Deprem korkusu (Seismophobia) Nedir?

Deprem korkusu olarak bilinen seismophobia, kişilerde depremlere karşı oluşan büyük endişelerden kaynaklanır. Deprem olması, deprem sırasında göçük altında kalmak, sevdiklerini ve evini kaybetmek gibi endişeler deprem korkusunu oluşturmaktadır. Fiziksel ve psikolojik anlamda yıkıcı olabilen bir doğal afetten korkmak bir noktaya kadar elbette normaldir. İnsanların çoğu, yaşanan doğal afetten sonra stresli hissetmesine karşın kaygılarından kısa bir sürede kurtulmaktadır. Hayatın devam ettiğinin bilincine kapılıp yaşadıklarını geride bırakabilmektedir. Ancak uzmanlara göre depremden birkaç hafta sonraya dek korkunuz ve olumsuz tepkileriniz devam ediyorsa, bu konuda profesyonel destek almanız gerekir. Destek alınmadığında deprem korkusu, akut stres bozukluğu, depresyon, travma sonrası stres bozukluğu gibi hastalıkları da beraberinde getirebilir.

Deprem korkusu, daha çok deprem açısından yüksek riskli bölgelerde yaşayan insanlarda görülmektedir. Depreme bir veya birkaç kez maruz kalmış olan bu insanlar, büyük bir deprem korkusu geliştirebilir. Bununla birlikte, deprem korkusuna sahip olmanın tek nedeni bir depreme maruz kalmak değildir. Çevresinde deprem yaşamış herhangi bir kişiden etkilenen insanlar, sonrasında ortaya çıkan olumsuz etkileri görerek deprem korkusu geliştirebilir. Bu korku, zaman içerisinde büyüyüp adeta bir takıntı haline gelerek kişinin yaşamını olumsuz etkilemeye başlar. Deprem korkusuna sahip kişiler, öncesinde kendilerini güvende hissettiği yerlerde artık endişeli ve tehlikeye açık hissederler. Öyle ki, en ufak yüksek seste irkilmeye meyillilerdir. Deprem korkusunu en çok tetikleyen durumlardan birisi de depremin öngörülemez olmasıdır. Bu belirsizlik, kişileri savunmasız ve hazırlıksız hissettirmektedir.

Deprem korkusuna sahip olup olmadığınızı veya korkunuzun ne boyutta olduğunu anlamıyor olabilirsiniz. Bu durumda, deprem korkusu belirtilerini incelemek faydalı olacaktır. Deprem korkusunun belirtileri şunlardır:

  • Tedirginlik ve kaygı
  • Huzursuzluk
  • Uyku problemleri
  • Baş dönmesi/baş ağrısı
  • Karanlık ortamlardan kaçınma
  • Sık sık ağlama
  • Kalp çarpıntısı

Bu belirtileri kendinizde bir Aydan daha uzun süredir gözlemliyorsanız deprem korkunuz ileri boyutlara ulaşmış olabilir. Yaşanan bu belirtiler, sizi fiziksel, psikolojik ve sosyal anlamda yıpratacaktır. Durumun farkına erken varmak ve çözüm aramak oldukça önemlidir. En etkili çözüm ise psikolojik destek almaktır. Türkiye’nin en büyük online terapi platformu Psikolog Ofisi ile psikologlar ile görüşerek eskiden sahip olduğunuz güven duygusunu geri getirebilirsiniz. 

Deprem Korkusu Nasıl Yenilir?

Deprem korkusu, deprem bölgelerinde yaşayan insanlar için oldukça normal bir durumdur. Ancak bu durum devam ettiğinde kişinin sağlığını tehlikeye atabilmektedir. Deprem korkunuzu yok etmek için yapmanız gereken ilk şey bu korkunuzu yenmeniz gerektiğini anlamanız olacaktır. Yaşadığınız durumun normal olduğunu unutmayın ve çevrenizdeki insanlarla konuşarak hislerinizi paylaşın. Manevi destek, sakinleşmenize ve kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olacaktır. Bununla birlikte, sakin kalabilmek için nefes ve gevşeme egzersizleri yapabilir, ruhunuzu dinlendirecek parçalar dinleyebilirsiniz. Kendinizi daha güvende hissetmek için deprem çantası hazırlayabilir, deprem sırasında kendinizi koruyabileceğiniz alanları gözden geçirebilirsiniz. Ancak deprem çantanızı sürekli görebileceğiniz bir yere koymak, size depremi hatırlatarak endişeye kapılmanıza yol açabilir. En sağlıklı olanı, deprem çantanızı kolayca ulaşılabileceğiniz ama her zaman görmeyeceğiniz bir yere yerleştirmektir. Deprem anında ve sonrasında size kendinizi güvende hissettirecek bu uygulamalar, sakin kalmanıza katkıda bulunacaktır.

Psikolojik Destek Şart!

Gereken önlemleri alsanız ve sevdiklerinizden manevi destek görseniz dahi deprem korkunuzu yenemeyebilirsiniz. Deprem korkusunun boyutu, depremin şiddetine, çevreye, etkilenme durumuna, sağlık koşullarına ve daha birçok faktöre bağlıdır. Bu nedenle, üstesinden nasıl gelineceğini de ancak ve ancak psikolojik destek sağlayan uzmanlar kesin olarak söyleyebilir. Eğer depreme ve depremin olumsuz etkilerine maruz kaldıysanız ve bahsedilen belirtileri gözlemliyorsanız, psikolojik destek almanız sizin için en sağlıklı çözüm olacaktır. Aksi takdirde deprem korkusu olarak başlayan durum, depresyon ve travma sonrası stres bozukluğu gibi ciddi psikolojik rahatsızlıklara yol açabilir. Psikoterapiye erken başlamak, erken sonuç alınmasını sağlayacaktır. Uzman bir psikolog veya psikiyatr ile gerçekleştirilen seanslarda kişiye korku ve kaygıyla nasıl başa çıkacağı öğretilir. Deprem korkunuz ile başa çıkmak için Türkiye’nin en büyük online terapi platformu olan https://www.psikologofisi.com/ üzerinden alanında uzman psikologlar ile görüşerek destek alabilirsiniz.