İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) İstanbul Temsilciliği, 10-17 Aralık Dünya İnsan Hakları Haftası kapsamında “İşkencenin değişen yüzü ve tek tip elbise” başlıklı panel düzenledi.

Panelde konuşan TİHV Genel Başkanı Şebnem Korur Fincancı ise, baskı nedeniyle basında, yaşanan hak ihlallerinin çok az sayıda yer aldığını ifade ederek, yaşanan her hak ihlalinin bir şekilde herkesin kendi güvenliğini de alarak kayıt altına alması gerektiğini söyledi.

Bugün işkencecilerin yargılanmadığını, ancak yarın yargılanmayacakları anlamına gelmediğinin ifade eden Fincancı, "Hacı Birlik’in otopsisine bizler giremezsek de orada fotoğraflar çekildi. O fotoğraflar ve görüntüler işkence yapıldığını gözler önüne serdi. O yüzden bugünden herkesin yaşanan her ihlali bir şekilde kayıt altına alması gerekiyor. Bugün yaşananlar elbette bitecek ve yargılamalar başlayacak" diye konuştu.

Tütün Deposu'nda gerçekleştirilen “İşkencenin değişen yüzü ve tek tip elbise” başlıklı panelin moderatörlüğünü İHD İstanbul Şube Başkanı Avukat Gülseren Yoleri yaparkenken, TİHV Genel Sekreteri Dr. Metin Bakkalcı, TİHV Genel Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı ve Avukat Gülizar Tuncer ise panelde konuşmacı olarak yer aldı.

BAKKALCI: 11 AYDA 570 KİŞİ BAŞVURDU

İnsan hakları ihlallerinin anlatıldığı video gösterisinin ardından başlayan panelde ilk sözü alan THİV Genel Sekreteri Dr. Metin Bakkalcı, sunumunda Türkiye’de milyonlarca insanın işkence gördüğü söyledi.

TİHV’e son 11 ayda 570 kişinin rehabilitasyon başvurusunda bulunduğunu paylaşan Bakkalcı, rakamın sadece başvuruları kapsadığını ifade etti.

Cezaevlerinin bulunan tutuklu sayısının ise 2 Ekim 2017 itibarı ile 228 bini aştığını belirten Bakkalcı, cezaevi nüfusunun dört misli arttığına dikkat çekti. Bakkalcı, yaşanan sürecin çatışma ve OHAL'den kaynakladığını vurguladı.

AV. TUNCER: ŞİKAYETLER TAKİPSİZLİKLE SONUÇLANDI

Avukat Gülizar Tuncer ise, AKP’nin gündeme getirdiği tek tip elbisenin açık bir işkence metodu olduğunu savundu.

Bu konuda Guantamola ve IŞİD’in esirlere turuncu elbise giydirilerek öldürmesini örnek veren Tuncer, tek tip elbisenin AKP-IŞİD zihniyeti olduğunu savundu.

Yine işkencenin giderek daha da olağanlaştırılmaya çalıştırıldığını dile getiren Tucer, “Cem Küçük katıldığı bir televizyon programında Mossad ajanlarının Filistinlilere yaptığı işkence yöntemlerini açıkça savundu ve bunların bugün uygulanmasını istedi. Bu İsrail’in Filistinlilere yaptığını onaylamaktır. Bunların Türkiye’de uygulanmasını istemesine rağmen bir savcı dahi soruşturma başlatmadı. Daha önce de yaşandı bu söylemler ve tüm şikayetler takipsizlikle sonuçlandı” diye konuştu.

Kaynak: Mezopotamya Ajansı