Gazeteci Selda Manduz sosyal medyada paylaştığı haberler ve fotoğraflar nedeniyle Kars 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde “örgüt propagandası” yaptığı iddiasıyla yargılanıp beraat etti.

Savcının itirazı üzerine İstinaf Mahkemesi kararı bozdu. Manduz, bugün yine hakim karşısındaydı.

Duruşmaya, Manduz ve avukatları katıldı. Manduz, üzerine atılı suçlamaları reddederek beraatını talep etti.

Daha önce beraat kararı veren mahkeme, bu kez Manduz'u “örgüt propagandası yapmak”tan 1 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırdı.  Mahkeme heyeti Manduz'a verilen hapis cezasını 1 yıl 6 ay erteledi.

Ayrıca mahkeme Manduz’un el konulan tüm materyallerinin iadesine hükmetti.

Ne olmuştu?

Demokrat Haber editörü Selda Manduz, Mart 2019’da, Kars’ta “örgüt propagandası yapmak” suçlamasıyla gözaltına alındı. Hakkında iddianame hazırlandı, yargılanmaya başlandı.

1 Ekim 2020’de de Kars Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yürüttüğü bir soruşturma kapsamında gözaltına alındı. 3 gün sonra çıkarıldığı Sulh Ceza Hakimliği’nin kararı ve adli kontrol şartı ile serbest bırakıldı.

İki gizli tanığın beyanı ve ikisi gazeteci üç kişiyle yaptığı telefon görüşmesi gerekçe gösterilerek “silahlı terör örgütüne üye olmakla” suçlandı. Bir ay sonra hakkında iddianame hazırlandı ve yargılanmaya başladı.

Nisan 2021’de görülen yedinci duruşmada beraat etti. Ancak savcılık, beraat kararını Erzurum Bölge Adliye Mahkemesine (İstinaf) taşıdı. İstinaf itirazı kabul ederek Manduz’un “örgüt propagandası” suçundan yeniden yargılanmasına karar verdi.

Mahkeme, Manduz’un sosyal medya hesabından 24 Ocak 2017’de paylaştığı “Neo-Osmanlı hayalinin tarihsel momenti ve Kuzey Suriye Federasyonu” başlıklı haber ve haberde kullanılan fotoğraf dolayısıyla isnat edilen suçtan hüküm verilmesi gerektiğini belirtti.

Kaynak: Bianet