Diyarbakır Sur’da 2015’te sokağa çıkma yasaklarından önce yaptığı bir haber nedeniyle gözaltına alınan gazeteci Nurcan Yalçın 7 Şubat’ta, tutuklama talebiyle sevk edildiği hakimlikte adli kontrolle serbest bırakıldı.

Evrensel’den Gözde Tüzer'e konuşan Yalçın, “Basın ve ifade özgürlüğü yok ancak biz gazeteciler olarak elimizden geldiğince kamuoyuna haber ulaştırmak için çabalıyoruz” dedi.

Nurcan Yalçın 4 Şubat Cuma sabahı evlerine baskın yapıldığını, yapılan aramalarda herhangi bir şey bulunmadığını ve kendisini gözaltına aldıklarını anlattı. 24 saatlik avukat kısıtlaması sırasında dosyada gizlilik kararı olduğu için kendisine dosya içeriğine dair bir bilgi de verilmediğini anlatan Yalçın “Benimle görüşmek istediler ancak avukatım olmadan kimseyle görüşmek istemediğimi, susma hakkımı kullanacağımı söyledim. Avukatım gelene kadar herhangi bir şey söylemeyeceğim dedim” dedi.

'YAPTIĞIM HABER İLLEGAL BİR ŞEY GİBİ SUNULDU'

Avukatına da herhangi bir bilgi verilmediğini aktaran Yalçın, ancak ifade alınırken neyle suçlandığını öğrendi. Yalçın “Pazar akşam saatlerinde ifade alınmaya başlayınca dosya içeriğinden haberdar olduk. Önümüze dokümanlar konuldu. 2015 Ekim ya da Kasım ayında Sur ilçesinde yasaklar başlamadan bir haber yapmıştık. Ben o zaman JİNHA muhabiriydim. JİNHA’da resmi olarak sigortalı çalışıyordum. O dönem Sur ilçesinde hendeklerin arkasında kadınlarla röportaj yapmıştık. Yüzüm açık, elimde mikrofon var, kadınların yüzü kapalı. Bu röportajım önüme çıkarıldı. İllegal bir şey yapmışım gibi sunuldu. ‘Neden oraya gittiniz?’, ‘Neden bunu yaptınız?’, ‘Oraya gitmek o kadar basit değildi, nasıl geçtiniz?’ diye çok üzerime gelindi” diyerek ifade sırasında yaşadıklarını anlattı.

'ÇOK FAZLA KISITLANIYORUZ'

Yalçın ise ifade boyunca haber yapmaya gittiklerini ve o sırada yasakların henüz başlamadığını, gazetecilerin rahat bir şekilde Sur’da haber takibi yapabildiklerini belirtti. Yalçın “Bunun üzerine 25 sayfalık bir ifade hazırlanmıştı. Bayağı uzun sürdü ifadelerim. Dosyada o haber dışında başka bir şey yoktu” dedi.

Emniyetten savcılığa sevk edilirken, savcılığın tutuklama istediğini belirten Yalçın, “Tutuklama isteminin sebebi de haberde kullanılan dil idi. 'O dili neden kullandınız' diye sordular” dedi. Daha sonra adli kontrol şartıyla serbest bırakılan Nurcan Yalçın, “Çok fazla kısıtlanıyoruz. Bir gazetecinin özgürlüğünü kısıtlamak için yapıyorlar bunu” dedi.

Daha önce başka bir dosyadan yurt dışı çıkış yasağı olan Yalçın, “Avukatım bu yasağı kaldırmaya çalışıyordu. Biz gazeteciler olarak her yerde haber yapma hakkına sahibiz. Gerektiğinde yurtdışına da çıkarız, yurtiçinde de haber yaparız” ifadelerini kullandı.

'ZORLUKLARIN FARKINDAYDIM'

Türkiye’de haber yaparken birçok şeyi düşünmek zorunda kaldıklarının altını çizen Nurcan Yalçın şöyle dedi:

“Çünkü yaşadığımız ülkede ifade özgürlüğü yok, basın özgürlüğü yok. Bunu hepimiz çok iyi biliyoruz. O yüzden çalışma alanlarımız çok kısıtlı. Bu işe başladığımdan beri bu zorlukların farkındaydım. Gazeteciler olarak elimizden geldiğince de kamuoyuna haber ulaştırmak için çabalıyoruz. Haber alma hakkı için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz.”