Kürtaj gebe kadınlarının bebek istememesi veya bebeğin hem kendine hem de anneye zarar vermesi durumunda yapılan bir cerrahi girişimdir. Aynı zamanda ilaçla da kürtaj sağlanabilir. Yasal sınırlar içerisinde bir gebe gebeliğin 10.haftasına kadar kürtaj yaptırabilir. Kürtaj yaptırabilmek için babanın da onay vermesi gereklidir. 10.haftaya kadar olan kürtajlar ebeveyn isteği ile yapılır. 10.haftadan sonra yapılan kürtajlara ise sayede uzmanlar karar verebilir. Bu yazımızda Ankara kürtaj tedavisi hakkında bilgi verdik.

Kürtaj Neden Yaptırılır?

Henüz bebek sahibi olmayan kadınlar tarafından kürtaj yaptırılır. 10.haftaya kadar olan bebek gelişim basamağı olarak bir insan değil yalnızca bir hücre topluluğudur. Bu yüzden gebelik istemiyorsa bu hücre topluluğu cerrahi olarak alınabilir. Çeşitli ilaçlar kullanılarak da bebeğin düşmesi yani kürtajı sağlanabilir. Bu ilaçlar herhangi bir eczaneden alınamazlar. Oldukça zor bulunan ve yalnızca uzman izniyle alınabilen ilaçlardır. Gerek maddi gerek manevi anne ve baba olmaya hazır olmayan kişiler kürtaj olmak için hastanelere gelirler. Eğer gerekli izinler verilir ve gebe 10.haftadan düşükse kürtaj yapılması yasaldır.

Kürtaj Neden Yapılır?

10.haftadan sonra yapılan kürtajlar anne ve babadan bağımsızdır. Bazı durumlarda bebekte genetik bozukluklar veya defektler varsa uzman kürtaja gidebilir. Bunun sebebi bebeğin alınmazsa zaten vefat etmesi olacaktır. Bebeğin anne karnında vefat etmesi anneye büyük zarar verir. Cansız hücrelerden oluşan bir topluluğun anne karnında olması toksik bir olaydır ve anneyi zehirler. Anneye zarar vermemek adına böyle bir işlem yapılır. 10.haftadan sonra yapılan kürtajlar için kesin tanı gerekir. Bu tanıda ya bebek kendi kendini zehirliyordur ya da anneye büyük zarar verecektir. Gebelikte öncelik anne sağlığıdır.

Peki, ne gibi durumlarda kürtaj yapılır;

  • Bebek sağlığı yüksek derece bozuksa
  • Bebek herhangi bir şekilde annede düzeltilemez bir soruna neden oluyorsa
  • Anne vücudu bebeği kabul etmiyor ve zehirliyorsa
  • Annenin vefat etme riski bulunuyorsa

Bunun gibi daha birçok sağlık sorununda kürtaj son çaredir. Kürtajdan önce tedavi gelir. Tedavi edilemeyen vakalara kürtaj önerilir.

Kürtaj Zamanı Nedir? Zaman Biterse Ne Olur?

Yasal kürtaj zamanı 10.haftayken, uzman görüşüyle yapılan kürtaj sınırı genellikle 24-28.haftalardır. Bunun sebebi bu haftalardan sonra bebeğin akciğer gelişimini tamamlamasıdır. Akciğer gelişimi tamamlamış bir bebeğe kürtaj uygulanmaz. Sezaryen cerrahisi ile bebeğe doğum yaptırılır. Yaşam ünitelerinde hayatta tutulmaya çalışır. 28.haftayı geçmesine rağmen bebeğin akciğer gelişimini tamamlayamaması ve anneye zarar vermesi durumunda yine kürtaj seçeneği değerlendirilir.