Yeniçağ yazarı Esfender Korkmaz, TÜİK ve TCMB'nin yaptığı bazı çalışmaların ileride "Enflasyon artacak, büyüme düşecek" şeklinde yorumlanabileceğini belirtti.

Korkmaz, TCMB tarafından yapılan iktisadi yönelim anketine ve TÜİK tarafından yayımlanan tüketici güven endeksine dikkat çekerek şöyle yazdı:

"Anket sonuçları, son üç ayda bir önceki yılın aynı aylarına göre;

* Üretim hacminde, sipariş miktarında, ihracat miktarında düşme, ortalama birim  maliyetlerde ve satış fiyatlarında  artış olduğunu gösteriyor.

*Gelecek üç ayda da aynı trendin devam etmesi bekleniyor.

Beklentiler, gelecekteki ekonomik istikrarı da belirler. Bu anket sonuçlarının tercümesi de zaten; ''Enflasyon artacak , büyüme düşecek.'' şeklindedir.

Tüketici güven endeksinin özeti de; 'Benim mali durumum kötüleşti. Ekonomik istikrar bozuldu. Bozulma devam edecektir.'' şeklindedir.

TÜİK, bu göstergelerin öncü göstergeler olduğunu söylüyor. Merkez Bankası ve TÜİK kamu kurumlarıdır. Bunların yaptıkları anketler, uygulanacak politikalar için altyapı oluşturur. Ne var ki, bu kurumların anketleri ekonomik istikrarın bozulacağını söylüyor ve fakat hükümet bunlara kulak asmıyor, dünyanın da istikrar sorunu yaşadığını söylüyor"