Kemal GÖKTAŞ

http://kemal-goktas.blogspot.com/

 

Eğitimde 4+4+4 şeklinde formüle edilen kademeli zorunlu eğitim modelinin Meclis'in gündeminde olduğu günlerde, kız çocuklarının okutulmaması konusunda çok çarpıcı bir olay İstanbul'un göbeğinde yaşandı. Ailelerinin okutmadığı 13 ve 14 yaşındaki iki kız arkadaş, okula gidebilmek için polise sığınarak ailelerinden şikayetçi oldular. R.E ve N.Ç, ailelerinin kendilerini dövdüğünü, zorla kara çarşaf giydirdiğini ve okula gönderilmediklerini belirterek ailelerine teslim edilmemelerini istedi. Devlet, iki küçük kızı yetiştirme yurduna yerleştirdi.

 

GÜVENLİK GÖREVLİSİNE ANLATTILAR

İstanbul'da 14 yaşındaki N.Ç ile 13 yaşındaki R.E, geçen Cumartesi günü Fatih ilçesindeki bir spor tesisinin güvenlik görevlisine ailelerinin kendilerini okula göndermediğini, baskı yaptığını ve şiddet uyguladığını belirterek polise şikayet etmek istediklerini anlattılar. Güvenlik görevlisi 155 Polis İmdat servisini arayarak durumu polise bildirdi. Fatih Çocuk Büro Amirliği'ne bağlı polisler spor tesisine gelerek küçük kızları Emniyet'e götürdü.

 

ERKEK KARDEŞLER GÖNDERİLMİŞ

Kızlardan anne ve babasından şikayetçi olduğunu, kesinlikle ailesine teslim edilmek istemediğini ve okumak istediğini belirten N.Ç ifadesinde şunları anlattı:

 

"Benim babam beni okula hiç göndermedi. Ben hiç okula gitmedim. Çok istememe rağmen ailem beni okula göndermedi. Babam abim ve erkek kardeşimi okula gönderdi ancak beni çok istememe rağmen göndermediler.

 

Anneme 'Abimi ve erkek kardeşlerimi okula gönderdiniz, beni niye göndermediniz?' diye sorduğumda annem 'Sen kızsın, otur oturduğun yerde' diyerek beni azarlıyordu.

 

"ZORLA ÖRTÜNMEMİ İSTİYORLAR"

Babam ve annem ben istemediğim halde bana türban yani kara çarşaf tabir edilen kıyafeti giymem konusunda sürekli baskı uyguluyordu. Hatta çarşafı ağzım ve kaşım kapanacak şekilde giymem konusunda sürekli baskı yapıyorlar. Beni dışarı çıkarmıyorlar, her şeye kızıyorlar, sürekli baskı uyguluyorlar.

 

"ŞİDDET VE TEHDİT"

Bazı zamanlar da annem ile bana yaptıkları baskıdan bunaldığım zaman tartışıyorduk, annem bana bazen şiddet uyguluyordu. Beni dövüyordu. Ben ailemin isteği dışında en ufak bir şey yaptığım zaman bana sürekli 'seni döveceğim, seni öldüreceğim' diyerek tehdit ediyorlardı.

 

"AİLEME TESLİM ETMEYİN"

Ben bu belirttiğim olaylardan dolayı beni okula göndermeyen, isteğim dışında türban giyinmem konusunda sürekli baskı yapan, zaman zaman şiddet uygulayan ve tehdit eden babam ve annemden davacı ve şikayetçiyim. Ben işlemlerin bitmesinin ardından kesinlikle aile teslim edilmek istemiyorum."

 

KIZ KARDEŞİ DE OKUTULMAMIŞ

R.E de abisinin okula gönderildiğini, ancak kendisinin ve 8 yaşındaki kız kardeşinin okula gönderilmediğini belirterek babasının ve annesinin kendisini dövdüğünü, zorla kara çarşaf giydirildiğini anlattı. R.E de arkadaşı gibi ailesinden şikayetçi olduğunu, kesinlikle onlara teslim edilmek istemediğini söyledi. R.E'nin ifadesi şöyle:

 

"Benim annem ve babam beni bugüne kadar okula göndermedi. Çok istememe rağmen ailem beni okula göndermedi. Babam ve annem abimi ve erkek kardeşimi okula gönderdi ancak beni ve 8 yaşındaki kız kardeşimi çok istememe rağmen göndermediler.

 

YURDA YERLEŞTİRİLDİLER

Babama ve anneme abim ve erkek kardeşimi okula gönderdiklerini, beni niye göndermediklerini sorduğumda babam ve annem 'Sen kızsın, okula gidemezsin, Kuran kursuna gidersin' diyerek beni azarlıyorlardı. Babam ve annem ben istemediğim halde bana türban yani kara çarşaf tabir edilen kıyafeti giymem konusunda sürekli baskı uyguluyorlar. Hatta çarşafı ağzımı kapatacak şekilde giymem konusunda sürekli baskı yapıyorlar. Beni dışarı çıkarmıyorlar, her şeye kızıyorlar, sürekli baskı uyguluyorlar. Bazı zamanlar babam ve annem beni dövüyorlardı."

 

R.E de anne ve basasından davacı ve şikayetçi olduğunu ve ailesine teslim edilmek istemediğini söyledi. Polis iki cesur kızı bir yetiştirme yurduna yerleştirdi.

 

CEZASI GÜNLÜK 15 TL

İki kızın, İstanbul'un göbeğinde okutulmamalarına rağmen devletin bugüne kadar tedbir almaması dikkat çekti.

 

222 sayılı İlköğretim ve Eğitim Kanunu'nun 55 ve devamındaki maddelerine göre, çocuğunu okula göndermeyen velilere, çocukların okula gitmediği gün başına 15 TL para cezası veriliyor. Bu para cezasına rağmen çocuğunu okula göndermeyen veya göndermeme sebeplerini okul idaresine bildirmeyen çocuğun veli veya vasisine ise 500 TL idari para cezası veriliyor. Ancak kanunda çocuğun okula gönderilmemesinin süreklilik kazanması halinde idari para cezası dışında verilecek herhangi bir yaptırım yer almıyor.