel hastaneler vardırr. Ayrıca, Male'de ve yerleşimin olduğu diğer adalarda eczanelerde bulunur.

MALDİVLER CEP TELEFONU KULLANIMI

Havaalanında bulunan iki adet mobil ağ dükkanından SIM kartı satın alabilirsiniz. Yerel aramalar, uluslararası aramalar ve veri kullanımı için bu karta kontör yükleyebilirsiniz.

ULUSAL AMBLEMLER

  • Bayrak : Ortasında hilal bulunan yeşil dikdörtgeni çevreleren kırmızı bir şerit
  • Çiçek : Pembe gül (Rosa polyantha)
  • Ağaç : Hindistan cevizi palmiyesi

GECE KULÜPLERİ

Çoğu tesiste, haftada en az bir kez müzikli eğlence düzenlenir. Bu eğlencelerde, Maldivli müzisyenler en sevilen şarkıların yanı sıra hafif jazz da çalar. Birkaç tesiste tüm gece parti yapmak için disko/gece kulübü bulunur.

PULCULUK

Ulusal müze'de, koleksiyonculara posta pulları satan bir tezgah vardır. Havaalanın da turistlerden gelen bu tür taleplere alışkın bir postane yer alır.

MALDİVLER NÜFUSU KAÇTIR?

Maldivler'in tahmini nüfusu 400.000'in üzerindedir. Sürgünde olan uzun dönem işçilerde bu sayıya dahildir.

MALDİVLER ÖZEL UÇAK TRANSFERLERİ

İbrahim Nasır Uluslararası Havaalanından ve Gan'da bulunan Uluslararası Havaalanından özel jet temin edilebilir.Buna ilişkin ayarlamalar, yerel bir havayolu acentesi aracılığıyla önceden yapılmalıdır.

MALDİVLER ÖZEL YAT KİRALAMA

Gümrük düzenlemelerine göre, ülke dışından Maldviler'e gelen tüm deniz taşıtlarının öncelikle ulusal bir limana girmesi gerekir. Bu limanlar Male Ticaret Limanı, İbrahim Nasır Uluslararası Havaalanı, Hanimaadhoo Uluslararası Havaalanı, Kulhudhuffusshi Bölge Limanı, Gan Uluslararası Limanı ve Hithadhoo Bölge Limanıdırr.

DİN

Maldivler, nüfusunun %100'ü Sünni Müslümanlardan oluşan bir ülkedir.

ROMANTİZM

Tüm tesislerin sahip olduğu büyüleyici albeni nedeniyle, Maldivler'de romantizm yaşamanız olası bir durumdur. Bazı tesislerin uzmanlık alanı balayı, yıl dönümü ve evlilik yemini paketleridir.

MALDİVLER GÜVENLİK DURUMU

Konuklrın değerli eşyaları için her tesiste ve konuk evinde kiralık kasa hizmeti bulunur.Özel tesisler, münhasırlıklarını ve emniyetlerini muhafaza etmek amacıyla genelde ziyaretçi kabul etmez. Deniz güvenliği için, konukların sürat teknesiyle seyahat ederken can yeleği giymeleri tavsiye edilir.

MALDİVLER SİGARA SORUNU VAR MI?

Tesislerde sigara içme konusunda herhangi bir ksıtlama yoktur; ancak tesisler, binaları içersinde sigara içilmeyen alanlara ayrılırlar. Male'de okulların, parkların, vb.nin yakınında sigara içilebilen alan yoktur. Male'deki restoranların neredeyse tümünde sigara içilen ve içilmeyen alan bulunur.

YALNIZ TURİSTLER

Birçok tesis, konukları için etkinlikler düzenler. Dolayısıyla, yalnız seyahat eden turistlerr Maldivler'de yalnız kalmaz. Yerleşim olan adalarda Maldivlilerle arkadaşlık kurmak oldukça kolaydır.

MALDİVLER ALIŞVERİŞ İMKANI VAR MI?

Tatil yerlerinde ve adalarda bulunan hediyelik eşya dükkanlarında, ithal deniz kabuğu ürünlerinin ve plaj giysilerinin yanı sıra üzerinde Maldivler baskısı bulunan anahtarlıklar ve tişörtler gibi birçok eşya satılır. Male'de yer alan STO süpermarketinde ise Hint bademi gibi yerel gıda ürünleri de dahil, bir turistin ihtiyaç duyabileceği çoğu şey bulunur. Yine Male'de bulunan MFCO mağazasında ise, yerel olarak üretilen birçok ton balığı ürünü konserve kutularında ve kavanozlada satılır. Bunlar gerçek Maldiv yapımıdır ve iyi birer hediye olabilirler.

MALDİVLERDE VERGİLER ORANI KAÇTIR?

Konaklama, restoran ve bar faturalarına %12 oranında hükümet vergisi uygulanır.

TAKSİ

Male sokaklarında çevirebileceğiniz taksilerin ücreti yolculuk başına 25 rufiyaadır. Aynı zamanda Hulhumale'de, Han'da ve yerleşimin olduğu diğer büyük adalarda da taksi bulabilirsiniz.

MALDİVLER TELEFON KODU NEDİR?

Yurt dışından Maldivler'i aramak için önce 00960'ı tuşlayın, ardından da yerel numarayı çevirin.

ZAMAN DİLİMİ

Maldivler, GMT'den beş saat ileridedir.

BAHŞİŞ

Restoran faturalarına %10'luk bir hizmet bedeli eklenir. Ayrıca, hizmet veren kişiye %5 oranında ekstra nakit vermek de hoş karşılanır, ancak zorunlu değildir. Kat görevlilerine her bir konuk için günlük 5 Amerikan doları, bagaj taşıyan kişilere ise adaya gelirken ve adadan ayrılırken 5 Amerikan doları bahşiş verebilirsiniz.

MALDİVLER TURİST VİZESİ

Yabancı turistlere, ülkeye girerken 30 günlük bir turist vizesi verilir. Özellikle de gazetecilik ve fotoğraffçılık olmak üzere, başka bir amaçla ülkeye gelecek olan kişiler önceden vize başvurusunda bulunmalıdır.

SU

Şişe mineral suları içmeye hazır şekilde satılır.