Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, Halk TV ekranlarında yayımlanan Lider Masası programında Bengü Şap Babaeker ve İsmail Küçükkaya'nın gündeme dair sorularını yanıtladı.

Erkan Baş açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:

DEPREMİ UNUTTURMAMAK SORUMLULUĞUMUZ

Bir tarafta hala hayat devam ederken deprem bölgesinde durum böyle değil. Depremi hiç unutturmamak gibi bir sorumluluğumuz var. Depremde işlenen suçların hesabını sormamız için buna da ihtiyaç var. İkisini de bir arada düşünmek lazım. Bugün bu depremin felakete dönüşmesinin arkasında ne var? Hazırlıklı olmamak var. Bugün de seçimi de depremle alakalı mücadele alanı olarak görmemiz lazım.

BELEDİYELER GİTMESE DURUM ÇOK DAHA KÖTÜ OLACAKTI

Recep Tayyip Erdoğan'a gelince, acaba kendisi kendi söylediklerine inanıyor mu? İnsanlar, bütün halk birbirine destek oldu. İnsanlar çaresizlik içinde yardım beklediler onlara ulaşılamadı. Sonra biz ne öğrendik. Kızılay'ın insanların çaresizliğinden para kazandığını, AFAD'ın işini yapamadığını öğrendik. Eğer yurttaşlar ve 'Buraya gelmediler' dediği belediyeler oraya gitmeseydi durum çok daha kötü olacaktı.

TARİKATLARDAN BİLE GELİP YARDIM EDEN OLDU

Türkiye'de asrın dayanışması örgütlendi. Bunu hiçbir siyasi parti kendi başına yapmadı. Esas olarak TİP'in farkı ne? Biz sıradan insanların yönetimde yer almasını savunan bir parti olduğumuz için, deprem haberi alınır alınmaz İstanbul'daki il merkezimiz dayanışma merkezi haline geldi. TİP'in yaptığı şey yurttaşın yüreğindeki dayanışma ruhuna katkı vermek oldu. Şunu gururla söylüyorum; deprem bölgesi için TİP'e yapılan bütün yardımlar, kuşkusuz deprem için kullandı. Biz yardımları paylaştırırken de bize oy verir mi vermez mi, bizi sever mi sevmez mi demedik. Tarikatlardan bile gelip 'Siz adil dağıtırsınız' diyerek yardım eden oldu. Biz bunu sorumluluk gereği yaptık ama biz yapmadan da zaten devlet bunu yapmalıydı.

CUMHUR İTTİFAKI'NIN SON KULLANMA TARİHİ GEÇTİ

İttifak Türkiye siyasetinde yeni bir olgu. Henüz alışamadık ama alışacağız. İttifak içinde farklı görüşlere ihtiyaç vardır. Yurttaşta da iktidardan kurtulma isteği o kadar benimsenmiş ki. "Aman bir hata olmasın" kuşkusu var. Biz mücadele ittifakıyız. Biz ufak tefek seçim tartışmalarıyla zarar görecek hata yapmayız. Bizim ittifakımız Türkiye'deki bütün insanların çıkarları için bir araya geldi. Şöyle bir ortak kaygımız var; 'Türkiye saray rejiminden kurtulmalı.' Cumhur İttifakı'nın son kullanma tarihi geçti. Bunlardan kurtulduğumuz gün Cumhuriyet'in ikinci yüzyılı açılacak.

HEDEFİMİZ 50-55 CİVARI İLDE SEÇİME GİRMEK

Bizim amacımız parlamentoda bugüne kadar yeterince temsil edilemediğini hisseden milyonlarca yurttaşımız var. Onların da parlamentoda olması lazım. Kadın hakları temsilcilerinin, iklim temsilcilerinin de parlamentoda olması lazım. Tüm yurttaşlara söz veriyorum; Verdiğiniz her oy en iyi şekilde değerlendirilecek. Bizim hedefimiz 50-55 civarı ilde seçime girmektir.

SOSYALİSTLER BARAJ RİSKİ OLMADAN SEÇİME GİRİYOR

60 yıl sonra sosyalistler ilk defa baraj riski olmadan seçime giriyor. Bu problemi ortadan kaldırdık. Bu muazzam ve heyecan verici bir şey. Biz asla muhalefet içinde rekabete girmeyeceğiz. Yeşil Sol Parti 81 ilde seçime girecek. Biz ise kendimizi güçlü hissettiğimiz illerde seçime gireceğiz. Yurtdışındaki seçmenlerimize söylüyorum. Lütfen oy kullanın. Yurtdışındaki oylar bile milletvekili sayılarını etkileyecektir. Biz seçimde ortağız. Biz bu seçimde ülkeyi tek adamlık sisteminden kurtaracağız. Dolayısıyla parlamentoyu daha sesli hale getirmeliyiz.