İnsan Hakları Derneği (İHD), iki gün süren 18’inci olağan Genel Kurulu’nu Ankara’daki Hacı Bektaş Veli Derneği konferans salonunda gerçekleştirdi. Kongreye İHD şubelerinin tamamı, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ile çok sayıda İHD’li katıldı.

Mevcut şubelerinin ortak talebiyle tüzük değişikliği yapan İHD, kongrede yönetimsel ve idari olarak eşbaşkanlığa geçilmesi kararı aldı. Kongrede yapılan tüzük değişikliğinin ardından, İHD’nin mevcut başkanı Öztürk Türkdoğan yeniden eşbaşkanlığa seçilirken, İHD merkez yönetim kurulu üyesi avukat Eren Keskin de İHD’nin yeni eşbaşkanı seçildi. 

Kongrede yapılan seçimin ardından Demokrat Haber’e konuşan avukat Eren Keskin, “İHD’ye en çok ihtiyaç duyulan bir süreç yaşıyoruz. İnsan hakları savunucuları olarak, günü geldiğinde, bize bugün bu acıları yaşatanların da haklarını savunacağız” dedi. 

Eren Keskin, bölgedeki şubelerin bu yöndeki talebinin dikkate alınarak yapılan tüzük değişikliğine ilişkin çalışmaların geçen yıl başlatıldığını kaydetti.  

Kapatılan Özgür Gündem gazetesinin bir dönem genel yayın yönetmenliğini de yürüten avukat Eren Keskin, eşbaşkanlığa aday gösterilme sürecine ilişkin şunları söyledi: “Öncelikle durumumu izah etmeye çalıştım. Gazetede yayımlanan haber ve yazılardan ötürü hakkımda açılan 122 dava var. Yurtdışına çıkış yasağım var. Ancak adli kontrolle yani her hafta karakola gidip imza vermek suretiyle serbest bırakıldım. Fakat bu yönde bir talep varsa, hepimize düşen görevler var.”

Daha önce İHD genel başkan yardımcılığı ve İstanbul Şubesi başkanlığı görevlerinde de bulunan Eren Keskin, yaşanan zorlu süreçte yönetimsel ve idari olarak hangi mevki ve konumda olursa olsun, her insanın haklarıyla insanca yaşayabilmesi için İHD bünyesinde yıllardır sürdürülen ortak mücadeleye destek vermeye devam edeceğini vurguladı. 

“TÜRKİYE TARİHİNİN EN AĞIR SÜRECİNDEYİZ”

Ankara’da yapılan kongrede konuşan İHD’nin kurucu üyelerinden Akın Birdal ise, derneği 1980 askeri darbesinden sonra kurduklarını ve hak ihlallerine karşı mücadele ettiklerini belirterek, İHD’nin demokrasi ve hukuk tarihinde önemli bir yerinin olduğunu söyledi. Birdal, HDP eşbaşkanları ve milletvekillerinin tutuklanması, basına yönelik baskılar, demokrasi ve insan haklarına ilişkin olarak son dönemde katlanarak artan hak ihlallerine dikkat çekerek, yaşanan sürecin 42 yıl boyunca darbe yılları yaşayan Türkiye tarihinin en ağır süreci olduğunu dile getirdi. 

Birdal, artan hak ihlallerine ilişkin olarak Avrupa Birliği, Avrupa Güvenlik İş Birliği Teşkilatı ve uluslararası çevrelerin her seferinde sadece, “Endişe duyuyoruz” açıklamalarını yeterli bulmadıklarını belirterek, mevcut duruma daha ciddi yaklaşmaları gerektiğini söyledi. 

“500 BİN İNSAN ZORUNLU GÖÇE TABİ TUTULDU”

İHD Eşbaşkanı Öztürk Türkdoğan ise, HDP milletvekillerinin tutuklanması ve OHAL kapsamında çıkarılan Kanun Hükmünde Kararnameler ile basın kurumlarının kapatılmasını eleştirerek, yaşananların tipik bir otoriter anlayış ve bunun uygulamaları olduğunu söyledi. 

Türkdoğan, 16 Ağustos 2015 ile 16 Ağustos 2016 tarihleri arasında 321 sivil insanın katledildiğini, devletin rakamlarına göre 67 bin konutun yıkıldığını ve 500 binin üzerinde insanın göç ettirildiğini kaydetti. (Hrant Kasparyan / Demokrat Haber)