Alman ilaç şirketi Grünenthal, sakat doğumlara neden olan Talidomit adlı hapları piyasaya sürmesinin üzerinden 50 yıl geçtikten sonra özür diledi. Anne adaylarının hamilelik döneminde sabah bulantılarına karşı kullandığı ilaç, 1950’li yıllarda dünya genelinde 10 binden fazla bebeğin uzuvları olmadan doğumuna yol açmıştı.

Firmanın üst düzey yöneticisi Herald Stock, düzenlediği basın toplantısında şunları söyledi: “Neredeyse 50 yıldır size tek tek ulaşmak için bir yol bulmadığımızdan ve bunun yerine sessiz kaldığımızdan ötürü çok üzgünüz ve özür diliyoruz.”

Söz konusu ilaçtan etkilenenlerin ve yakınlarının oluşturduğu destek grupları, geç gelen özrü samimi bulmadıklarını ve hukuki mücadeleyi sürdüreceklerini belirtiyor: “Onyıllarca görmezden gelinen Almanya’daki bu meselenin bir örnek teşkil etmesini istiyoruz. Bu yıkımın müsebbiblerinin bedel ödemesini bekliyoruz.” Avustralya’da bir ilaç dağıtım firması, Talidomit yüzünden kol ve bacakları olmadan dünyaya gelen ve şimdilerde 50 yaşında olan bir kadına geçtiğimiz ay milyonlarca euro tazminat ödemeyi kabul etmişti.

Talidomit, engelli doğumlarla ilişkisinin tespit edilmesinin ardından 1961’de piyasadan çekilmişti. (euronews)