Güneş kremlerini günlük rutininizin bir parçası haline getirmenizin çok önemli olduğunu biliyor muydunuz? Bu makalede güneş kreminin ne işe yaradığından, kullanmazsak olası sonuçlarından ve nasıl kullanmamız gerektiğinden bahsedeceğiz.

Güneş Kremi Kullanmak Ne İşe Yarar?

Güneş ışınlarının, güneş kremi sürülmemiş korumasız bir cilt üzerinde birçok olumsuz etkisi vardır. Size olumsuz etkilerini anlatarak güneş kremi kullanmanın ne kadar önemli olduğunu anlamanızı sağlayacağız.

1) Güneş Işınlarında Bulunan UV-A ve UV-B Adındaki Radyasyonlardan Korur: Bu radyasyonlardan korunmak neden önemli diye düşünüyorsanız da hemen açıklayalım. UV-A ve UV-B radyasyonları daha çabuk yaşlanmanıza etki eder. Güzelliğinizin yanı sıra cilt kanserine yol açabildiğini söylemeden geçmeyelim. Bu nedenle özellikle de sağlınız için güneş kremi kullanmak oldukça önemlidir.

2) Ciltte Meydana Gelen Lekeleri Önlemeye Yardımcı Olur: Melanin seviyesinin artmasıyla oluşan cilt lekeleri, düzenli güneş kremi kullanımıyla engellenebiliyor.

3) Yanık Oluşumunu Engeller: Güneş ışınlarına doğrudan maruz kaldığında ciltte 1. ve 2. dereceden yanıklar meydana gelebilmektedir. Bu tarz yanıklar iltihaplanmaya meyilli olduğu için çok tehlikelidir.

4) Cilde Nem Kazandırır: Cilt yüzeyinde bariyer görevi gören güneş kremi, nemin cilde hapsolmasını sağlar. Bu da cildinizin sağlıklı gözükmesine yardımcı olur.

5) Hava Kirliliğinden Korur: Yapısından ve içerdiği bileşenler sayesinde güneş kremi, hava kirliliğinin cilt üzerindeki olumsuz etkisini oldukça aza indirgiyor.

Güneş Kremi Nasıl Kullanılır?

Güneş kreminin tam koruma sağlayabilmesi adına, dışarı çıkmadan en az 15 – 30 dakika önce sürülmesi doğru olandır. Güneş kreminden maksimum verim alabilmek için bol sürmekten kaçınmayın. Açık yüzeylere ince bir tabaka halinde sürerek kullanın. Ayrıca güneş kremlerini su bazlı ya da daha yoğun kıvamlı olarak piyasada bulabilirsiniz. Unutmamanız gereken bir diğer nokta güneş kremlerinin yapısı ne kadar yoğun olursa olsun etkili korumaları 2 – 2,5 saat kadar sürmektedir. Bu nedenle belirli periyodlarla tazelemeniz gerekir.

Güneş Kremi Seçimi Nasıl Yapılır?

Güneş kremi seçimi yaparken cilt tipinizi göz önünde bulundurmanız gerekir. Her cilt tipine göre çeşitli güneş kremleri üretilmektedir. Örneğin, yağlı bir cilt tipiniz varsa su bazlı ürünler, karma ve hassas bir cildiniz varsa daha yoğun kıvamdaki ürünleri satın alabilirsiniz. Bunlara ek olarak güneş kremlerinin renksiz olanlarının yanında renkli olanları da üretilmektedir. Renkli güneş kremleri, cildinizi korurken yüzünüzdeki renk eşitsizliklerini eşitleyerek daha pürüzsüz bir görünüm elde etmenizi sağlar ve yüzünde ağırlık yapmayacak kapatıcı görevini görür. Güneş kremleri farklı SPF yani güneş koruma faktörlerine sahiptirler. En çok kullanılanlar SPF 30 ve SPF 50’dir. Doğru bir güneş kremi seçimi için güneş koruma faktörü en az 30 olan bir ürün tercih etmelisiniz.

Artık güneş kremlerinin ne işe yaradığını ve nasıl seçmeniz gerektiğini öğrendiniz. Sadece yazın değil dört mevsim güneş ışınlarından cildinizi korumanın da önemli olduğunu unutmayın. İster renkli ister renksiz, kendi cilt tipinize göre seçtiğiniz ürünün hayvanlar üzerinde deney yapıp yapmadığına da satın alırken lütfen dikkat edin. Seçtiğiniz ürünü gün içinde tazeleyerek ve düzenli olarak kullanın. Cildinizi önemsiyorsanız güneş kremsiz dışarıya adım dahi atmayın!