Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'ye gelen Polonya Cumhurbaşkanı Andrzej Duda ile görüşme gerçekleştirdi.

Yapılan görüşmenin ardından Erdoğan ve Duda, ortak basın açıklaması düzenledi.

Toplantıda ilk konuşmayı yapan Erdoğan, "İki NATO müttefiki olarak ayrıntılı fikir teatisinde bulunduk. Zaten ayın 24'ünde, tekrar NATO liderler zirvesi olacak, bu zirvede de kaldığımız yerden görüşmeleri devam etme fırsatını da bulabiliriz" ifadelerini kullandı.

"Savaşın sona erdirilmesi için diplomatik çabaların hızlandırılması gerektiği noktasında mutabık kaldık" diyen Erdoğan, "Dışişleri Bakanım bugün Moskova'da temaslarda bulundu. Yarın da Ukrayna'ya geçecek. Yoğun bir mekik diplomasisi sürdürüyoruz. Bu süreçte Polonya'yla istişare ve işbirliğimizi sürdüreceğiz" diye sözlerini sürdürdü.

Polonya'yı Ukraynalı mültecilere sınırlarını açması konusunda da tebriklerini dile getiren Erdoğan, "Polonya, savaştan kaçan 2 milyona yakın mülteciye kapılarını açarak örnek bir duruş sergiliyor. Her türlü takdirin üstünde olan bu ev sahipliğinden dolayı da ben değerli dostum Duda'yı tebrik ediyorum, kutluyorum. 8 yıldır dünyada en fazla mülteciye ev sahipliği yapan Türkiye, Polonya'nın karşı karşıya kaldığı meydan okumaları en iyi anlar" diye konuştu.

İki ülke arasındaki 10 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefine yaklaşıldığını belirten Erdoğan, şunları söyledi:

"Görüşmemizde stratejik ortaklığımızı, yüksek düzeyli stratejik iş birliği konseyinin tesisiyle taçlandırma fikri üzerinde de durduk. Konseyin ilk toplantısını bu yılın ikinci yarısında ilk toplantısını Varşova'da gerçekleştirmek üzere çalışmalarımıza hız vereceğiz. Ticaret hacmimiz salgın koşullarına rağmen yüzde 28 artış göstererek 8,3 milyar dolara ulaştı. 10 milyar dolarlık hedefimize çok yaklaşmış durumdayız. Savunma sanayi alanındaki iş birliğimizin gelişmesinden de memnuniyet duyuyoruz. Polonya ile bölgesel konularda ve çok platformda da yakın bir işbirliğimiz mevcut. Türkiye-Avrupa Birliği ilişkilerinin ilerletilmesinde Polonyalı dostlarımızın yapıcı tutumun ve desteğinin devam edeceğine inanıyorum."

Gazete Duvar'da yer alan habere göre; Erdoğan'ın ardından konuşması için söz alan Duda, Erdoğan'a daveti nedeniyle teşekkür ederek, "Özellikle bu zor zamandaki daveti için teşekkür ediyorum. Şu anda Polonya'nın komşusu olan Ukrayna topraklarında bir savaş var. Rusya, bağımsız bir ülkeye saldırı gerçekleştiriyor. Tabii ki bu uzun görüşmemizin ana konusu Ukrayna'nın durumuydu" dedi.

Ekonominin yanı sıra askeri alanda da işbirliğini sürdürmek istediklerini dile getiren Duda, "Ekonomik iş birliğimizin yanında, askeri iş birliğimizin de devam etmesini istiyoruz. Geçen mayısta savunma alanında iş birliği başlattık. İnanıyorum ki bu iş birliğini geliştirmeye devam edeceğiz. Hatta Cumhurbaşkanı ile birlikte ticaret hacmimizin 10 milyar doları geçmesini umut ediyoruz" şeklinde konuştu.

İki ülkenin köklü ilişkileri olduğunu vurgulayan Duda, "Hem Polonya hem Türkiye karşılıklı iki devlet olarak birbirimizi çok iyi tanıyoruz. Sadece 600 yıllık tarihe dayanan dostluk değil özellikle son 30 yıl içerisinde Türkiye'ye ziyaret etmeye gelen Polonyalı turistlerden de bahsedebiliriz. Birçok Türk şirketi Polonya'da anlaşmalarını gerçekleştiriyor. Polonya piyasası için ve hem de Türkiye'nin çıkarları için de çalışıyorlar, kendilerini gösteriyorlar. Biz de bunu çok takdir ediyoruz. Özellikle Polonya yol ağlarının Türk şirketlerinin katkısıyla yapılmasından dolayı teşekkür ediyoruz" dedi.

'RUSLARIN SALDIRILARINI ENGELLEMEMİZ LAZIM'

Bir an önce barışın sağlanmasını istediklerini ifade eden Duda, şöyle devam etti:

"Sayın Cumhurbaşkanına teşekkürlerimi ilettim. Ne kadar çok barış için uğraştığını biliyorum. Türkiye de Polonya gibi bir an önce barış sağlanmasını istiyor. Türkiye'nin coğrafi ve siyasi olarak çok önemli devlet olarak bölgede barışın sağlanmasında büyük bir rol oynuyor. Biz de aynı fikirdeyiz. Bir an önce Rusların saldırısını engellememiz lazım. Rusya'nın sivilleri öldürmesini durdurmamız lazım. Hatta 2. Dünya Savaşı'ndan beri gördüğümüz bu acı görüntüleri bir an önce durdurmamız lazım. Sayın Cumhurbaşkanı ve Türkiye'nin bunun durdurulması için yaptığınız katkılar için teşekkür etmek istiyorum."

'HER GÜN YAKLAŞIK 100 BİN KİŞİ SINIRI GEÇİYOR'

Ukrayna'dan yaklaşık 2 milyon kişinin Polonya'ya sığındığını aktaran Duda, "Bugün Polonya'ya yaklaşık 2 milyon mülteci giriş yapmış bulunuyor. Bizim hesaplarımıza göre her gün yaklaşık 100 bin kişi sınırdan geçiyor. Bugün bir mülteci krizinden bahsedebiliriz. Eğer uluslararası yardımdan faydalanamayacaksak biz de çok zor bir duruma düşebiliriz. Sayın Cumhurbaşkanı sizinle bir tecrübe paylaşımı yapabildiğim için çok mutluyum. Çünkü Türkiye son yıllarda mülteci krizini en yakından yaşayan bir ülke oldu. Suriye vatandaşları Türkiye'ye sığındı. Halen Türkiye de mülteci kriziyle baş etmeye çalışıyor. Dolayısıyla sizin tecrübelerinizi dinlemem benim için çok önemliydi" ifadelerini kullandı.

Uluslararası kurumlara çağrı yapan Duda, "Kendi vatandaşlarıma teşekkür etmek istiyorum çünkü kendi evlerine de mültecileri kabul ediyorlar. Tüm gönüllülere, kurumlara, resmi ve resmi olmayan kurumlara, iyi niyetli insanlara, yardım edenlere teşekkür etmek istiyorum. Uluslararası kurumlara sesleniyorum: Biz tabii ki yardım etmek istiyoruz, aynı zamanda Ukrayna'dan bize sığınanlara kaliteli ve iyi koşulları sağlamak istiyoruz. Bu zor zamanlarını, trajik zamanlarını sakince geçirebilsinler diye onları desteklemek istiyoruz. Uluslararası kurumlara çağrı yapıyorum: Bu desteğe lütfen katılın. Ukrayna barışa geçtikten sonra inşa edilebilmesi için her türlü desteğe ihtiyaç duyacaktır" diye konuştu.