Avcı olmaları ve etobur beslenmeleri nedeni ile her zaman itinayla beslenmesi gereken patili arkadaşlarımız için özel olarak üretilen kedi maması çeşitleri, sıhhatli büyümeleri ve nitelikli bir hayat sürmeleri için gereken tüm yiyecekleri bir araya getiriyor. Kedi maması denildiği zaman akla en çok gelen kuşkusuz ki kuru kedi mamalarıdır. Bu mahsuller hem kullanım rahatlığı hem de sundukları nitelik ile mukayese edildiğinde yaş mamalara göre daha ekonomik olmaları nedeniyle çok fazla seçim edilmektedir. Patili arkadaşı olan her insanın önceliği onların beğenerek harcayacağı, içeriği nitelikli ve sıhhatli olan mamayı bulmaktır. Bu noktada dikkat edilmesi gereken çok fazla unsur olsa da en ehemmiyetli olanlar patili arkadaşlarımızın sıhhati ve damak zevki olmalıdır. Bu iki kritere dikkat ederek en iyi kedi maması tercihini yapmak çok daha basittir.

Kedi Maması Seçerken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yaş ya da kuru mama tercihinde dikkat edilmesi gereken kriterler, kedi özelinde bakıldığı zaman aynıdır. Mama seçerken yaş, sıhhat vaziyeti ve özel gereksinimler kesinlikle dikkatli bir biçimde değerlendirilmelidir. Pek çok kedinin kilo alma meyli vardır. Özellikle de aralıksız olarak konutta yaşayan ve hareket seviyeyi düşük olan kediler mevzubahisi olduğu zaman mama tercihindeki kriterler çok daha fazla ehemmiyet kazanır.

Seçim yaparken öncelikle damak zevkini de tatmin edecek mahsulü bulmak gerekir. Bu sebeple mama değiştirirken ya da ilk kere tercih yaparken ufak ambalaj seçim edilmesi önerilir. Ayrıca mama başkalaşımın daha önceki mama ile yeni mamanın karıştırılması ile yavaş yavaş yapılmasına da dikkat edilmelidir.

Yavru Kedi Maması

Yavru kedi mamaları anne sütünün kesildiği yavrular için uygundur. Mama geçişinde ideal olarak yeni tabiatın 2 aya kadar anne sütü ile beslenmesi önerilse de bu vaziyet her zaman muhtemel olmayabilir. Yavruluk yarıyılı için sunulan mahsuller onların beslenme gereksinimlerini karşılarken aynı zamanda basitçe çiğnemelerine de imkân sağlayacak biçimde hazırlanır. Yavru kedi maması aynı zamanda hamile ya da emziren kedi maması seçeneği olarak da seçim edilebilir. Gelişim yarıyılındaki kedilerin yüksek kalori gereksinimi, taşıdığı ya da beslediği yavruları olan annelerin de yüksek kalori gereksinimi göz önünde bulundurulduğu zaman elbette doğru porsiyon ayarlaması ile yavru kedi mamaları hamile kedi maması olarak kullanılabilir.

Erişkin Kedi Maması

Erişkinlik yarıyılına adım atan ancak kısırlaştırılmamış kediler için özel olarak yönteme edilen mamalardır. Bu mamaların seçim edilmesinde kedinin yaşı olduğu kadar genel hareket seviyesine de dikkat edilmesi gerekir. Erişkinler için yönteme edilen mahsullerin değişik gereksinimlere hitap edecek biçimde özelleştirilmesi de birden fazla temenniye yanıt verecek kuru mamaların sunulmasına imkân tanır. Tüy topağı meseleyi, genel tüy sıhhati ya da kilo hakimiyeti için özelleştirilen erişkin kedi maması çeşitleri vardır.

Kısırlaştırılmış Kedi Maması

Kısırlaştırma işlemi sonrasında kedilerin yeme alışkanlıkları değişir. Bu başkalaşım iştah çoğalışı olarak asıllaştığından dolayı da kilo çoğalışı kısırlaştırmayı takiben alana gelen bir vaziyettir. Kilo çoğalışının hakimiyet edilebilmesi için özel olarak hazırlanan bu mamalarda da yaş ve özel lüzumlar gibi değişik lüzumları karşılayacak çeşitlerde bulunmaktadır.

Yaşlı Kedi Maması

Yaşa bağlı olarak hareket seviyesinin eksilmesi ve gençlik yarıyıllarına mukayeseyle daha fazla sıhhat meseleleri yaşanması nedeniyle değişik mama içeriklerine geçiş yapılması gerekir. Yaşlı kedi maması yöntemleri sevimli arkadaşlarımızın sıhhatli ve nitelikli bir hayat sürdürebilmeleri için gereksinimleri olan yiyecekleri almalarını sağlarlar.

Light Kedi Maması

Light mahsuller pek çok insanın bilindik olduğu üzere kilo vermek isteyenler tarafından seçim edilir. Fazla kilo meseleyi olan kedilerin de kesinlikle ideal kilolarında olmaları gerekir. Yaşlılık yarıyılında çoğalan kilo karaciğer yağlanması başta olmak üzere pek çok değişik meseleye neden olur. Bu meselelerin neden olacağı hastalıklar da patili arkadaşlarımızın hayat zamanlarından eksilteceği için onların ideal kiloda olması için light kedi maması harcamalarını sağlamak muhtemel. Light mahsullerde de yeniden patili arkadaşlarımızın yaşına ve özel sıhhat lüzumlarına uygun olarak hazırlanan mahsuller bulunmaktadır.

Özel Irk Kedi Maması

Irk özelinde değişik beslenme gereksinimleri ortaya çıkar. Özel ırk kedi maması çeşitleri de bu gereksinimlerin noksansız bir biçimde giderilmesine takviyeci olur. İran, Sphynx ya da Siamese gibi ırkların çene yapıları için özel olarak şekillendirilmiş parçacıklar sıhhatli beslenme için dayanakçıdır. Ayrıca bu yöntemler ırka özel beslenme gereksinimlerini de karşılamak için yönteme edilir. Uzun tüy yapısı, kibar beden hatları ya da kalın ten gibi özel beslenme ihtiyacı ortaya çıkan gidişatlarda bu yöntemlerin seçim edilmesi önerilir.

Kedi Maması Tüketiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kedinize mamasını verirken yanında her zaman pak su olmasına dikkat etmelisiniz. Kediler içgüdüsel olarak soğukkanlı su içmekten sevmedikleri için su tüketimleri gerekenden az olabilir. Bu sebeple kuru mamaya ek olarak haftada birkaç kere yaş mama harcamalarını da sağlayabilirsiniz. Mama kabında aralıksız olarak mama bulunması beslenme kumpasının oluşmasına mani olurken aynı zamanda kilo hakimiyetinin güçleşmesine de neden olur. Bu sebeple kilo meseleyi varsa günlük porsiyon ölçüsünün baytar doktor tarafından tanımlanması, mesele yoksa da mamanın kendi önerdiği beslenme tasarısına uygun davranılması; olasıysa da mamanın birden fazla parçaya parçalanarak aralıklı olarak verilmesi öneri edilir.

En İyi Kedi Maması Markaları

En iyi kedi maması markası pek çok şahıs tarafından sorulan ancak tek yanıtı olmayan bir sualdir. Öncelikle kedilerin esas beslenme gereksinimlerinin karşılanması ehemmiyetlidir. %30 - %45 aralığında protein oranına sahip olan mamalar beslenme gereksinimlerini karşılamak için en esas kriteri yerine getirir. Buna ek olarak mama içeriğinde bulunan hububatlar, vitaminler, minareler ve aminoasitler de günlük tüketim ölçüsüne uygun olacak biçimde mama içeriğinde yer almalıdır. Nitelikli içerik en iyi kedi maması markası sualinde ilk olarak değerlendirilmesi gereken kriterdir. Nitelikli içerik sonrasında kedinin lüzumlarına göre içeriğin değerlendirilmesi gerekir. Ayrıca patili arkadaşlarımızın damak zevkine uygun mamayı bulmak da çok ehemmiyetlidir. İştahla ve sevinçle yedikleri; nitelikli içeriği ile dikkat toplayan mamalar onları için her zaman en iyi kedi maması markası olacaktır.

Kedi Maması Maliyetleri

Kedi maması maliyetleri tanımlanırken çok rakamda etken göz önünde bulundurulur. Mama içeriğindeki proteinin kaynağından mahsulde kullanılan hububatların glisemik indeksine, imal şartlarından ambalajlama standartlarına kadar pek çok değişik unsur maliyetler için tanımlayıcıdır. Bu sebeple mahsul spektrumunun çok fazla olduğu bir kategoride belli bir maliyet aralığı vermek doğru olmaz.

Devamına göz atmak için petkedi’ye gelip inceleyebilirsiniz.