6-8 "Kobani" soruşturmaları kapsamında gözaltına alınıp tutuklananların tutukluluk hallerinin kaldırılması için yapılan itirazların bir iki dakika içinde reddedildiği ortaya çıktı. 

Tutukluluğuna yapılan itiraz "jet hızıyla" reddedildiği ifade edilenlerden biri de eski milletvekili Emine Ayna oldu.

Abdulhakim Günaydın'ın Independent Türkçe'de yer alan haberine göre 2 Ekim'de tutuklanan eski Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Eş Genel Başkanı Ayna’nın tutukluluğuna itiraz edildi. 

Ankara 4. Sulh Ceza Hakimliği ve 5. Sulh Ceza Hakimliği'ne 6 Ekim’de yapılan tutuklamaya itirazı "usul ve yasaya uygun" olmadığı gerekçesiyle reddetti.

Sosyal medya hesabından verilen ret kararına tepki gösteren Emin Aktar, 2 dakikalık kısa bir sürede itirazın reddedildiğini belirterek, "Buna ışık hızı adalet denir" dedi. 

Aktar, itiraz dilekçesinin aynı gün iki hakim tarafından iki dakika içinde ele alındığını söyledi.

Aktar, "Bu değerlendirme sürecinde usulen dosyanın savcılıktan istenip görüş alınması lazım. 5 sayfalık dilekçem var ve bunun iki dakikadan bile daha az bir zamanda bir dakika 39 saniye içerisinde okuması mümkün değil" diyerek tepkisini gösterdi. 

Dilekçenin okunmaması için "Tabiri, caizse 'mış' gibi bile yapılmamış" diyen Aktar, dilekçeyi saat 16.00'da gönderdiğini, 16.58'de kaydedildiğini ve 1.39 dakikalık kısa bir sürede reddedildiğini ileri sürdü.

VERİLEN KARARLAR HUKUKİ DEĞİL

"Işık hızı adalet" ifadesine açıklık getiren avukat Aktar, "Son dönemde yapılan yargılama ne bir yargılama ne de soruşturmalar bir soruşturma faaliyetidir. Tümü siyasal amaçlı operasyonlar. O operasyonlarda 'yargı bile paraf ve araç olarak kullanıldığı' içindir ki burada verilen kararların hiçbiri hukuki değil artık. Bir hukuki kaygı ve bir suç soruşturması kaygısı taşımıyor" diye konuştu.

Soruşturma dosyasının savcılar tarafından okunmadığını ileri süren Aktar, "Örneğin Emine Ayna dosyasında savcı soru soramamıştır. Ayna'ya 'HDP'ye üyeliğinizi anlatın' demiştir. Oysa Ayna bırakın HDP'de yönetici olmayı, hiç üye bile olmamıştır. Buradan dosyanın okunmadığını anlayabiliyoruz" ifadelerini kullandı.