HDP Van Milletvekili ve Örgütlenmeden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı Nadir Yıldırım, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayip Erdoğan’nın 6-8 Ekim 2014’teki olayları 7 Haziran 2015 seçimlerinin ardından yaşanmış gibi anlatmasını değerlendirdi.

Kenan Kırkıya'nın dihaber'den aktardığına göre, Erdoğan’ın bilerek bu tür “manipülasyonlar” yaptığını savunan Yıldırım, “Erdoğan’ın en fazla yaptığı şey insanların bilgi ve birikimiyle dalga geçmesi ve aynı zamanda algı oluşturmaya çalışmasıdır. Cumhurbaşkanı değil, özel savaş elemanı gibi çalışıyor Erdoğan” diye konuştu.

Söz konusu yaklaşımın, “toplumun bilincini ve bilgisini çarpıtmaya dönük” olduğunu öne süren Yıldırım, “6-8 Ekim olaylarının sorumlusu Erdoğan’ın kendisidir. İşareti o verdi, ‘Kobani düştü düşüyor’ diyen kendisidir. Erdoğan’a karşı, Erdoğan-DAİŞ ortaklığına karşı halk sokağa çıktı. Yavuz hırsız misali şimdi hedef saptırıyor ve eş genel başkanımıza ilişkin algı oluşturmaya çalışıyor” dedi.

‘YAŞAMINI YİTİRENLERİN 50’Sİ PARTİ ÜYEMİZDİR’

Kobani olaylarının 7 Haziran 2015 seçimlerinden neredeyse bir yıl önce yaşandığını hatırlatan Yıldırım, “7 Haziran, Erdoğan’ın marifetiyle yok sayılan halkın iradesiydi. Kobani de halkımıza ve partimize karşı işlenmiş suçlardır. Ölen 55 insanın 50’si parti üyemizdir ve paramiliter güçler tarafından öldürülmüştür. Yalan, yanlış bilgilerle algı oluşturmaya çalışıyor. Erdoğan, tarihi bizden daha iyi biliyor; ama çarpıtmak ve algı oluşturmak için bunu yapıyor” diye konuştu.

DOKUNULMAZLIKLARDA DA GÜNDEME GETİRMİŞTİ

Erdoğan, daha önce de dokunulmazlıklar gündeme geldiğinde Kobani eylemlerinin HDP’nin 7 Haziran’da elde ettiği başarının bir sonucu olduğunu savunarak, 6 Kasım 2016'da yaptığı konuşmada, “PKK'nın parlamentodaki uzantıları var. Biz bu işin önünü açtık, varsın parlamentoda mücadelelerini sürdürsünler, ama bununla yetinmediler. 80 milletvekilini yakaladılar, ertesi gün Diyarbakır'da halkı sokağa davet ettiler, 50 kişinin ölümüne yol açtılar. Bunu onlar yaptı” ifadelerini kullanmıştı.

‘80 VEKİL ÇIKARDILAR HER TARAFI YAKIP YIKTILAR’

7 Haziran seçimlerinin ardından Erdoğan, HDP’nin 1 Kasım’da baraj altında kalmasının risk olmadığını da dile getirerek, yine Kobani’yi işaret etmiş ve “Demokrasilerde sandıktan çıkan neticeye razı olunur. Kaldı ki bahsettiğiniz parti 80 vekil çıkardı da ne oldu? Her tarafı yakıp yıkmadılar mı?” değerlendirmesinde bulunmuştu.

‘KOBANİ OLAYLARI BİR YIL ÖNCEYDİ’

Erdoğan’ın 7 Haziran seçimlerinde HDP’nin elde ettiği başarıya bağladığı Kobani olayları seçimlerden bir yıl önce yani 6-8 Ekim 2014 tarihinde yaşandı.

Erdoğan’ın “Kobani düştü düşüyor” açıklamasının akıllarda kaldığı Kobani olaylarında resmi verilere göre 55 kişi hayatını kaybetti ve hayatını kaybedenlerden en az 50’si HDP ve DBP üyesiydi. Üstelik Erdoğan, 7 Haziran’da elde edilen başarının bir sonucu olarak ileri sürdüğü Kobani olaylarını gerekçe göstererek, tutuklanan HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ı peşinen “terörist” ilan etti.