Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan’ın çağrısıyla on binlerce vatandaş başkent Yerevan’daki Parlamento binasının önünde toplandı. Facebook üzerinden yaptığı canlı yayında Başbakan Paşinyan, Ermenistan Cumhuriyetçi Partisi'nin(ECP) olağanüstü oturum düzenlediğini ve Parlamento iç tüzük değişikliği için oylama yaptığını açıkladı.

Başbakanın açıklamasına göre söz konusu değişikliğin amacı, yapılması yıl sonuna kadar öngörülen erken parlamento seçiminin düzenlenmesini engellemek.

Ermenistan Parlamentosu’nda 2 Ekim’de gerçekleşen olağan üstü oturumda Parlamento iç tüzük değişikliği tasarısı 67 oyla kabul edildi. Tasarıyı Cumhuriyet Partisi yanı sıra Ermenıstan Mürrefeh Partisi ve Ermeni Devrimci Partisinden(Taşnak Partisi) milletvekilleri de destekledi.

Ermenihaber.am sitesinin haberine göre Parlamento binasına akın eden vatandaşlar binayı ablukaya aldı.

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, uzun süren halk hareketi ve eylemler sonucunda iktidara gelmişti.

GELİŞMELER

2 Ekim’de Ermenistan Cumhuriyetçi Partisi (ECP) olağan üstü oturum düzenleyip, ülkede yıl sonuna kadar erken parlamento seçiminin düzenlenmesini engellemeyi amaçlayan Parlamento iç tüzük değişiklik tasarısını onayladı.

Oylama sonucunu boykot eden onbinlerce vatandaş Yerevan’daki Bağramyan caddesinde bulunan Meclis binasına akın etti.

Parlamento binasının önünde toplanan kalabalığa hitap eden Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, tasarının lehine oy kullanan Müreffeh Ermenistan ve Daşnak Partisi’nden hükümetteki bakanları görevlerinden uzaklaştırma kararını aldığını açıkladı.

Paşinyan Acil Durumlar Bakanı Hrachya Rostomyan (Müreffeh Ermenistan), Ekonomik Kalkınma ve Yatırım Bakanı Artsvik Minasyan (Daşnak partisi), Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Artur Grigoryan (Müreffeh Ermenistan), Spor ve Gençlik Bakanı Levon Vahradyan (Müreffeh Ermenistan), İletişim, Ulaştırma ve Bilgi Teknolojileri Bakanı Ashot Hakobyan (Müreffeh Ermenistan), Tarım Bakanı Artur Khachatryan’ı (Daşnak partisi) görevinden uzaklaştırma kararnamesini alenen, kalabalığın önünde imzaladı.

Başbakanın söz konusu kararının Cumhurbaşkanı Armen Sarkisyan'ın onaylaması gerekiyor.

Bağramyan Caddesi’nde Halk “ECP git” sloganını attı.

PAŞİNYAN PLANINI AÇIKLADI: İSTİFA EDECEK!

Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan, Müreffeh Ermenistan ve Ermeni Devrimci Federasyonu (Daşnak Partisi) partilerinden birçok bakan ve valiyi görevden alma talimatlarının yürürlüğe girmesinin ardından istifa edeceğini duyurdu.

Paşinyan, "Bakan ve valileri görevden alma kararı yasal olarak yürürlüğe girdiğinde istifa edeceğim, ancak Başbakanlık yükümlülüklerini vekaleten yerine getireceğim. Eğer milletimiz erken seçimin yapılmasını istiyorsa, yeni Başbakan seçmelerine izin vermeyeceğiz" açıklamasında bulundu.

Paşinyan parlamentonun yeni bir başbakan seçmediği takdirde erken parlamento seçimlerinin düzenleneceğini de söyledi.