PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin kırılması için açlık grevinde olan çocuklarına ses vermek isteyen ailelerin Gebze M Tipi Kapalı Cezaevi önünde yapmak istedikleri oturma eylemi 21’inci gününde bir kez daha engellendi.

Bugünkü eyleme, Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul milletvekilleri Musa Piroğlu ve Dılşat Canbaz Kaya da destek verdi.

ZORLA ARAÇLARA BİNDİRİLDİLER

Eylem alanına gitmek üzere HDP Gebze ilçe binası önünde bir araya gelen aileler araçlara binerek cezaevi önüne geldi.

Önleri polisler tarafından kesilen aileler, ablukaya alındı. “Valiliğin kesin talimatı var, eylem yasak” diyen polislere tepki gösteren aileler, “Burada kalacağız, burada direneceğiz, size boyun eğmeyeceğiz” sözleriyle karşılık verdi.

Bunun üzerine bekleyişe geçen ailelere polis müdahale ederek onları zorla araçlara bindirdi. 

AVUKAT DARP EDİLDİ

Müdahaleye tepki gösteren Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi avukat Gürkan İstekli, yaklaşık 10 polisin arasında kalarak darp edildi.

İstekli’nin yerde darp edildiğini gören milletvekilleri, tepki gösterdi ve İstekli’yi polisin elinden aldı. Bir süre daha devam eden tartışmaların ardından aileler araçlarına binerek HDP Gebze ilçe binasına geri döndü.

Yaşanan olaylar sırasında ise gazetecilerin görüntü ve fotoğraf çekmelerine polis engel oldu.

'ANNELERİMİZİ YALNIZ BIRAKMAMALIYIZ’

İlçe binasında açıklama yapan HDP Milletvekili Musa Piroğlu, valiliğin eylemi yasaklamasını eleştirerek, “Zulüm devam ediyor. Anneler çok basit, insani, hatta yasal taleplerini kullanıp hapishane önüne gitmek istiyorlar. Ama ne yazık ki devlet kulaklarını tıkamış durumda” dedi.

Gebze’de annelere yapılan saldırının bir türlü sona ermediğinin altını çizen Piroğlu, “Bugün de aynı şey meydana geldi. Ben şunu çok açık söylüyorum; yaptıkları şey yasa dışıdır. İnsanların oturma ya da eylem hakkını valiliğin keyfine göre yasaklamaya hakkı yoktur. Bir baskı rejimi var. Bu rejim burada ısınıyor. Biz annelerin yanında olmak zorundayız. Annelerin canı yanıyor. Bu direnişi büyütürsek şehir merkezlerine yayarsak bu sorun hallolur. Basit bir şey istiyorlar; İmralı Adası’ndaki mutlak tecrit sona ersin diyorlar. Ölüm orucu kararının alındığı bir dönemde anneleri, kardeşlerimizi, yoldaşlarımızı yalnız bırakmamamız gerek” diyerek toplumun tüm kesimlerine çağrıda bulundu.

Şiddete maruz kalan Avukat Gürkan İstekli’nin elinde ve kollarında kanama, morarma meydana geldiği görülürken, HDP Gebze ilçe binasında tekrar toplanan aileler, eylemlerine yarın kaldıkları yerden devam edeceklerini belirtti.