Kış lastiği, zorlu kış şartlarına adapte olmak üzere tasarlanan, 1 Aralık – 1 Nisan tarihleri arasında yük ve yolcu taşımacılığı yapanlar için kanunlarla zorunlu hale getirilen, ancak hususi otomobiller için mevsim koşullarına bağlı olarak kışın kullanılması tavsiye edilen lastik türüdür. İngilizce karşılığı “snow tire” yani kar lastiği olsa da kış lastikleri hem kuru hem ıslak zeminde performans vadetmektedir.

7° C derecenin altında seyreden hava sıcaklıklarında ıslak, karlı ve çamurlu zeminlerde yol tutuşu ve kısa fren mesafesi için geliştirilmiş özel sırt hamuru ile güvenli sürüş için tasarlanmıştır. Geometrik deseni ve derin blok yapısı sayesinde kavrama gücünü maksimuma çıkartan kış lastiği, su, kar ve çamurun çabuk tahliye edilmesini sağlarken, kızaklama direncini azaltır.

Kış Lastiği Seçerken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

  • Yaşanılan bölgenin iklimi ve mevsim koşulları,
  • Aracın tipi (binek, arazi gibi)
  • Aracın kullanım sıklığı
  • Araç üreticilerinin tavsiye ettiği ebat, hız ve yük endeksleri
  • Lastiğin üretildiği yıl (son 1 yıl içinde üretilmiş olanlar önerilir)
  • Lastikten beklenen öncelik (güvenlik, performans gibi)
  • AB lastik etiket değerleri

Kış Lastiği Nasıl Anlaşılır?

Tüm kış lastiklerinin üstünde M+S harfleri bulunur. Bu ifade Mud+Snow yani çamurlu ve karlı zemine uygunluğu belirtir. Bazı 4 mevsim lastiklerde de bu ibare görünmektedir ancak RMA (Rubber Manufacturers Association) tarafından onaylanan kış lastiklerinin üzerinde “3 zirveli dağ” işaretinin içinde kar tanesi sembolü () bulunur.

Kış lastiklerinin Desenleri diğer lastiklere göre daha geometrik olup, geniş blokları, gözle görülür derinlikte diş ve omuz yapısı vardır.

Kış Lastiği Yerine Zincir Takmak Doğru Mu?

Düzenli zincir kullanımı aracın aks sistemine zarar verebilir. Zincir takılı iken 50km/s hızı geçmemek ve yerler karlı ya da buzlu değilse zincir takmamak gerekir. Ancak kış lastiğinin sadece karlı havada değil 7° C derecenin altında düzenli olarak kullanılması önerilir.

En İyi Kış Lastikleri 2020

Kış Lastiği Fiyatları

Kış lastiği fiyatları 600 ₺ ile 5000 ₺ arasındadır. Kullanılan ebada, hız ve yük endeks değerlerine, aracın tipine, lastiğin markasına ve üretim tarihine göre fiyatlar değişmektedir. En çok tercih edilen ebat ise “205/55 R16”dır.