(Demokrat Haber) Kaybolmaya yüz tutan sanatları yaşatmak, farklı çalışmaları gün yüzüne çıkartmak amacıyla düzenlen 2. Danca Sanatın Ve Sanatçının Yanında Şenliği, yarın başlıyor. "Annemize nazar değmesin" başlığı altında organize edilecek şenlikte, geliştirdiği camı cama sarma tekniğiyle köyünü uluslararası üne kavuşturan Zekai Erdal'ın göz boncukları tanıtılacak. Yaptıkları işi çer-çöp sanatı olarak tanımlayan Filiz Ateş ve Christiane Alaettinoğlu ile keçe ustası Feyza Açıkgöz ise atölyeler yapacak…

Nazara inanır mısınız? Peki boncuğuna? İlk nazar boncuğunun İzmir’in Menderes ilçesine bağlı Görece beldesinde yapıldığını duymuş muydunuz? Bundan yaklaşık 150 yıl önce Arabistan’dan gelen Selim Usta ve kardeşleri, Arap Han'da at boncukları, halhallar yaparak boncukçuluğa başlamış. Ancak 1930'lu yıllarda belediye bu ocakları hava kirliliğine neden oldukları gerekçesiyle kent dışına çıkarmak istemiş. Onlar da Görece köyüne yerleşmişler.

Görece Köyü’nün yerlilerinden Mehmet Erdal ve 11 yaşında ocak başına geçen oğlu Zekai boncukçuluğun aslında bir cam sanatı olduğunu kavrayarak sanatın gelişmesine ve bugünlere gelmesine sebep olmuş. Yıllar içinde "camı cama sarma" tekniğini öğrenerek “göz boncukları” yapmayı başaran Zekai Usta, Görece Köyü'nü uluslararası üne kavuşturmuş.

İşte bu değerli usta kaybolmaya yüz tutan sanatları yaşatmak, farklı çalışmaları gün yüzüne çıkartmak, sanata ve sanatçıya destek olmak amacıyla düzenlenen 2. Danca Sanatın Ve Sanatçının Yanında Şenliği'nin onur konuğu olacak. Hollanda ortaklı oturma grubu üreticisi Danca tarafından 10, 11, 12 Mayıs tarihleri arasında, Manavgat'ta gerçekleştirileceği şenlik "Annemize nazar değmesin" başlığı altında organize edilecek. Geçen yıl Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun yazmalarının tanıtıldığı şenliğin bu yıl ki konusu göz boncukları olacak.

ZEKAİ USTA'NIN CAM BONCUKLARI KEÇE VE ODUNLARLA BULUŞACAK!

Geçen yıl Bedri Rahmi Eyüboğlu'nun Kanadalı gelini Hughette Eyüboğlu'nun 400'ü aşkın kişiye kalıp çıkartmayı, baskı yapmayı ve boyamayı öğrettiği şenliğin bu yıl ki öznesi cam nazar boncukları olacak. Şenlik kapsamında Zekai Erdal'ın ürettiği göz boncuklarının kullanıldığı ve katılımcıların herhangi bir ücret ödemeden yararlanabilecekleri iki atölye çalışması yapılacak.

Şenlik, 10 Mayıs Cuma günü, saat 12:00'de doğanın yaptığı güzellikleri kesip oymadan sanata dönüştüren Filiz Ateş ve Christiane Alaettinoğlu'nun Yalos Atölyesi ile başlayacak. Yaptıkları işi çer-çöp sanatı olarak tanımlayan bu iki sanatçı katılımcılarla birlikte dalgaların kıyıya sürüklediği odun parçalarını ve boncukları kullanarak çeşitli objeler üretecek.

11 Mayıs Cumartesi günüyse Anadolu'da geleneksel metotlarla üretilen keçeyi farklı form ve kullanım alanları için tasarlayan Feyza Açıkgöz bir atölye çalışması yapacak. Dokuma ve keçe konusunda önemli işlere imza atan Feyza Açıkgöz katılımcılarla birlikte, anneler gününe özel objeler tasarlayacak. 12 Mayıs Pazar günü her iki atölyede yapılan nazar boncuklu ürünler sergilenerek konukların beğenisine sunulacak. Bu keyifli şenliğe Antalya Kent Mızıkacıları müzikleriyle renk katacak.

 

PROGRAM

YER: MANAVGAT DANCA EV / HOME

TARİH: 10-11-12 MAYIS 2013

 

10 MAYIS 2013 CUMA

11:00                     AÇILIŞ

12:00     14:00     Yalos Atölyesi

Dalgaların kıyıya sürükledikleri odun parçaları ve cam boncuklar kullanılarak çeşitli objeler yapılacak

14:00     15:00     Ara

15:00     19:00     Yalos Atölyesi

Atölye çalışması devam edecek

               

11 MAYIS 2013 CUMARTESİ

                11:00     14:00     Keçe Atölyesi

 Doğal keçe ve cam boncuklar kullanılarak çeşitli süs eşyaları ve aksesuarlar yapılacak

                14:00     15:00     Ara

                15:00     19:00     Keçe Atölyesi

               

12 MAYIS 2012 PAZAR

                11:00     19:00     KERMES VE VEDA PARTİSİ

Atölye çalışmalarında ortaya çıkan eserlerin sunumu ve satışı gerçekleştirilecek.

 

Danca Ev/Home Mağazası Kemer Mah. Manavgat Cd. No:39 Side Kavşağı Manavgat/ANTALYA

Tel: (242) 776 60 87