Okumakta olduğunuz bu ücretsiz diksiyon dersi hazırladığımız ücretsiz diksiyon eğitiminin bir parçası olup, bir giriş mahiyetindedir.

Diksiyonun Tanımı                                        

Diksiyon, bir konuşmacı veya bir yazar tarafından kelimelerin seçimi ile belirlenen, konuşma veya yazma tarzı olarak tanımlanabilir. Diksiyon veya sözcük seçimi, genellikle iyi yazıyı kötü yazıdan ayırır. Bir dizi faktöre bağlıdır. İlk olarak, kelimenin doğru olması gerekir. İkincisi, kelimeler kullanıldıkları içeriğe uygun olmalıdır. Son olarak, kelimelerin seçimi, dinleyicinin veya okuyucunun kolayca anlayacağı şekilde olmalıdır.

Doğru diksiyon veya uygun sözcük seçimi, mesajı iletmek için önemlidir. Öte yandan, yanlış sözcük seçimi dinleyicileri veya okuyucuları kolayca yönlendirebilir, bu da iletilmek istenen mesajın yanlış yorumlanmasına neden olur.

Diksiyon Türleri

Bireyler farklı bağlamlara ve şartlara bağlı olarak diksiyonlarını değiştirir. Bu nedenle, çeşitli diksiyon tipleriyle karşılaşıyoruz.

Resmi diksiyon - basın toplantıları ve sunumlar gibi resmi durumlarda kullanılır.

Resmi olmayan diksiyon - arkadaşlarınızla yazışmak veya konuşmak gibi gayri resmi yazışmalarda ve konuşmalarda kullanır.

Konuşma dili - günlük konuşmalarda, farklı bölgelerde veya topluluklarda farklı olabilecek ortak kelimeleri kullanır.

Argo diksiyonu - yeni yazılmış, hatta kaba olmayan kelimelerin kullanılmasıdır.

Konuşma Netliğinizi Nasıl Artırırsınız?

Konuşurken çok fazla mırıldanırsanız ya da insanların söylediklerinizi çok fazla anlamadığını fark ederseniz, konuşmanın netliğini arttırmak için birtakım adımlar atabilirsiniz. Konuşma yapmak,  ister genel olarak konuşmanızı gerektiren bir işe sahip olduğunuz için oluşun, ister sadece genel konuşma düzeninizi geliştirmek için olsun daha net konuşmak için kullanabileceğiniz birkaç temel çalışma söz konusudur.

1.ÇALIŞMA

1- Nefesini kontrol et. Bir şarkıcıyı dinleyin ya da sahnede izleyin; nefes almasına ne kadar dikkat ettiğini görün. Aynısı konuşma için de geçerlidir ve düzgün nefes alma, konuşma netliğinizi büyük ölçüde artırabilir.

Doğru nefes almanızı sağlamanın bir yolu, nefes alırken elinizi bir yandan karnınıza ve bir de göğsünüzün üzerine koymaktır. Göğsün yerinde kalırken karnının üzerindeki elin hareket etmesini istiyoruz. Karnınızla nefes almak, tam bir sesle konuşmanıza izin verecek gerçek bir tam nefes almanızı sağlar.

Havayı düzgün teneffüs ettikten sonra konuşmaya başlayın ve nefesiniz yavaşça verin. Bu nefesinizin kelimelerinizi desteklemesini sağlar.

2- Konuşurken acele etme. Kasten yavaş konuşun, ama bir robot gibi ses çıkaracak kadar yavaş değil.

Çoğu zaman, insanlarla konuşmak sizi sinirlendirebilir. Kendinizi gergin ve aceleci bulursanız, yavaşlamanın uygun olduğunu hatırlamaya çalışın. Doğru nefes alıyorsanız, bu durum sakin olmanıza ve sözlerinizin ayrıştırılmasına yardımcı olacaktır.

Ayrıca insanların söylediklerinizi duymak istediklerini de unutmayın. Sözlerin değerli, bu yüzden onları duymalarını sağla.

İnsan kulağı çok hızlı bir şekilde toparlanabilir, ancak bir sonraki kelimeye başlamadan önce her bir kelimeyi tamamen bitirdiğinizden emin olarak, kelimeler arasında herkesin sizi doğru bir şekilde anlayabilmesi için yeterli alan oluşturun.

3- Aşırı tükürüğünü yut. Ağızda kalan tükürük, "S" ve "K" gibi ünsüz seslerin titremesine ve bozulmasına neden olabilir.

Yutkunmak için bir dakikanızı ayırmak yalnızca ağzınızı temiz tutmakla kalmayacak, aynı zamanda duraklamanız ve nefes almanız için zaman kazandıracak.

Bir cümleyi ya da düşünceyi bitirirken, cümlenin ortasında değil sonunda, yutkunmak için bir dakikanızı ayırın. Bu, bir sonraki söyleyeceğiniz şeyi hazırlamanız için size bir dakika verecektir.

4-Ne söyleyeceğini bil. Genel bir konuşma yapıyor olsanız veya bir arkadaşınızla sadece rahat bir sohbet ediyorsanız, ne söyleyeceğinizi bilmek için konuşmadan evvel en az bir dakikanızı düşünmeye ayırmak net bir şekilde konuşmanıza yardım edecek ve çok hızlı konuşmanıza da engel olacaktır.

Netlik sadece kelimeleri doğru bir şekilde oluşturmakla ilgili değil, aynı zamanda mesajınızı veya bakış açınızı mümkün olduğu kadar net bir şekilde ifade etmekle de ilgilidir. Çoğu zaman bu, ne demek istediğinizi bilmek anlamına gelir; bu nedenle, cümlelerinizi "şey" veya "eeee" ile tekrar izlemeniz veya doldurmanız gerekmez.

5- Yürü git. Genel olarak konuşmak zorundaysanız ve bir tür sunum yapıyorsanız, muhtemelen en azından konuşmanızın bir özetini yazdınız. Etrafta dolaşırken konuşmayı yapın.

Bazı oyuncular bu yöntemi repliklerini ezberlemek için kullanacaklardır; çünkü ayağa kalkmak ve hareket etmek, söylemeniz gerekenleri hatırlamanıza yardımcı olabilir. Konuşmanızı yapın ve attığınız her adım için bir kelime söyleyin.

Bu zor ve yavaş görünebilir, ancak her kelime için bir adım atarak yavaşlamayı öğreneceksiniz. Bunu yaptınız diye konuşmanızda ya da normal görüşmelerinizde yavaş yavaş konuşmanız gerekmez, ancak daha yavaş bir hızda rahat hissetmek, konuşma netliğinizi artıracak ve zamanınızı daha da iyi kontrol etmenize olanak sağlayacaktır.

6-Söylemesi zor kelimeleri tekrar edin. Bazı kelimeleri telaffuz etmekte zorlandığımız zaman, sık sık hızlanır ve karışmış konuşmaya neden olan kelimeler arasında tökezlemeye başlarız. Doğru şekilde telaffuz etmek için kas hafızasını geliştirene kadar bu kelimeleri tekrar tekrar sesli olarak söyleyin.

Zor kelimeleri telaffuz etmeyi öğrenmenize yardımcı olması için, kelimeleri fonetik olarak hecelemeyi deneyin.

2.ÇALIŞMA

1-Dil yuvarlamayı deneyin. Dil yuvarlamaları, konuşma netliğinizi arttırmanın harika bir yoludur, çünkü bunda ustalaşmak, sesinizi açık tutmayı ve güvenle konuşmayı öğrenmenizi sağlayacaktır. Birçok aktör ve konuşmacı, seslerini ısıtmak için sahneye çıkmadan önce bunu yaparlar.

Yavaş başlayın ve normal konuşma hızında söyleyene kadar yavaş yavaş toparlayın. Konuşurken, dilinizi, çenenizi ve dudaklarınızı sıkıştırarak kelimeleri abartın. Onlardan daha emin olduktan sonra, sesini yansıtmaya başla ve kelimeleri daha fazla abart. Bu, beceri kazanmanıza yardımcı olur ve konuşma için ağzınızdaki kasları güçlendirir.

2-Yüksek sesle oku. Sabahları bir kitap ya da sadece haberleri okuyorsanız, yüksek sesle okuma alıştırması yapın. Bunu yapmak, konuşurken nasıl ses çıkardığınız konusunda daha fazla bilgi sahibi olmanıza yardımcı olacaktır. Çoğu zaman insanlarla konuşurken, kendimizi ve nasıl ses çıkardığımızı gerçekten dinlemiyoruz. Kendi evinizin rahatlığında yüksek sesle bir şeyler okuyarak kendinizi dinlemeye başlayabilir ve net konuşamadığınız alanlara dikkat edebilirsiniz.

Ayrıca konuştuğunuzu da kaydedebilir ve daha sonra nerede konuşabileceğinizi veya net bir şekilde konuşamayacağınızı not ederek tekrar oynatabilirsiniz.

3-Ağzında bir mantarla konuşma pratiği yap. Birçok oyuncu ve seslendirme sanatçısı, netliği ve diksiyonu arttırmak için bu alıştırmayı yapar.

Bu egzersiz çenenizi yorar, bu da gevşemeyi öğrenmenize yardımcı olur, ancak bunu çok uzun süre yapmamalısınız, böylece sinirlenmezsiniz.

4-Ses tonuna dikkat et. Ton ayrıca, belli kelimeleri nasıl telaffuz ettiğinizi etkileyebileceğinden, netlik ve diksiyona da girer.

İnsanları heyecanlandıracak bir konuşma mı yapıyorsun? Monoton veya ilgisizseniz, sizi anlamakta zorlanacaklardır.

Heyecanlı, bilgilendirici bir konuşmacı olursanız, ses tonunuz insanların konuşmanıza nasıl dikkat ettiğini etkiler ve açıklığınızı artırabilir.

Ton, konuşurken tavırlarınızdaki her şeydir. Konuşurken sesinizin ne kadar yüksek veya alçak olduğuna dikkat edin.

3.ÇALIŞMA

1-Konuşma netliğini arttırmak için çene çalışmaları yap. Bazı egzersizlerle konuşmanızı daha net hale getirmek için çenenizi rahatlatın.

Hafifçe mırıldanırken çiğneme hareketlerini deneyin.

Çenenizdeki ve yüzünüzdeki her kası gerin. Çenenizi daireler halinde ve yanlara doğru hareket ettirirken, ağzınızı mümkün olduğunca geniş (esnemek üzereymiş gibi) açın.

Önceki egzersizde olduğu gibi ağzınızı geniş açın ve tekrar kapatın. 5 kez tekrarlayın.

Dudaklarınızla birlikte kalabalık bir ses çıkartın, ancak çenenizi sıkmayın.

2-Duruşuna dikkat et. Tıpkı nefes almak gibi, duruşunuz da konuşma netliğinizde büyük bir rol oynar ve bu bazen dikkate almayı unuttuğumuz bir şeydir.

En iyi konuşma netliği için omuzlarınızı dik durmalı ve kilonuzu eşit şekilde dağıtmalısınız.

3-Ses akorlarınızı ısıtın. Sesli ısınma yapmak sizi gevşetir ve sesinizi hazırlar, böylece net ve etkili bir şekilde konuşabilirsiniz.

4-Sıkışık dişlerle konuşmaktan kaçın. Dişlerini sıktığın zaman kendine çok fazla baskı yapıyorsun ve bu stresin bir işareti olabilir. Ve sıkışık bir çeneyle konuşmak, sizi açık bir şekilde konuşabilmek için ağzınızı açmanızı önler.

Kendinizi çenenizi sıkarken bulursanız, bazı ısınma uygulamalarını deneyin ve derin bir nefes almak için bir dakikanızı ayırın.

Siz de diksiyonunuzu geliştirmek için ücretsiz diksiyon kursu alabilirsiniz. Ücretsiz diksiyon eğitim için: TIKLAYIN.