Merkez Bankası bu kez faiz indirimini pas geçerek, politika faizini yüzde 14'de sabit bıraktı. Ekonomi yazarı Erdal Sağlam'ın haberine göre Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan faiz indirimlerinden vazgeçmiş değil ancak önceliği kurlardaki artışın önlenmesine vermiş durumda. Ekonomi yönetiminin şu anda tek hedefinin mayıs ayı sonuna, yani turizm sezonu açılana kadar kurların mevcut seviyesinde tutulması olduğunu vurgulayan Sağlam, kulis bilgilerine dayandırdığı DW Türkçe'deki yazısında, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da bu duruma ikna edildiğini yazdı.

Merkez Bankası'nın net rezervinin eksi 60 milyar dolara çıkması ve ABD Merkez Bankası'nın mart ayında faiz artışına gidebileceği beklentisi gibi gelişmelerin Erdoğan'ı da etkilemiş gözüktüğünü yazan Sağlam, şu değerlendirmede bulundu: "Erdoğan'ın ilk fırsatta faiz indirimlerine devam etmek istediği, Ocak ayında ara vermeye razı olsa bile, yakında yeniden indirim isteme ihtimalinin de bulunduğu belirtiliyor. Öte yandan faiz indirimlerine bir süre ara verilse bile kurların bu seviyede tutulabileceğinin garantisi bulunmuyor. İktisatçıların bir bölümü, yüksek açıklanacak ocak enflasyonuyla birlikte, politika faizi yüzde 14'de kalsa bile, enflasyon ile politika faizi arasındaki uçurumun büyüyeceğini hatırlatıyor. Ocak ayı sonunda yıllık enflasyonun yüzde 50'ye çıkması halinde negatif reel faiz oranı 35'in üzerine çıkabilir, bu fark kurlar üzerinde yaratacağı baskı yüksek olabilir."

Kamu bankaları dövize aktif müdahalenin sürdürüldüğünün gözlendiğine işaret eden Sağlam "Merkez Bankası'na yakın kaynaklar da kamu bankalarının 'haftanın 7 gün 24 saati' piyasalarda aktif olduğunu, her zaman döviz satmadıklarını ama belli bir seviyenin üzerine çıkılmaması için, müdahale ettiklerini belirtiyorlar" bilgisini aktardı.

GÜRSES: BÖYLE KÖTÜ METİN GÖRMEDİM

Ekonomi yazarı Uğur Gürses ise Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun yaptığı yazılı açıklama için "Bu kadar kötü bir metin okumamıştım" yorumunda bulundu. Gürses, sosyal medya hesabından, "Enflasyonu patlatıyorsun, faizi enflasyonun üçte birinde tutup, sonra 'enflasyonda baz etkilerinin de ortadan kalkmasıyla dezenflasyonist sürecin başlayacağını öngörmektedir' diyorsun. Çok bekleriz. Bu kadar kötü bir metin okumamıştım" diye yazdı.

ALTINSAÇ'TAN DEZENFLASYON VURGUSU ELEŞTİRİSİ

(TÜSİAD) Başekonomisti Gizem Öztok Altınsaç da, Merkez Bankası metnindeki dezenflasyon vurgusunu eleştirerek, "Enflasyon 45/50’ye giderken dezenflasyona atıfta bulunmak???" eleştirisinde bulundu.