Ayhan Karahan / Demokrat Haber Bodrum

Bodrum’un Mumcular ve Güvercinlik arasında yer alan yedi köyünde Yıldız Enerji Elektrik Üretim A.Ş.’nin 13 adet rüzgar enerjisi santrali (RES) kurma girişimi 4 yıldır bölgede gerginliğe neden oluyordu. Bu proje için şirket ormana ve köylülere ait 930 dönümlük alanı 49 yıllığına kiralamak suretiyle kullanmayı tasarladı. Şirket önce Muğla Valiliği üzerinden; 2 kez Çevresel Etki Değerlendirmesi (ÇED)’ne gerek yoktur kararları aldırdı. Bu kararlar Muğla 1. İdare Mahkemesi ve Danıştay 6. Dairesi’nden döndü. Hukuk, köylüler ve çevreciler lehine karar verdi.

RES’Çİ FİRMANIN ÇED OYUNLARI

ÇED’den kaçamayacağını anlayan şirket gizli-kapaklı bir ÇED toplantısını 21 Temmuz’da, Güvercinlik Mahallesi’nde bulunan Pitos Otel’de gerçekleştirmek istedi. Bu durumdan haberdar olan Bodrumlu STK’lar, çevre örgütleri ve 7 köyün muhtarlığı acil durum ilan etti. RES’lerin etkileyeceği 13.000 dönümlük arazi içerisinde kalan Çamlık, Pınarlıbelen, Kızılağaç, Yalıçiftlik, Kumköy, Etrim, Güvercinlik muhtarları 48 saatte 3 kez bir araya gelerek kararlılık gösterilmesi konusunda mutabık kaldılar. Ve köylerinde çalışma yaptılar.

Dün, Yıldız Enerji Elektirik Üretim A.Ş.’nin istediği ÇED toplantısının heyetinde Çevre ve Şehir Bakanlığı’ndan, Tarım Orman Bakanlığı’ndan ve şirketin kendi yöneticilerinden 8 kişi yer aldı. Bu arada Pitos Otel çalışanı 20 personelden daha toplantı başlamadan imza alınmıştı. Ayrıca heyette yer alan ve kamu görevi yapan 1 görevli de şirket lehine imza vermiş. Pitos Otel’deki toplantıya kitlesel olarak katılan STK’lar ve köylüler heyete bu toplantıyı meşru görmediklerini bu nedenle yapılmasına izin vermeyeceklerini ifade ettiler. Heyet, katılımcılara “karşı görüş koyun” önerisinde bulundu. Bu öneri reddedildi. Çevre aktivistleri ve köylüler; “Bu toplantı yok hükmündedir. Sizi cennetimizde istemiyoruz. Projenizi de alın gidin. Size hangi güç güvence vermiş ise sizi aldatmış, kandırmış” yanıtı verdi.

AVUKAT KAZMAZ: NİYETİNİZİ BİLİYORUZ, İZİN VERMİYORUZ

Köylülerin avukatı Remzi Kazmaz heyete, “Niyetinizi biliyoruz. İzin vermiyoruz. Burası kimsenin babasının çiftliği değildir. Burası tarihiyle, kültürüyle, doğasıyla, yaşayanı ile bir bütündür. Sizlerin bu muhteşem harmoniyi, ahengi bozmanıza izin vermeyeceğiz. Yani Bodrum’un RES çöplüğü olmasına izin vermeyeceğiz. Bu bereketli topraklar bizlere tarihin babası Heredot’un, Kraliçe Artemisia’nın, Karyalıların, Leleg’lerin, Cevat Şakir’in, Neyzen Tevfik’in, Çökertmeli Halil efenin emanetidir. Biz bu kutsal emanetimizin talanına ve yağmasına izin vermeyeceğiz. Ha bu arada sizin derdinizin santral olmadığını da biliyoruz. Alternatif enerji bahane, rant şahane” görüşlerini dile getirirdi. Konuşması sürekli alkış ve sloganla kesilen Kazmaz: “Son olarak şunu ifade etmek isterim. Hiç kimsenin yaptığı yanına kar kalmayacaktır. Hele de hukuksuzluğun diz boyu olduğu bu konuda” diyerek konuşmasını bitirdi.

Bodrum Kent Konseyi temsilcisi Mir Bahattin Demir ise heyete; “Gördüğünüz üzere burada istenmiyorsunuz. İyi niyetle gelmediğiniz için, misafirimiz değilsiniz. Yaşam alanımızı yağmalamak isteyen açgözlü sermayenin temsilcilerisiniz. Bu nedenle kusura kalmayınız. Size çay ikram edemeyeceğiz. Bundan önceki 2 saldırınızı püskürttük. Bu üçüncüsü. Ama bu kez finali, buranın gerçek sahipleri yapacak. Bugün burada, bu noktayı konacağız. Bundan hiç şüpheniz olmasın. Bunu patronlarınıza an itibarıyla iletebilirsiniz” dedi.

Toplantı boyunca heyet katılımcılar tarafından alkışlarla protesto edildi. Toplantıya Başkanlık yapan Çevre ve şehircilik Temsilcisi Selda Gürbüz, “Biz bu durumda bakanlığa katılımcılar istemediği için toplantı yapılamamıştır, raporu göndereceğiz” dedi. Jandarmanın geniş önlemler alarak bulunduğu toplantıda kalabalık bununla da ikna olmadı. Heyetin elinden tüm toplantı tutanaklarını alarak yırtıp çöpe attı. Heyet jandarma kontrolünde toplantıyı terk ederken; kalabalık uzun süre aralıksız “Haklıyız, Kazanacağız” sloganını dillendirdi.

BODRUMLU ÇEVRECİLER: “DURMAK YOK, MÜCADELEYE DEVAM”

Toplantı sonrasında değerlendirmede bulunan MUÇEP(Muğla Çevre Platformu) Sözcüsü Umay Karabaş: “Güvercinlik bölgesinde yapılmak istenen RES'lerle ilgili bugün üçüncü kez bölge halkı "istemiyoruz" deyip, halkı bilgilendirme toplantısını yaptırmamıştır. Çünkü halk zaten yeterince bilgilidir ve açılan davalar da kazanılmıştır. Dünya daha nasıl enerji üretiriz noktasından, enerji tüketimini nasıl azaltırız tartışmalarına ve süreçlerine geçmişken, burada hala zamanımızı ve emeğimizi, enerji şirketlerinin rant dertlerine harcamak zorunda kalıyoruz. Bu süreç de kazanılacak ve önümüze bakacağız. Esas olan ekolojik dengenin korunması odaklı bir yaşam. Bu hepimiz için hayati bir konu. Biz MUÇEP olarak bunu savunmaya ve anlatmaya devam edeceğiz” dedi.

MUÇEP Bodrum Sözcüsü Güney Şirin ise: “RES projeleri halkın ihtiyaçlarına göre ve halkın görüşleri alınarak değil, halka rağmen ulusal ve uluslararası sermayenin çıkarları doğrultusunda yapılmaktadır. Ekolojik dengeyi gözetmeyen hiçbir enerji üretim yöntemi masum değildir. Mahkeme kararlarına rağmen inatla aynı projelerde ısrar edildiği sürece bu projelerin karşısında olmaya devam edeceğiz” görüşlerine yer verdi.

Gümüşlük Platformu Sözcüsü Seviye Aktaş: “Bodrum Yarımadası her anlamda bir bütündür. Bölgenin herhangi bir noktasındaki yağma tüm bölgeyi etkileyecektir. Esasen buna sadece Bodrum sorunu olarak bakmamak gerek. Görüldüğü gibi sermaye dur durak bilmiyor. O nedenle bizler de soluk soluğa, yürek yüreğe mücadele etmeliyiz. Bugün Güvercinlik’teki zaferimizde birliğimiz önemli etken olmuştur. Durmak yok mücadeleye devam” dedi. RES’in hedefinde olan 7 köyün yaşayanlarının ve STK’ların konuyla ilgili değerlendirme toplantısı yapacağı ve rapor çıkarılacağı bilgisine ulaşıldı.

Kazmaz “RES iptali için Muğla 1. İdare Mahkemesi’nde dava açtık. Bodrum’da yapılması planlanan rüzgar enerjisi santralleri (RES), çevreye, doğal sit ve tarihi alanlara vereceği zararlar nedeniyle iptal edilmişti. Aynı firma, aynı yerin yakınında Muğla Valiliği’nden yine ÇED Gerekli Değildir Kararı alarak RES kurmaya kalkınca Bodrumlu köylüler yeniden ayaklanmıştı. Muğla 1. İdare Mahkemesi, RES’lerin çevreye vereceği zarara dikkat çekerek Muğla Valiliği’nin ikinci kez aynı yerde verdiği ÇED Gerekli Değildir Kararı’nı iptal etti. Bu kez de Danıştay temyiz süresinde itiraz edilmediği için bu kararıyla son noktayı koydu. Bundan sonra bu bölgede değil RES kurmak, tek bir çivi dahi çakılamaz. Danıştay’ın bu kararı örnek olacak. Geçtiğimiz hafta Danıştay’ın onadığı karar için valiliğin hakkı olan sürede temyiz hakkını kullanmadığını gördük. Bu nedenle sevinçliyiz, köylülerimizle birlikte RES'e karşı değil kurulacak yerlerine karşıyız” dedi.