Birçok sağlık probleminden dolayı diş ağrısı meydana gelebilir. Diş ağrısında ana etken diş çürükleri olsa da 20’lik diş çıkartanlarda, diş etinde iltihaplanma olanlarda, diş dolgusunda sorun olanlarda, hatta diş aralıklarında boşluk olanlarda dahi diş ağrısı görülmesi muhtemeldir. Peki özellikle gecenin bir vakti tutan diş ağrısına ne iyi gelir ve daha fazlası bu yazımızda.

Yemekten Sonra Dişleri Temizleyin

Diş ağrısı hayatın herhangi bir döneminde herkesin başına gelebilecek olası bir sağlık sorunudur. Gecenin bir vakti gibi hiç olmadık bir zamanda tutan diş ağrısını gidermek için her zaman doktora gitme imkanı olmayabilir. Böyle zamanlarda evde doğal yöntemlerle diş ağrısından kurtulmak için çeşitli yollar aranır. Yemek yedikten sonra orta ya da şiddetli diş ağrısı çekiliyorsa dişlerin çok iyi temizlenmesi gerekir. Çünkü yemek yedikten sonra dişlerin boşluklarında ya da çürüklerde biriken yemek artıklarının ürettiği asit, diş sinirlerinde rahatsızlığa neden olarak ağrı ve sızıya yol açar.

İki Diş Sarımsak

Dişiniz ağrıyorsa ve doktora gitme imkanınız yoksa evde iki diş sarımsağı ezdikten sonra ağrıyan dişin üstüne koyarak dişleri sıkın. Sarımsağın ağzınıza verdiği acıya biraz sabrederek 15 dakika bekleyin. Daha sonra ağzınızı ılık suyla çalkalayın. İltihabın neden olduğu diş ağrısını sarımsağın geçirdiğini hissedeceksiniz.

Kürdan ve Diş İpi

Yemek yedikten sonra dişlerinizi fırçalama imkanı bulamadıysanız ve dişinizde ağrı ya da sızı varsa kürdan ya da diş ipini kolonya veya dezenfektan ile dezenfekte ettikten sonra diş aralarındaki yemek artıklarını diş sinirlerini rahatsız etmemesi için güzelce temizleyin. Bu yöntem dişinizdeki ağrı ya da sızıyı geçirecektir.

Yüksek Bir Yastıkta Yatın

Diş ağrısı genellikle gece tutar ve bir türlü geçmek bilmez. Çünkü yatar pozisyonda iken başa doğru kan basıncı yoğunlaşır ve bu da çenede zonklamaya neden olur. çenedeki bu zonklamayı önlemenin en iyi yöntemi ise yüksek bir yastıkta yatmaktır.

Buz Tedavisi Uygulayın

Birçok ağrı ve acılı yaraya çok iyi gelen buz, diş ağrısında da bir numaralı çözümdür. Dişinizin ağrıdığı taraftaki yanağınıza havlu ya da beze sardığınız buzu koyarak tedavi uygularsanız ağrının kesilmesi hususunda çok iyi sonuçlar elde edebilirsiniz. Ama buzu sakın direkt dişe temas ettirerek tedavi uygulamayın. Çünkü dayanamayacağınız kadar çok şiddetli ağrı hissedebilirsiniz.

Sadece soğuk uygulama değil, sıcak bir uygulamada diş ağrısına çok iyi gelebilir. Ağrıyan dişe sıcak su kompresi uygular ya da ağzınızı sıcak su ile çalkalarsanız dişinizdeki ağrının hafiflediğini hissedeceksiniz.

Gargara Yapın

Dişiniz çok şiddetli ağrıyor ve kısa süreli bir çözüm arıyorsanız tuzlu suyla ya da üzüm sirkesiyle gargara yapmak dişteki sinirleri uyuşturacağından ağrınızın şiddetini epeyi hafifletecektir. Yine su ile seyreltilmiş oksijenli su ile de gargara yaparak diş ağrınızı hafifletebilirsiniz.

Taze Salatalık

Diş ağrınız dayanılmayacak seviyede ve ağrınızı hafifletecek bir çözüm arıyorsanız oda sıcaklığındaki bir dilim salatayı tuz ile iyice ovduktan sonra dişinizin üzerine koyun ve bir müddet bekleyin. Diş ağrınızın şiddetinin hafiflediğini hissedeceksiniz.

Çay Ağacı Yağı

Çay ağacı yağı, diş ağrılarını gidermek için en etkili yöntemlerden biridir. Çay ağacı yağını bir pamuğun üzerine bir iki damla damlattıktan sonra ağrıyan dişe masaj şeklinde uygulayarak ağrınızı dindirebilirsiniz. Diğer bir yöntem ise ılık bir suyun içerisine damlattıktan sonra bu su ile ağzı bir müddet çalkalamaktır.

Vanilya, Nane, Limon ve Badem Özü

Bu bitki özlerinden herhangi birini bir pamuk aracılığıyla ağrıyan dişinize sürerek ya da bir müddet tampon uygulayarak diş ağrınızı gidermeniz mümkün.

Karanfil ve Karanfil Yağı

Genellikle ağız kokularını gidermek için kullanılan karanfil, ağrıyan dişteki sinirleri uyuşturarak ağrıyı gidermede de çok etkilidir. Karanfilin ağrıyan dişteki sinirleri uyuşturması için ağrıyan dişin bulunduğu bölge üzerinde 4-5 dakika kadar çiğnemeniz yeterlidir. Yine karanfil yağını bir pamuğun üzerine dökerek ağrıyan dişin üzerine masaj yapar gibi uygularsanız, diş ağrınızın hızlı bir şekilde kesildiğini hissedeceksiniz.

Karbonat

Diş ağrısını hafifletmek için bir miktar ılık suyun içerisine karbonat ekleyerek gargara yapmanız yeterlidir. Gargara yapma imkanı olmayanlar ise ıslak bir pamuğu karbonata batırarak dişe masaj şeklinde uygulayabilir.

Zencefil ve Kırmızı Acı Biberle Kür Yapın

Her iki baharatın tozunu bir damla su ile ıslatarak macun kıvamına getirdikten sonra ağrıyan bölgeye sürerseniz diş ağrınızın geçme hızına siz dahi inanamayacaksınız. Diş ağrısında oldukça etkili olan bu yöntemi boğaz ağrısı içinde kullanabilirsiniz.

Çörek Otu

Ölümden başka her derde deva olan ve bağışıklık sistemini kuvvetlendiren çörek otu, her türlü ağrıyı giderme de oldukça etkilidir.

Zerdaçal

Zerdaçalı su ile macun haline getirdikten sonra ağrıyan dişin üzerine sürerseniz, antiseptik etkisi olan zerdeçal, diş ağrınızı hafifletecektir.

Karabiber

Diş ağrısını kesmede en etkili yöntemlerin başında gelen karabiber, anti bakteriyel ve antienflamatua etkisiyle de çok güçlü antibiyotik etkiye sahiptir.

Buğday Çimi Suyu

Toplum içerisinde fazla bilinmese de buğday çimi suyu doğal bir antibiyotiktir. Ayrıca diş ve diş eti enfeksiyonlarını giderme de oldukça etkilidir. Ağızdaki bakterilere karşı savaş açarak mücadele ettiği gibi diş ağrılarının hafiflemesinde de oldukça etkilidir.