...

Hem Dünyayı Gez Hem De Para Kazan

Yaz tatilinde dünyayı gezmek veya biraz daha alçak gönüllü bir söyleyişle “istediğin ülkeye gidip ucuza tatil yapmak”, hatta “belki de üste para kazanmak” her gencin rüyasıdır. Ama bu rüyanın ulaşılabilir bir rüya olduğunu pek az kişi bilir.

Dünyada pek çok organizasyon “Misafirperverlik” ve “Kültürel Değiş Tokuş” konularında hizmet sağlar ve bu siteleri takip ederek yurt dışında bir tatil işi veya enteresan bir fırsat yakalamak mümkün olabilir. Örneğin Workaway.info sitesi 170 ülkeden 35.000 iş ilanı ile bu tip sitelere bir örnektir. Sitede gönüllülük esasına dayalı bir ekosistem ve binlerce misafirperver ailenin sunduğu iş teklifleri bulunur. Bu siteye üye olanlar Avusturalya’dan Avrupa’ya, Afrika’dan Güney Amerika’ya uzanan yüzlerce ülkede, boya yapmaktan ağaç dikmeye, bebek bakmaktan yemek pişirmeye, at eğitmekten keçi beslemeye, dil dersi vermekten mağaza tezgahtarlığına, geniş bir yelpaze içinde iş bulabilir ve hem çalışıp hem dünyayı gezebilir. Türkiye’den 470 ilanın bulunduğu bu site ile Fethiye’de bir yatta, Bilecik’te bir perma kültürde, Antalya’da bir at çiftliğinde, Bozcaada’da bir bahçede, Mardin’de bir dil okulunda veya Bodrum’da bir mutfakta çalışmak mümkün.

İçindeki Maceracı Ruhu Ortaya Çıkar

-Çocuğumuza bakacak, İngilizce veya Çince bilen bir gönüllü aranıyor.

-Karaburun’daki organik çiftlikteki işlere yardımcı olacak bir kişi arıyorum.

-Suriyeli çocuklara İngilizce öğretmeye yardımcı aranıyor.

-Müzisyen aileye daha çok müzik yapabilmeleri için vakit kazandıracak bir kişi.

-Ayvalık’ta kilden çanak çömlek yaparak hem tatil hem iş yapacak bir öğrenci.

-Antalya’daki sanat bazlı projemize katkı yapabilecek bir yardımcı.

-Çiftliğimizde çalışırken kendi yeteneklerinin farkına varacak bir genç aranıyor.

Bunlar hem tatil hem de iş yapmak üzere sırt çantasını kapıp ilk otobüse atlayacaklara sunulan ilanlardan bazıları. Yurt içindeki işlere bir sırt çantası ve birkaç otostop denemesiyle ulaşmak mümkünken, yurt dışındaki işler için tabii ki dil bilmenin yanı sıra, uçak biletini ve vizesini de kendi organize edebilmek gerekiyor. Bunun karşılığı olarak da bazen para kazanılıyor; bu para bir işte daha az olabilirken diğerinde çok olabiliyor; bazen de o yörenin kültürü, gelenekleri, işin püf noktaları, ustaların sadece çırakları ile paylaştıkları gizemli bilgilerle çokça tanışıklık ve arkadaşlık kazanılıyor.

Başka Hangi Alternatifler Var?

Workaway bu konudaki tek site değil. 1990 yılında Hawaii’ye gidip döndükten ve orada aslında turizmin sadece turizmden ibaret olmadığını anladıktan sonra bu siteyi kuran David Milward, benzer konseptte çalışan pek çok siteye daha ilham vermiş.

Mesela YogaEverywhere sitesi Yoga hocalığı yapmak isteyenlere Fransa ve İtalya’dan Tayland ve Hindistan’a uzanan rotalarda hem gezme hem de para kazanma vaat ediyor. Exodus sitesi ise İngilizce bilenleri dünyaya dağılıp hem tatil yapmaya hem de dil öğretmeye çağırıyor. Dil becerilerini kültürle harmanlayanlar, turist rehberliğinden turizm ofis elemanlığına, mağazalarda satış çıraklığından yeme içme tesislerinde hostesliğe, transfermenlikten modelliğe kadar geniş alternatif seçenekleri içinde bir seri işi yapabiliyor.

Seasonworkers.com sitesi Fransız Alplerindeki bir şalede aşçılık yapmaktan; Güney Afrika Cumhuriyeti’nde sörf eğitmenliğine veya Mozambik’te plaj cankurtaranlığına ilginç fırsatları sıralıyor. Wwoof.net sitesinin ismi ise “World Wide Opportunities in Organic Farms” yani “Dünya Çapındaki Organik Çiftliklerdeki Fırsatlar” kelimelerinin baş harflerinden geliyor. Adından da anlaşılabileceği gibi bu sitede 120 farklı ülkedeki “hem tatil hem iş” fırsatları listelenmiş. Türkiye’yi seçince Tatuta adresi açılıyor. Ta-Tu-Ta ismi, “Tarım Turizm ve Takas” kelimelerinin baş harflerinden oluşturulmuş. Çünkü yazın gönüllü olarak veya ücret karşılığında organik bir çiftlikte çalışmak isteyenlere somut öneriler sunuluyor.

Ulaşım Nasıl Sağlanıyor?

Tabii ki bu tip alternatif ve yaratıcı tatil önerileri sunan siteler, ulaşıma veya ödemeye karışmıyor. Ana amaç misafirperver işverenler ile tatilini hem bir iş hem de macerayla süslemek isteyen gençleri bir araya getirmek. Bu nedenle katılımcı gençlerin ulaşım için Enuygun.com gibi ulaştırma karşılaştırma motorlarını veya İndirimkodu.com gibi indirim kodu sağlayan motorları kullanmaları tavsiye ediliyor.

“Ulaşımı sağladık peki vize?” diye soranlara bu tip sitelerden cevap “En kolayı vize almamaktır; yurt için iş olanaklarını hedefleyin” şeklinde olabileceği gibi, “Her ülkenin vize şartları günlük bazda değişiklik gösterebileceğinden dolayı, ilgili ülkenin Türkiye’de bulunan büyük elçiliğine direk olarak başvurulması” tavsiye ediliyor.